Războiul comercial escaladează! Beijingul impune taxe Americii

04 Feb. 2025, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

China a impus tarife de 10% pe importurile de petrol și echipamente agricole, precum și tarife de 15% pe importurile de cărbune și gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA. Decizia a fost anunțată de Comitetul pentru tarifare și clasificare din cadrul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, ca răspuns la intrarea în vigoare, astăzi, 4 februarie, a unei taxe de 10% impuse de SUA pe mărfurile din China.

„Introducerea unilaterală de tarife de către partea americană încalcă grav regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și nu doar că nu contribuie la soluționarea propriilor probleme, dar subminează și cooperarea economică și comercială normală dintre China și SUA”, se arată în comunicatul comitetului.

La 1 februarie, președintele SUA, Donald Trump, a semnat un decret privind introducerea de taxe pe mărfurile din Mexic, Canada și China, explicând decizia prin necesitatea combaterii migrației ilegale și contrabandei, inclusiv a fentanilului, un narcotic sintetic provenit din China. Ulterior, Trump a acceptat să amâne cu o lună taxele pentru mărfurile din Mexic și Canada.

China a anunțat că intenționează să depună o plângere la OMC împotriva acțiunilor SUA. Ministerul chinez de Externe a subliniat că țara are una dintre cele mai stricte politici de combatere a drogurilor, iar problema răspândirii fentanilului este una internă a SUA.

Donald Trump a declarat recent că intenționează să discute cu președintele Chinei, Xi Jinping, „în următoarele 24 de ore” pentru a negocia amânarea aplicării taxelor de 10%. „Dacă nu vom putea ajunge la un acord cu China, tarifele vor fi foarte, foarte mari”, a avertizat președintele american.

Exporturile Chinei către SUA depășesc anual 400 de miliarde de dolari. Multe dintre mărfurile chinezești sunt deja supuse unor taxe de 10% sau 25%. În același timp, China cumpără de la alte țări, inclusiv SUA, mult mai puține mărfuri decât exportă. În 2024, excedentul comercial al Chinei a atins aproape 1 trilion de dolari, marcând cel mai mare surplus comercial al unei țări din ultimul secol, potrivit The New York Times.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu 30-35% în următoarele 2-3 luni, din cauza creșterii cotațiilor internaționale și a unei serii de factori externi. Potrivit unei analize realizate de Frames pe baza datelor Eurostat, această tendință vine pe fondul costurilor operaționale crescute și a condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare, care au afectat recoltele de cafea.

De la începutul acestui an, prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din 1997, iar boabele de cafea Arabica, care constituie majoritatea producției mondiale, au depășit 3,84 dolari pe livră, cu o creștere de 80% în 2024. Aceasta a fost determinată de temerile legate de aprovizionare, fiind influențată de seceta extremă și ploile abundente din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, și din Vietnam.

Analiștii estimează că efectele acestei creșteri vor deveni vizibile în magazine în următoarele două-trei luni, pe măsură ce stocurile de cafea existente se vor epuiza. În plus, prețurile mari ale boabelor de cafea Arabica sunt determinate de seceta extremă din Brazilia și de ploi neobișnuite care au afectat plantațiile. De asemenea, anunțul președintelui american Donald Trump privind taxe suplimentare de 25% pe importurile din Columbia, un alt mare exportator de cafea, a amplificat situația.

Aceste scumpiri vor impacta nu doar piața globală, ci și pe cea europeană, unde importurile de cafea au crescut semnificativ în ultima perioadă. România, de exemplu, a înregistrat un consum mai mare de cafea în ultimii ani, iar estimările arată că această tendință va continua, chiar dacă prețurile vor înregistra creșteri semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală