Europa ar putea înfrunta cea mai rece iarnă din ultimii ani, potrivit datelor Centrului European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu, citate de Bloomberg. Temperaturile prognozate până în martie 2025 sunt preconizate a fi sub media ultimilor doi ani, ceea ce va duce cererea de încălzire la un nivel record de la începutul invaziei rusești în Ucraina.
Această situație crește riscul unor noi majorări ale prețurilor la gaze naturale și electricitate, mai ales că rezervele de gaze ale continentului sunt consumate într-un ritm mai accelerat decât de obicei. Presiunile ar putea deveni și mai mari în cazul unei opriri a livrărilor de gaze prin Ucraina, prevăzută pentru 1 ianuarie 2025, în condițiile în care temperaturile ating valori minime.
Deja vremea rece și lipsa vântului din această lună au dus la o scădere rapidă a volumului de gaze din depozite, amplificând îngrijorările privind rezervele pentru finalul iernii și dificultățile de reumplere a acestora în vara anului viitor.
Un alt factor care ar putea agrava situația este posibilitatea unui eveniment de încălzire stratosferică bruscă (SSW), ce ar destabiliza vortexul polar și ar intensifica valurile de frig, conform meteorologului Andrew Pedrini de la Atmospheric G2.
Totuși, prognozele firmei Maxar Technologies sugerează condiții meteo mai blânde în nordul și centrul Europei, cu episoade mai reci concentrate în sud, inclusiv în Italia și Balcani.
Într-un context energetic deja tensionat, cu prețuri ridicate și vulnerabilitate la vreme extremă, această iarnă se anunță a fi un test dificil pentru Europa.