Gigantul Google, dat în judecată în Canada pentru practici anticoncurenţiale

30 Nov. 2024, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Nov. 2024, 11:34 // Actual //  Ursu Victor

Biroul canadian pentru concurenţă a dat în judecată Google pentru practici anticoncurenţiale pe piaţa publicităţii, un domeniu în care a fost deja dat în judecată în alte ţări, a anunţat joi organismul de supraveghere, scrie AFP, conform News.ro.

În urma unei investigaţii, Biroul a ajuns la concluzia că grupul american, care este cel mai mare furnizor de tehnologie de publicitate pe internet din ţară, a abuzat de poziţia sa dominantă prin adoptarea unui „comportament menit să asigure menţinerea şi consolidarea puterii sale comerciale”.

Google îşi obligă concurenţii „să utilizeze propriile sale instrumente tehnologice de publicitate” şi „denaturează procesul concurenţial”, explică Biroul concurenţei într-un comunicat de presă.

La rândul său, grupul american a explicat că plângerea “nu ia în considerare concurenţa intensă în care cumpărătorii şi vânzătorii de reclame au de unde alege” şi s-a declarat “pregătit să-şi susţină cauza în faţa instanţelor”.

Biroul Concurenţei a deschis o investigaţie în 2020 pentru a stabili dacă gigantul motoarelor de căutare s-a angajat în practici care au afectat concurenţa în sectorul anunţurilor online, iar la începutul acestui an a extins investigaţia pentru a include serviciile de tehnologie publicitară ale Google.

De asemenea, grupul californian se află în prezent în faţa justiţiei din Statele Unite pentru abuz de poziţie dominantă în acest sector, într-un proces intentat de Departamentul american al Justiţiei.

Aceasta este a doua bătălie juridică majoră în Statele Unite pentru gigantul tehnologic. Într-un alt proces, un juriu al unui tribunal federal din Washington a găsit deja Google vinovat de practici anticoncurenţiale în domeniul căutării pe internet.

Practicile de publicitate ale Google fac, de asemenea, obiectul unor investigaţii sau proceduri în Regatul Unit şi în Uniunea Europeană.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO