Telegram cedează presiunilor. Datele a mii de utilizatori, transmise autorităților americane

09 Ian. 2025, 09:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 09:06 // Actual //  Ursu Victor

8 ianuarie 2025 – Telegram a crescut semnificativ numărul de utilizatori ale căror date au fost transmise autorităților din Statele Unite, în urma modificării politicii de confidențialitate din toamna anului trecut, efectuată sub presiunea unor țări occidentale. Potrivit raportului Telegram privind cererile de la autoritățile de aplicare a legii, între începutul anului 2024 și 13 decembrie, platforma a răspuns la 900 de solicitări ale guvernului SUA, furnizând informații despre numerele de telefon și adresele IP ale 2.253 de utilizatori, conform site-urilor 404 Media și Bleeping Computer.

Anterior, Telegram oferea astfel de date doar în cazuri legate de activități teroriste. Până la 30 septembrie 2024, platforma răspunsese la doar 14 cereri ale autorităților americane, referitoare la 108 utilizatori. Majoritatea cererilor au fost soluționate favorabil după ce, în septembrie 2024, Telegram a anunțat schimbări majore în politica sa de confidențialitate.

Schimbările au fost implementate după ce, pe 24 august 2024, autoritățile franceze l-au reținut pe fondatorul Telegram, Pavel Durov, și l-au plasat sub supraveghere judiciară, interzicându-i să părăsească țara. Presa franceză a relatat că Durov era căutat pentru presupusa complicitate la activități ilegale desfășurate pe platformă, cum ar fi traficul de droguri, distribuirea de pornografie infantilă, fraude și infracțiuni cibernetice. Printre acuzații se număra și refuzul de a colabora cu autoritățile prin furnizarea datelor utilizatorilor.

O lună mai târziu, Durov a anunțat că Telegram a intensificat moderarea conținutului și a actualizat politica de confidențialitate, angajându-se să colaboreze mai activ cu autoritățile. Potrivit noilor reguli, Telegram poate furniza date despre IP și numere de telefon dacă primește un mandat valid emis de instanțele competente, în cazurile care implică activități ilegale.

În raportul Telegram pentru perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, compania a menționat că nu a soluționat nicio solicitare din partea autorităților ruse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 22:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:15 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat speculațiile privind o posibilă naționalizare a companiei Moldovagaz. Acesta a subliniat că orice decizie în acest sens reprezintă un drept suveran al Guvernului, însă trebuie luată în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale.

„Este dreptul suveran al Guvernului sau al statului să decidă ce să facă cu anumite obiective strategice. Însă acest lucru trebuie efectuat în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale. Cred că aceasta a fost sarcina domnului prim-ministru către Ministerul Justiției – să analizeze anume aspectele legale, în primul rând,” a declarat Vadim Ceban.

Acesta a mai menționat că o eventuală expropriere implică costuri semnificative și necesită despăgubirea acționarilor conform legii.

„Pentru toate lucrările care au interes public, trebuie să fie analizat acest aspect. Deciziile trebuie să respecte protejarea dreptului de proprietate și acordurile internaționale, care au prioritate față de legislația națională,” a adăugat Ceban.

Întrebat despre beneficiile unei eventuale naționalizări a Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat: „Nu ajută, gaz nu apare. Dar ajută din punctul de vedere că Guvernul preia în gestiune anumite obiective strategice și poate să le administreze în interes național.”

Președintele interimar al Moldovagaz a precizat că nu a fost informat oficial despre o decizie în acest sens, iar speculațiile privind naționalizarea rămân la nivel public.

Premierul Dorin Recean declara la sfârșitul anului trecut că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală