Energocom a lăsat Moldova în mâinile rușilor? Parlicov rupe tăcerea despre incompetența lui Bînzari

06 Dec. 2024, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Dec. 2024, 11:24 // Actual //  Ursu Victor

Victor Parlicov, fostul ministru al Energiei, a vorbit despre responsabilitățile Energocom în gestionarea stocurilor de gaz și a portofoliului de gaze ale Moldovei, subliniind că ratarea achizițiilor de gaz în perioada ianuarie-aprilie 2024 a avut un impact semnificativ asupra prețurilor și stocurilor. Parlicov a declarat că în acea perioadă, când prețurile gazului erau cele mai bune, Energocom nu a reușit să profite de oportunitățile pieței.

„Energocom vinde gaz la Moldovagaz pe baza unui contract stabilit prin decizia CSE. În acea perioadă, compania de stat avea gaze în stocuri și prețurile pe piață erau favorabile. În opinia mea, trebuia să cumpere gazul ieftin și să-l vândă la Moldovagaz la prețul stabilit, astfel încât portofoliul de gaze să se ieftinească semnificativ și să ajungem în sezonul cald cu stocuri la prețuri bune”, a explicat Parlicov.

El a adăugat că decizia de a nu achiziționa gazul la prețuri reduse în prima parte a anului a dus la o pierdere de oportunitate, iar acest lucru a fost legat de o „neînțelegere a pieței”. Parlicov a subliniat că, din cauza bilanțului negativ al Moldovagaz, compania nu putea să facă achiziții de gaz, iar rolul principal în gestionarea stocurilor ar fi trebuit să revină Energocom.

Fostul ministru a menționat și problemele din colaborarea cu Energocom și Ministerul Energiei, afirmând că aceasta a fost „proastă încă din august 2023″. Parlicov a explicat că, în acel moment, a cerut demiterea lui Victor Bînzari, directorul Energocom, o propunere care a fost acceptată de premierul Dorin Recean. „Am cerut de mai multe ori demisia lui Bînzari, iar premierul a fost de acord, dar numai dacă și eu voi pleca”, a adăugat Parlicov.

Referindu-se la controversa legată de achizițiile de gaze, Parlicov a explicat cum vizita sa la Sankt-Petersburg a fost folosită ca pretext pentru a „deraia discuția” publică, în special prin scurgerea de către Vitalie Călugăreanu (jurnalsit n.a) unui proces-verbal dintr-o ședință din august 2024. El a sugerat că acea scurgere a fost intenționată și că scopul a fost de a vulnerabiliza ministerul și de a crea o atmosferă negativă în jurul deciziilor sale. „Cred că cineva a dorit să sacrifice pe cineva, iar propunerea mea a fost Bînzari, dar s-a ajuns la demiterea noastră la pachet”, a concluzionat Parlicov.

Astăzi, premierul Dorin Recean a semnat deciziile de demitere a lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei, alături de demiterea lui Sergiu Tofilat din Consiliul de Observatori al Moldovagaz și a lui Victor Bînzari din funcția de director al Energocom.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 16:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 16:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a decis vineri, 25 iulie, să reducă rata cheie de politică monetară de la 20% la 18%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Decizia vine după o perioadă de presiuni intense din partea mediului de afaceri și a elitelor economice, pe fondul încetinirii semnificative a economiei.

Instituția justifică măsura prin scăderea mai rapidă decât era anticipată a presiunilor inflaționiste, inclusiv a celor persistente, dar și prin semnele clare că economia rusă începe să se răcească. Ca urmare, prognoza oficială de inflație pentru 2025 a fost ajustată în jos, de la 7–8% la 6–7%.

Totuși, Banca Centrală avertizează că nu este momentul pentru relaxare. În comunicatul său, instituția precizează că următoarele decizii privind rata dobânzii vor depinde de evoluția inflației și de stabilitatea așteptărilor inflaționiste. Politica monetară va rămâne restrictivă până când inflația va reveni la ținta fixată pentru 2026.

Reducerea era larg anticipată, singura necunoscută fiind amploarea scăderii – estimările experților variind între 1 și 3 puncte procentuale. CBR a ales varianta de mijloc, considerată un compromis între cerințele pieței și riscurile macroeconomice.

Potrivit datelor oficiale, inflația anualizată a scăzut la 9,2% în iulie, iar inflația de bază a coborât la 4,5%, față de 8,8% în primul trimestru. În același timp, inflația sezonier ajustată a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea – un semn că măsurile restrictive ale Băncii Centrale încep să dea roade. Cu toate acestea, așteptările inflaționiste în rândul populației și companiilor rămân ridicate, ceea ce îngrijorează instituția.

CBR remarcă o atenuare a supraîncălzirii economice, dar consideră că scăderea activității în sectoarele civile nu este un semn de criză, ci reflectă o încetinire a cererii interne, în timp ce economia generală continuă să crească moderat.

Piața muncii începe, de asemenea, să se echilibreze. Proporția companiilor care acuză lipsa forței de muncă este în scădere, cererea pentru angajați scade în anumite sectoare, iar salariile cresc într-un ritm mai lent decât în 2024 – deși încă mai rapid decât productivitatea, ceea ce continuă să alimenteze presiunile inflaționiste.

Printre riscurile identificate de Banca Centrală se numără: supraîncălzirea economiei, inflația ridicată, scăderea prețurilor la petrol, tensiunile geopolitice și eventualele devieri de la parametrii bugetari anunțați. Instituția avertizează că va reacționa dacă autoritățile fiscale vor crește cheltuielile peste nivelul planificat.

Singurul risc de natură dezinflaționistă recunoscut de CBR este acela ca politica monetară dură să „răcească” excesiv economia. Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a fost menținută neschimbată, estimându-se un avans al PIB-ului între 1% și 2% în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA