Ultimul cartuș al Rusiei în șantajul energetic: Moldova se pregătește pentru iarna finală de presiune de la Kremlin

18 Dec. 2024, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 16:28 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că această iarnă ar putea fi ultima în care Rusia mai poate folosi gazele naturale ca instrument de șantaj împotriva Republicii Moldova. „Aceasta este ultima iarnă când Kremlinul mai poate folosi acest cartuș,” a spus spicherul, subliniind că Moldova a luat măsuri semnificative pentru a-și diversifica sursele energetice și a-și consolida reziliența.

Potrivit lui Grosu, Rusia folosește de obicei presiunile energetice în perioadele reci ale anului sau înaintea campaniilor electorale, încercând astfel să influențeze deciziile guvernelor vizate. El a adăugat că „starea de urgență” declarată ar putea fi utilizată doar dacă riscul unei crize energetice se va concretiza.

Între timp, concernul rus Gazprom continuă să ceară Chișinăului achitarea unei datorii pretinse de peste 700 milioane de dolari pentru livrările de gaze pe rute alternative către regiunea transnistreană, după ce Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazelor rusești pe teritoriul său. Republica Moldova, însă, nu recunoaște această datorie, considerând-o nejustificată.

Moldova a făcut pași concreți pentru a-și reduce dependența de gazele rusești, explorând alternative și adoptând măsuri politice și economice pentru a asigura stabilitatea energetică. Declarațiile lui Grosu indică faptul că autoritățile sunt pregătite să facă față oricăror provocări în această iarnă, considerată una crucială în relațiile energetice cu Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Dec. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Dec. 2024, 16:51 // Actual //  Ursu Victor

Executivul a aprobat astăzi avizul la proiectul de lege pentru modificarea politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2025. Proiectul vine să ajusteze cadrul normativ fiscal și vamal, pentru îmbunătățirea prevederilor legale și clarificarea implementării reglementărilor Codului fiscal și a Codului vamal.

Potrivit ministrei Finanțelor, Victoria Belous, aceste modificări sunt esențiale pentru optimizarea proceselor administrative, reducerea ambiguităților și consolidarea unui cadru fiscal și vamal mai transparent și eficient, care să sprijine atât contribuabilii, cât și autoritățile responsabile.

Astfel, prin prisma proiectului de lege prezentat spre avizare, cât și urmare a propunerilor suplimentare ale Ministerului Finanțelor, s-a aprobat:

  • recunoașterea cheltuielilor pentru stimulentele oferite salariaților ca deductibile din punct de vedere al TVA;
  • stabilirea clară a cotei accizei pentru tutunul tăiat fin, utilizat exclusiv pentru fabricarea industrială a țigaretelor;
  • implementarea mecanismului de compensare a obligațiilor vamale între Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat, prin stingerea datoriilor vamale aferente mărfurilor anterior importate, în cazul în care acciza și TVA au fost calculate și achitate la Serviciul Fiscal de Stat;
  • clarificarea achitării taxelor locale în funcție de amplasarea obiectelor impozabile;
  • transferarea atribuțiilor de comercializare a mărfurilor fără stăpân, confiscate sau sechestrate, de la Serviciul Vamal la Serviciul Fiscal de Stat, începând cu 1 ianuarie 2025;
  • extinderea termenului de utilizare a garanțiilor valabile, acceptate de Serviciul Vamal până la data de 1 ianuarie 2024, pentru desfășurarea operațiunilor vamale, până la 30 iunie 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală