Transferuri misterioase de petrol rusesc lângă o enclavă Spaniolă: ocolire îndrăzneață a restricțiilor G7

12 Nov. 2024, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Nov. 2024, 09:56 // Actual //  Ursu Victor

O încărcătură de petrol rusesc pare să fi fost transferată de pe un tanc petrolier pe altul în apele din apropierea enclavei spaniole Ceuta, sugerând o posibilă reluare a acestei practici, pe care autoritățile spaniole credeau că au eliminat-o. Potrivit informațiilor transmise de Bloomberg, tancul petrolier Sakarya, de tip Suezmax, a părăsit sâmbătă zona, iar pescajul său indică descărcarea unei încărcături de petrol. În plus, Sakarya a dispărut de pe sistemele de urmărire timp de 60 de ore înainte de a pleca, ridicând suspiciuni că petrolul a fost transferat către alte tancuri aflate în apropiere.

Datele de navigație arată că în luna octombrie, Sakarya a încărcat 730.000 de tone de țiței rusesc din portul Primorsk de la Marea Baltică și a navigat ulterior spre Ceuta, unde a ajuns pe 6 noiembrie și a plecat pe 9 noiembrie. În aceeași perioadă, un alt tanc petrolier, Cankiri, care a încărcat aproximativ un milion de barili de petrol din terminalul rusesc de la Marea Neagră, a sosit în apropiere de Ceuta.

Ambele nave, înregistrate sub pavilion panamez, au fost înconjurate de trei supertancuri petroliere cu o capacitate de câte două milioane de barili fiecare, ceea ce ridică suspiciuni că un transfer a avut loc. În august 2023, Spania a avertizat firmele locale că transferul de petrol rusesc de pe o navă pe alta în apele sale ar putea încălca plafonul de preț impus de țările G7.

Aceste transferuri permit cumpărătorilor să își distanțeze aparent achizițiile de petrol rusesc, în ciuda eforturilor Occidentului de a bloca transporturile de țiței rusesc, ca parte a sancțiunilor impuse după începerea războiului din Ucraina. Până în prezent, G7 a sancționat 91 de tancuri petroliere pentru implicarea lor în comerțul cu petrol rusesc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău