Energocom a lăsat Moldova în mâinile rușilor? Parlicov rupe tăcerea despre incompetența lui Bînzari

06 Dec. 2024, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, a vorbit despre responsabilitățile Energocom în gestionarea stocurilor de gaz și a portofoliului de gaze ale Moldovei, subliniind că ratarea achizițiilor de gaz în perioada ianuarie-aprilie 2024 a avut un impact semnificativ asupra prețurilor și stocurilor. Parlicov a declarat că în acea perioadă, când prețurile gazului erau cele mai bune, Energocom nu a reușit să profite de oportunitățile pieței.

„Energocom vinde gaz la Moldovagaz pe baza unui contract stabilit prin decizia CSE. În acea perioadă, compania de stat avea gaze în stocuri și prețurile pe piață erau favorabile. În opinia mea, trebuia să cumpere gazul ieftin și să-l vândă la Moldovagaz la prețul stabilit, astfel încât portofoliul de gaze să se ieftinească semnificativ și să ajungem în sezonul cald cu stocuri la prețuri bune”, a explicat Parlicov.

El a adăugat că decizia de a nu achiziționa gazul la prețuri reduse în prima parte a anului a dus la o pierdere de oportunitate, iar acest lucru a fost legat de o „neînțelegere a pieței”. Parlicov a subliniat că, din cauza bilanțului negativ al Moldovagaz, compania nu putea să facă achiziții de gaz, iar rolul principal în gestionarea stocurilor ar fi trebuit să revină Energocom.

Fostul ministru a menționat și problemele din colaborarea cu Energocom și Ministerul Energiei, afirmând că aceasta a fost „proastă încă din august 2023″. Parlicov a explicat că, în acel moment, a cerut demiterea lui Victor Bînzari, directorul Energocom, o propunere care a fost acceptată de premierul Dorin Recean. „Am cerut de mai multe ori demisia lui Bînzari, iar premierul a fost de acord, dar numai dacă și eu voi pleca”, a adăugat Parlicov.

Referindu-se la controversa legată de achizițiile de gaze, Parlicov a explicat cum vizita sa la Sankt-Petersburg a fost folosită ca pretext pentru a „deraia discuția” publică, în special prin scurgerea de către Vitalie Călugăreanu (jurnalsit n.a) unui proces-verbal dintr-o ședință din august 2024. El a sugerat că acea scurgere a fost intenționată și că scopul a fost de a vulnerabiliza ministerul și de a crea o atmosferă negativă în jurul deciziilor sale. „Cred că cineva a dorit să sacrifice pe cineva, iar propunerea mea a fost Bînzari, dar s-a ajuns la demiterea noastră la pachet”, a concluzionat Parlicov.

Astăzi, premierul Dorin Recean a semnat deciziile de demitere a lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei, alături de demiterea lui Sergiu Tofilat din Consiliul de Observatori al Moldovagaz și a lui Victor Bînzari din funcția de director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Apr. 2025, 13:32
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Apr. 2025, 13:32 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat un profit total net de 1,04 miliarde de lei la sfârșitul primului trimestru al anului 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Cele mai mari trei instituții financiare – Moldova Agroindbank (MAIB), Moldindconbank și Victoriabank – au acumulat împreună peste 850 de milioane de lei, adică aproximativ 82% din profitul total al sistemului bancar.

Top 5 bănci după profit net au fost MAIB – 390,47 mil. lei, Moldindconbank – 381,14 mil. lei, Victoriabank – 103,43 mil. lei, OTP Bank Moldova – 121,1 mil. lei și FinComBank – 16,92 mil. lei

În contrast, cele mai mici profituri au fost înregistrate de băncile Comertbank (298 mii lei), EuroCreditBank (1,47 mil. lei) și EnergBank (4,94 mil. lei).

Veniturile din dobânzi au totalizat 2,45 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile s-au ridicat la aproape 600 milioane lei. Veniturile din comisioane și onorarii au însumat peste 887 milioane lei, în timp ce cheltuielile aferente s-au ridicat la aproximativ 550 milioane lei.
Cele mai mari venituri din dobânzi au fost înregistrate de MAIB (895 mil. lei) și Moldindconbank (565 mil. lei).

Totodată, cheltuielile administrative totale au constituit peste 1,08 miliarde lei, dintre care cheltuielile cu personalul au depășit 840 milioane lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009