SUA pregătesc sancțiuni dure împotriva Turciei pentru acțiunile din Siria

22 Dec. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:03 // Actual //  Ursu Victor

Un proiect de lege care vizează introducerea de sancțiuni împotriva Turciei pentru acțiunile sale în Siria a fost prezentat în Congresul SUA, relatează Reuters. Inițiativa, intitulată „Legea pentru combaterea agresiunii Turciei din 2024”, a fost elaborată de senatorii Chris Van Hollen (democrat) și Lindsey Graham (republican).

Potrivit celor doi congresmeni, este necesar un efort diplomatic pentru a convinge Turcia să accepte un armistițiu în regiune. În cazul în care Ankara refuză negocierile, SUA ar trebui să recurgă la sancțiuni. „Aceste sancțiuni sunt menite să împiedice atacurile ulterioare ale Turciei sau ale forțelor susținute de aceasta asupra Forțelor Democratice Siriene (FDS). Astfel de atacuri ar putea facilita resurgența ISIS și ar pune în pericol securitatea națională a SUA și a întregii lumi”, se arată în declarația comună a senatorilor.

Forțele Democratice Siriene includ Unitățile de Protecție Populară Kurde (YPG), pe care Ankara le consideră parte a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație considerată teroristă de Turcia, SUA și Uniunea Europeană. De decenii, PKK duce o luptă împotriva autorităților turce.

Comandantul FDS, generalul Mazloum Abdi, a solicitat recent SUA să exercite o presiune mai mare asupra Turciei. Potrivit acestuia, atacurile forțelor turce și ale aliaților lor au determinat kurzii să suspende temporar operațiunile împotriva ISIS în Siria.

Publicația The Wall Street Journal a raportat că Turcia și grupările siriene pe care le sprijină își consolidează pozițiile de-a lungul graniței cu Siria, indicând pregătirea unei invazii majore în teritoriile controlate de kurzi. Ankara ar fi desfășurat un număr semnificativ de trupe speciale și artilerie în apropierea orașului sirian Ayn al-Arab (Kobani), populat în mare parte de kurzi.

Reprezentanta FDS, Ilham Ahmed, a cerut intervenția președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru a influența politica președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Ahmed a avertizat că o posibilă invazie ar putea duce la o catastrofă umanitară, amenințând strămutarea a peste 200.000 de kurzi din Kobani și afectând comunități creștine locale.

Tensiunile din Siria au escaladat pe fondul intensificării conflictului dintre grupările kurde și forțele sprijinite de Turcia, după căderea regimului lui Bashar al-Assad în decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Dec. 2024, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:23 // Actual //  Ursu Victor

Premierul Slovaciei, Robert Fico, urmează să efectueze o vizită la Moscova pe 23 decembrie, unde se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Anunțul a fost făcut de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, care a precizat că discuțiile vor viza oprirea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025. Slovacia, unul dintre statele care depind de acest traseu de aprovizionare, este îngrijorată de impactul opririi livrărilor.

„Din câte știu neoficial, luni (23 decembrie), Fico va merge la Putin ca lider al unui stat membru al Uniunii Europene. Nu mai e nevoie să explic ce reacții va stârni acest lucru printre ceilalți lideri europeni, complicând și mai mult situația”, a declarat Vučić, citat de Pink TV.

Premierul slovac a acuzat recent Ucraina, prin președintele Volodimir Zelenski, de încercări de influențare financiară. Fico susține că, în urma unei discuții despre pierderile de 500 de milioane de euro anual ale Slovaciei din cauza opririi tranzitului, Zelenski i-ar fi propus ca Slovacia să sprijine aderarea Ucrainei la NATO în schimbul unei compensații financiare din activele rusești înghețate. „Am răspuns: ‘Niciodată!’”, a declarat Robert Fico, calificând propunerea drept „absurdă”.

Tranzitul gazelor naturale rusești prin Ucraina este reglementat de un contract încheiat în 2019, care expiră la sfârșitul lunii decembrie 2024. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reiterat că Kievul nu intenționează să prelungească acest contract.

Din cele cinci rute de livrare a gazelor rusești în Europa care funcționau înainte de război, doar una va rămâne activă după 2025 – gazoductul „TurkStream”. Oprirea tranzitului prin Ucraina ar însemna pierderi anuale de aproximativ 5,3 miliarde de dolari pentru Gazprom, conform estimărilor Ministerului Economiei din Rusia.

În timp ce companiile energetice și marii consumatori industriali din Slovacia, Ungaria, Austria și Italia au cerut Comisiei Europene să găsească o soluție pentru continuarea tranzitului prin Ucraina, Bruxelles-ul a transmis că regiunea este pregătită pentru oprirea livrărilor și dispune de surse alternative de aprovizionare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală