95-98% din mierea produsă în Moldova ajunge în UE. Mierea de salcâm se vinde la preț dublu față de cea polifloră

11 Ian. 2022, 19:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Ian. 2022, 19:31 // Actual //  MD Bani

Republica Moldova a exportat anul trecut aproximativ 3500 de tone de miere naturală, cu 200 de tone mai mult față de anul 2020, iar aceasta se datorează cantităților bogate obținute de apicultorii moldoveni.

Totuși, cantitatea de miere exportată în 2021 este departe de cea din 2017, an în care au fost vândute peste hotare 5100 de tone de miere. Anul trecut, chiar dacă au căzut suficiente precipitații, încă s-au simțit urmările secetei din 2020, când au murit multe familii de albine, a precizat pentru IPN Vasile Dolghieru, președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole.

Aproximativ 95-98% din mierea exportată de Republica Moldova a ajuns pe piețele din Uniunea Europeană, iar celelalte cantități – pe piețele din Canada și SUA. Produse apicole din Republica Moldova se exportă în Canada și SUA de patru ani.

Mierea polifloră s-a exportat în anul 2021 cu un preț de 2,4-2,9 euro pentru un kilogram. În același timp, mierea de salcâm s-a vândut la un preț dublu, de 6 euro pentru un kilogram.

Miere de hrișcă și de coriandru nu se exportă separat, întrucât cantitățile de astfel de miere sunt foarte mici în Republica Moldova. Unii procesatori de produse apicole livrează doar pe piața internă miere de hrișcă și de coriandru. Mierea polifloră pentru export conține mici cantități de miere de hrișcă și de coriandru, a detaliat Vasile Dolghieru.

Cele mai mari cantități de miere naturală se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.

Realitatea Live

Investiții în RESTART: 55 de automobile noi pentru extinderea serviciilor sociale și a vizitelor de monitorizare în sistemul de asistență socială
Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
Forumul Național al Împăduririi
07 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Audi a decis să suspende temporar livrările de automobile către Statele Unite, ca reacție la tariful de 25% impus de administrația Trump asupra importurilor de vehicule străine. Măsura afectează toate transporturile de după data de 2 aprilie, care vor fi reținute în vamă și nu vor putea fi vândute prin rețeaua de dealeri americani.

Potrivit companiei, decizia vine în contextul unui mediu economic tot mai ostil pentru producătorii auto internaționali, în special pentru cei care nu dețin uzine de asamblare pe teritoriul american. Audi, care își produce mașinile în Europa și Mexic, este direct afectată, inclusiv în cazul SUV-ului Q5 – cel mai bine vândut model al său pe piața americană.

Directorul general Gernot Doellner a declarat că SUA rămâne o piață-cheie pentru marca Audi, dar că tarifele introduse recent „creează un mediu dificil pentru dezvoltare”.

În prezent, Audi are aproximativ 37.000 de vehicule în stoc în SUA, care nu sunt afectate de noile taxe vamale și vor continua să fie vândute prin rețeaua de dealeri. Acest stoc ar putea susține temporar prezența Audi în Statele Unite, în așteptarea unei eventuale relaxări a politicii comerciale.

Audi nu este singurul producător afectat. Jaguar Land Rover a fost primul care a anunțat suspendarea livrărilor către SUA, invocând aceleași tarife punitive. Decizia celor doi giganți europeni marchează o escaladare a tensiunilor comerciale dintre Europa și SUA, cu efecte directe asupra industriei auto globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!