Slusari: Gazprom va relua livrările de gaz în Transnistria – Kremlinul arată cine conduce enclava lui KrasnoGușan

09 Ian. 2025, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 10:11 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a lansat un mesaj clar celor care jubilesc sau compătimesc față de locuitorii din stânga Nistrului, subliniind că aceștia sunt victimele colaterale ale acțiunilor Kremlinului. „Cei din Transnistria nu trebuie să fie priviți cu compasiune sau cu sărbătoare. Moscova folosește regiunea ca o piesă de șah pentru a-și arăta puterea găștii KrasnoGușan care conduc așa-zisa enclavă Sheriff”, a declarat Slusari, referindu-se la faptul că Gazprom va relua furnizarea gazului doar în cantitățile necesare consumului intern din Transnistria și nu va permite producerea de energie electrică destinată malului drept al Nistrului.

Slusari a subliniat că această mișcare din partea Moscovei ridică întrebări majore în ceea ce privește poziția Chișinăului. Deși blocarea furnizării de gaz către Transnistria ar putea părea o opțiune rațională, aceasta vine cu riscuri semnificative pentru menținerea păcii interne a Moldovei. „Războiul energetic nu se duce doar în Transnistria, ci în întreaga Moldovă. Kremlinul vrea să ne forțeze să achiziționăm energie electrică la prețuri ridicate, ceea ce va lovi grav economia noastră, mai ales în anul electoral”, a avertizat Slusari.

În opinia sa, scopul Moscovei este destabilizarea malului drept al Nistrului, ceea ce ar putea duce la o pierdere a forțelor proeuropene în alegerile parlamentare sau chiar o revoltă socială înainte de scrutin. Slusari a subliniat că acum este esențial ca autoritățile să se concentreze pe protejarea economiei Moldovei, nu pe îngrijorările legate de Transnistria.

„Nu avem soluții magice, dar guvernarea trebuie să se concentreze pe atragerea de fonduri externe pentru a oferi compensații semnificative cetățenilor și industriilor, în special celor din sectorul alimentar. Inflația nu trebuie lăsată să scape de sub control”, a adăugat el. De asemenea, Slusari a propus ca România să fie implicată în extinderea contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice la prețuri fixe și rezonabile, pentru a asigura stabilitatea prețurilor.

În final, Slusari a avertizat că, dacă nu vor fi luate măsuri urgente, Moldova riscă să ajungă într-o situație economică extrem de gravă, iar impactul va fi resimțit pe termen lung, mai ales cu creșterea prețurilor energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Ian. 2025, 22:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
09 Ian. 2025, 22:15 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii Rezoomat de la Rlive, președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a comentat speculațiile privind o posibilă naționalizare a companiei Moldovagaz. Acesta a subliniat că orice decizie în acest sens reprezintă un drept suveran al Guvernului, însă trebuie luată în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale.

„Este dreptul suveran al Guvernului sau al statului să decidă ce să facă cu anumite obiective strategice. Însă acest lucru trebuie efectuat în baza cadrului legal și a acordurilor internaționale. Cred că aceasta a fost sarcina domnului prim-ministru către Ministerul Justiției – să analizeze anume aspectele legale, în primul rând,” a declarat Vadim Ceban.

Acesta a mai menționat că o eventuală expropriere implică costuri semnificative și necesită despăgubirea acționarilor conform legii.

„Pentru toate lucrările care au interes public, trebuie să fie analizat acest aspect. Deciziile trebuie să respecte protejarea dreptului de proprietate și acordurile internaționale, care au prioritate față de legislația națională,” a adăugat Ceban.

Întrebat despre beneficiile unei eventuale naționalizări a Moldovagaz, Vadim Ceban a declarat: „Nu ajută, gaz nu apare. Dar ajută din punctul de vedere că Guvernul preia în gestiune anumite obiective strategice și poate să le administreze în interes național.”

Președintele interimar al Moldovagaz a precizat că nu a fost informat oficial despre o decizie în acest sens, iar speculațiile privind naționalizarea rămân la nivel public.

Premierul Dorin Recean declara la sfârșitul anului trecut că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală