Flenchea aruncă zarurile: Chișinăul vrea revenirea la status quo-ul gazului gratuit în Transnistria

23 Ian. 2025, 15:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 15:40 // Actual //  Ursu Victor

Ceea ce am putut sesiza din declarația premierului Dorin Recean este revenirea la status quo, ca Gazprom să găsească orice modalitate pentru reluarea gazelor gratuite în regiunea stângă a Nistrului, pentru că noi, cei din dreapta Nistrului, vrem energie mai ieftină,” a declarat Flenchea, subliniind complexitatea și ambiguitatea situației actuale, a comentat într-un interviu acordat postului Europa Liberă, fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea,

Potrivit lui, nu există angajamente contractuale clare ale Gazprom față de regiunea stângă a Nistrului, ci doar obligații între Moldovagaz și Gazprom pentru aprovizionarea cu gaze a întregii Republici Moldova. Cu toate acestea, de la reducerea livrărilor de gaze în mai 2022, Chișinăul a fost forțat să caute soluții pe piața liberă.

„Așteptările noastre față de Gazprom nu sunt conectate la realitate. Rusia nu ar fi trebuit să atace Ucraina, dar nici nu putem avea pretenții ca Gazprom să-și onoreze obligațiile contractuale în condițiile actuale. Tot ce s-a făcut a fost să se mizeze pe bunul simț al Gazpromului pentru continuarea livrărilor de gaze în Transnistria,” a explicat fostul vicepremier.

Până la sfârșitul anului 2024, Republica Moldova cumpăra energie electrică de la Cuciurgan la un preț de 66 de dolari per MWh, însă achizițiile au fost stopate urmare a suspendării livrărilor de metan în stânga Nistrului. Chișinăul s-a reorientat pe piața din România unde prețul curentului este în medie de două ori mai mare față de cel de la Cuciurgan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Ian. 2025, 17:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Ian. 2025, 17:23 // Actual //  Ursu Victor

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) se află într-un amplu proces de reorganizare, având ca scop principal asigurarea eficienței și transparenței operațiunilor. Conducerea întreprinderii a anunțat că a inițiat măsuri menite să reducă costurile, să crească veniturile și să îmbunătățească serviciile oferite clienților.

Un accent deosebit este pus pe modernizarea infrastructurii, pentru a răspunde cerințelor pieței și pentru a recâștiga încrederea călătorilor. Cu toate acestea, prioritatea principală rămâne achitarea restanțelor salariale acumulate în perioada august-decembrie 2024. Aceasta vizează un număr de 4.997 de angajați, suma restantă ridicându-se la 156,86 milioane de lei.

„Suntem angajați să găsim soluții pentru a remedia situația economico-financiară a întreprinderii și să asigurăm plata tuturor restanțelor salariale. Modernizarea infrastructurii și eficientizarea activităților sunt pași esențiali în acest proces”, a declarat conducerea CFM într-un comunicat oficial.

În ciuda dificultăților financiare, întreprinderea își reafirmă angajamentul față de angajați și călători, subliniind că procesul de reorganizare va contribui la revitalizarea CFM și la creșterea competitivității pe piața transporturilor.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală