Transformare digitală în sectorul financiar din Moldova. Clienții nu mai trebuie să meargă la bancă

24 Dec. 2024, 10:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
24 Dec. 2024, 10:26 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Persoanele care vor să colaboreze cu băncile licențiate, organizațiile de creditare nebancară, Asociațiile de Economii și Împrumuturi sau operatorii de asigurări pe viață nu mai sunt obligate să se prezinte fizic la sediile acestora. Aceeași facilitate este valabilă și pentru clienții existenți, care își pot actualiza datele de la distanță.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat un regulament care deschide calea utilizării metodelor electronice de identificare, cum ar fi identificarea video, semnătura electronică calificată și soluțiile automate de verificare.

Aceste măsuri simplifică accesul la servicii financiare atât pentru clienții noi, cât și pentru cei deja existenți, eliminând procedurile birocratice și reducând semnificativ timpul necesar pentru diverse operațiuni. Regulamentul include și soluții adaptate persoanelor cu mobilitate redusă sau cu alte nevoi speciale, punând accent pe incluziune și accesibilitate.

Toate procesele de identificare la distanță respectă standardele stricte de securitate și confidențialitate, conform legislației naționale și internaționale. Clienții primesc informații clare despre proceduri și despre modul în care datele personale sunt gestionate.

Regulamentul încurajează entitățile financiare să adopte tehnologii moderne, menite să reducă costurile, să îmbunătățească experiența utilizatorilor și să faciliteze transformarea digitală a sectorului financiar.

Banca Națională a Moldovei reafirmă angajamentul său față de digitalizarea serviciilor financiare, promovând eficiența, securitatea și accesibilitatea pentru toți cetățenii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Dec. 2024, 14:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Dec. 2024, 14:21 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul danez a anunțat o majorare semnificativă a cheltuielilor de apărare pentru Groenlanda, la doar câteva ore după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, și-a repetat dorința de a cumpăra acest teritoriu arctic, notează BBC.

Ministrul danez al Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat că pachetul de cheltuieli va fi „o sumă de miliarde de coroane”, echivalentul a cel puțin 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline). El a descris momentul anunțului ca fiind o „ironie a sorții”. Luni, Trump a spus că deținerea și controlul asupra acestei mari insule sunt o „necesitate absolută” pentru Statele Unite.

Groenlanda, un teritoriu autonom danez, găzduiește o mare facilitate spațială americană și este strategic importantă pentru SUA, aflându-se pe ruta cea mai scurtă între America de Nord și Europa. Insula are, de asemenea, rezerve minerale importante.

Poulsen a spus că pachetul financiar va permite achiziționarea a două nave de inspecție noi, două drone de lungă rază și două echipe suplimentare de sania trasă de câini. De asemenea, va include fonduri pentru creșterea numărului de personal la Comandamentul Arctic din capitala Nuuk și modernizarea unuia dintre cele trei aeroporturi civile principale ale Groenlandei pentru a putea opera avioane F-35.

„Nu am investit suficient în Arctica în ultimii ani, acum planificăm o prezență mai puternică”, a declarat ministrul Apărării. Deși nu a oferit o sumă exactă pentru pachet, mass-media daneză estimează că aceasta va fi între 12-15 miliarde de coroane.

Anunțul a venit la o zi după ce Trump a afirmat pe platforma sa de socializare Truth Social: „Pentru scopuri de securitate națională și libertate în întreaga lume, Statele Unite ale Americii consideră că deținerea și controlul asupra Groenlandei sunt o necesitate absolută.” Totuși, Trump a adăugat că groenlandezii ar trebui să rămână deschiși la cooperare și comerț, mai ales cu vecinii lor. Analiștii spun că acest plan este în discuție de mult timp și nu trebuie considerat o reacție directă la comentariile lui Trump.

Până acum, Danemarca a fost foarte lentă în extinderea capacității sale militare în Groenlanda, iar dacă țara nu va reuși să protejeze apele din jurul teritoriului împotriva incursiunilor Chinei și Rusiei, cerințele SUA pentru un control mai mare vor crește, spun aceștia.

Colonelul Steen Kjaergaard de la Academia de Apărare din Danemarca sugerează că intenția lui Trump a fost să preseze Danemarca pentru a face acest pas. „Este probabil ca acest lucru să fi fost declanșat de atenția reînnoită a lui Trump asupra necesității de control aerian și maritim în jurul Groenlandei și de evoluțiile interne din Groenlanda, unde unii exprimă dorința de a se orienta spre SUA – un nou aeroport internațional a fost inaugurat recent în Nuuk”, a spus el pentru BBC.

„Cred că Trump este inteligent… el face ca Danemarca să prioritizeze capacitățile sale militare în Arctica prin ridicarea acestei voci, fără a fi nevoie să preia un sistem de bunăstare foarte neamerican”, a adăugat acesta, referindu-se la dependența Groenlandei de subvențiile din Copenhaga.

Sugestia inițială a lui Trump din 2019 de a achiziționa Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, a dus la o ripostă similară din partea liderilor groenlandezi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală