De la bere la politică! „Baltika” vândută unui fost coleg de judo al lui Putin

03 Dec. 2024, 17:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 17:02 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Grupul danez Carlsberg a anunțat finalizarea vânzării companiei de bere „Baltika” și retragerea definitivă de pe piața din Rusia. Potrivit comunicatului oficial, tranzacția urmează să fie încheiată în câteva zile, iar Carlsberg va primi în schimb acțiuni deținute de „Baltika” în filialele din Kazahstan și Azerbaidjan.

Deși suma oficială a tranzacției nu a fost dezvăluită, surse citate de Reuters indică faptul că guvernul rus a aprobat vânzarea pentru 34 de miliarde de ruble (aproximativ 320,75 milioane de dolari). Este o valoare mult inferioară celei estimate de Carlsberg, care evalua activele din Rusia la 1,06 miliarde de dolari. Decizia reflectă noile reguli stricte impuse de Moscova pentru companiile străine care doresc să părăsească Rusia: activele trebuie vândute cu un discount de 60%, iar 35% din suma tranzacției merge către bugetul de stat.

Deși Carlsberg nu a menționat numele cumpărătorului, Reuters a raportat că noii proprietari sunt V.G. Invest, companie înființată în august 2024 și condusă de Egor Guselnikov, și președintele companiei de bere Taimuraz Bolloev, fost partener de judo al președintelui Vladimir Putin. Bolloev a fost, de asemenea, implicat anterior în administrarea „Baltika” după ce, în 2023, compania a fost plasată sub administrarea temporară a statului rus, printr-un decret semnat de Putin.

Jakob Aarup-Andersen, directorul general al Carlsberg Group, a declarat:
„Având în vedere circumstanțele, considerăm că acesta este cel mai bun rezultat posibil pentru angajații noștri, acționari și continuitatea afacerii.”

Vânzarea marchează punctul final al încercărilor grupului danez de a ieși de pe piața rusă, proces inițiat încă din 2022, după invazia Rusiei în Ucraina. Anterior, Carlsberg a acuzat Rusia de „furt” după ce activele „Baltika” au fost preluate de stat, iar licențele pentru brandurile internaționale și regionale au fost anulate.

Această tranzacție scoate la lumină tensiunile economice și politice din jurul pieței rusești, dar și conexiunile puternice dintre mediul de afaceri și cercurile de influență ale Kremlinului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:16 // Actual //  Ursu Victor

Cehia a încetat brusc să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, întreruperea fiind legată de un incident recent pe sectorul polonez al conductei, deși nu pe ramura care aprovizionează Cehia, Ungaria și Slovacia. Aceste trei țări au primit permisiunea Comisiei Europene de a continua importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pavel Kaidl, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere cehe Orlen Unipetrol, a confirmat oprirea livrărilor pentru publicația Ceske Noviny. Operatorul de stat al conductei, Mero, a declarat că alimentarea cu petrol a țării nu este în pericol, deoarece aprovizionarea poate fi suplimentată prin conductele din Germania și Italia. Totuși, guvernul ceh pregătește măsuri preventive, inclusiv utilizarea rezervelor strategice, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, pe rețeaua X.

„În acest moment, nu primim petrol prin conducta Drujba. Nu există riscul unei penurii, deoarece livrările prin conducta italiană TAL continuă stabil”, a subliniat Vlček.

Conducta „Drujba”, cea mai mare infrastructură de transport al petrolului din Rusia către Europa, se împarte în Belarus în două ramuri. Ramura nordică, care alimentează Polonia și Germania, nu mai transportă petrol rusesc din cauza sancțiunilor, fiind înlocuită de petrol kazah. Ramura sudică, care traversează Ucraina, aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Pe 1 decembrie, o scurgere a fost raportată pe ramura nordică a conductei în Polonia, operatorul PERN investigând toate ipotezele, inclusiv o posibilă diversiune. Între timp, livrările către Germania continuă.

Creșterea riscului de sabotaje asupra infrastructurii critice din Europa este confirmată de multiple incidente recente. Directorul MI5, Ken McCallum, a descris tentativele serviciilor ruse de a destabiliza situația din Europa drept „uluitoare”. În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar o ruptură a unui cablu de internet între Suedia și Finlanda a avut loc recent. În Slovacia, autoritățile investighează posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra conductei „Drujba”.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetarea Energiei și Aerului Curat, în septembrie 2024, Cehia a importat petrol prin „Drujba” în valoare de 90 milioane de euro, în timp ce Ungaria și Slovacia au importat petrol în valoare de 156 milioane de euro și, respectiv, 58 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală