Țeapa care l-a costat funcția! Victor Parlicov rupe tăcerea

13 Ian. 2025, 06:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 06:22 // Actual //  Ursu Victor

Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, a declarat într-un interviu acordat lui Dorin Galben că demiterea sa nu a fost legată direct de controversata vizită la Gazprom. În opinia sa, acest subiect a fost folosit ca instrument pentru a alimenta tensiunile și a-i afecta imaginea publică.

„Decizia de a mă demite nu s-a luat în legătură cu plecarea la Gazprom. Eu cred că aceasta a fost doar un element informațional utilizat pentru a mai atâța spiritele și a mă discredita,” a afirmat Parlicov.

Întrebat dacă vizita la Gazprom a fost o capcană, fostul ministru a răspuns: „Eu cred că da. Cel puțin a fost utilizată”. Totuși, Parlicov a evitat să dezvăluie cine ar fi pus la cale această capcană, subliniind: „Nu știu, nu vreau acum să mă pronunț, dar eu văd că a fost operaționalizată, a fost utilizată în special în spațiul informațional pentru a încerca să mă discreditez”.

La începutul lunii decembrie 2024, premierul Dorin Recean a semnat deciziile de demitere a lui Victor Parlicov din funcția de ministru al Energiei, Sergiu Tofilat din Consiliul de Observatori al Moldovagaz și a lui Victor Bînzari din funcția de director al Energocom. Cei trei au fost acuzați de gestionarea proastă a crizei energetice.

 

Realitatea Live

13 Ian. 2025, 11:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
13 Ian. 2025, 11:05 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Economistul Veaceslav Ioniță atrage atenția asupra impactului creșterii prețurilor resurselor energetice asupra economiei, subliniind unul dintre cele mai vizibile efecte: majorarea dobânzilor la creditele ipotecare.

Pentru a combate inflația, Banca Națională a Moldovei (BNM) a crescut rata de bază de la 3,6% la 5,6%, măsură ce are scopul de a descuraja consumul și de a limita contractarea de noi credite. Însă, această ajustare afectează și costurile creditelor ipotecare, printr-o creștere semnificativă a dobânzilor.

Ioniță explică faptul că, de fiecare dată când BNM crește rata de bază cu 4%, dobânzile la creditele ipotecare urcă, în medie, cu 1%. Astfel, majorarea actuală va determina o creștere a dobânzilor de la 6,9% anual la 7,9% anual, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 13.000 de lei anual doar din dobândă pentru un credit ipotecar mediu de aproximativ 1,3 milioane de lei.

Acest efect nu este imediat vizibil, ci se va resimți treptat în următoarele luni, pe măsură ce băncile ajustează dobânzile în funcție de rata de bază stabilită de BNM.

„Scumpirea resurselor energetice nu doar că afectează direct facturile noastre, dar are și un impact indirect asupra creditelor ipotecare. Creșterea dobânzilor face ca un credit să devină mai scump și mai greu accesibil”, subliniază Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală