Surpriză! Un milionar ucrainean revine pe piața energiei din Republica Moldova. Va asigura 17% din necesarul de curent

31 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 11:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania D. Trading, controlată de milionarul ucrainean Rinat Ahmetov, va furniza 17% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova pentru luna februarie, potrivit anunțului SA Energocom. Aceasta face parte dintr-un nou acord semnat, care prevede livrarea a aproximativ 70.000 MWh de energie, cu un preț mai mic decât cel plafonat de 145 euro/MWh. Compania DTEK a milioanrului ucraineean Ahmetov a livrat energie electrică și Republicii Moldova, înainte de începerea războiului din țara vecină.

În februarie, cantitățile de energie achiziționate prin contracte bilaterale vor crește semnificativ, contribuind la stabilizarea pieței energetice din țară. Astfel, Republica Moldova va beneficia de 110 MW de la centrala nucleară de la Cernavodă (cu 10 MW mai mult față de ianuarie) și de 20 MW de la Hidroelectrica, o companie românească. Prețul plafonat la 400 lei românești (aproape 80 de euro/MWh) va garanta o stabilitate necesară în contextul fluctuațiilor pieței energetice.

De asemenea, echipa Energocom continuă să negocieze cele mai bune oferte de prețuri și să monitorizeze graficul de consum intern al Republicii Moldova. Astfel, procentajul energiei achiziționate de pe bursă va scădea la aproximativ 25%, față de 39% în luna ianuarie, ținând cont de prețurile volatile din orele de vârf.

În plus, centralele de termoficare urbane din Chișinău și Bălți vor contribui cu aproximativ 120.000 MWh, iar energia regenerabilă va constitui în jur de 8% din necesar. Aceste măsuri sunt menite să asigure un echilibru pe piața energetică din Republica Moldova și să protejeze consumatorii de fluctuațiile prețurilor.

Aceste dezvoltări reflectă eforturile continue ale autorităților moldovenești de a găsi soluții eficiente și de a diversifica sursele de energie, în condițiile unei piețe din ce în ce mai complexe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA