Se scumpește cafeaua! La nivel internațional a ajuns la cel mai ridicat nivel din anul 1997

04 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu 30-35% în următoarele 2-3 luni, din cauza creșterii cotațiilor internaționale și a unei serii de factori externi. Potrivit unei analize realizate de Frames pe baza datelor Eurostat, această tendință vine pe fondul costurilor operaționale crescute și a condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare, care au afectat recoltele de cafea.

De la începutul acestui an, prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din 1997, iar boabele de cafea Arabica, care constituie majoritatea producției mondiale, au depășit 3,84 dolari pe livră, cu o creștere de 80% în 2024. Aceasta a fost determinată de temerile legate de aprovizionare, fiind influențată de seceta extremă și ploile abundente din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, și din Vietnam.

Analiștii estimează că efectele acestei creșteri vor deveni vizibile în magazine în următoarele două-trei luni, pe măsură ce stocurile de cafea existente se vor epuiza. În plus, prețurile mari ale boabelor de cafea Arabica sunt determinate de seceta extremă din Brazilia și de ploi neobișnuite care au afectat plantațiile. De asemenea, anunțul președintelui american Donald Trump privind taxe suplimentare de 25% pe importurile din Columbia, un alt mare exportator de cafea, a amplificat situația.

Aceste scumpiri vor impacta nu doar piața globală, ci și pe cea europeană, unde importurile de cafea au crescut semnificativ în ultima perioadă. România, de exemplu, a înregistrat un consum mai mare de cafea în ultimii ani, iar estimările arată că această tendință va continua, chiar dacă prețurile vor înregistra creșteri semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 09:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 09:08 // Actual //  Ursu Victor

Guvernul militar din Burkina Faso a acordat companiei Nordgold, asociată cu oligarhul rus Alexei Mordashov, o licență pentru dezvoltarea unui proiect minier de aur, potrivit publicației Africa Business Insider. Este vorba despre exploatarea zăcământului Niou, care acoperă o suprafață de 52,8 kilometri pătrați într-o regiune intens populată de mineri artizanali. Implementarea proiectului ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă pentru mulți dintre aceștia.

Potrivit Consiliului de Miniștri din Burkina Faso, exploatarea zăcământului ar urma să producă circa 20 de tone de aur în decurs de opt ani, generând venituri de aproximativ 89 milioane de dolari pentru bugetul de stat. „Cooperarea cu Nordgold și alte companii industriale este esențială într-un moment în care țara se confruntă cu o criză bugetară severă”, a declarat pentru Reuters Ulf Lessing, directorul programului Sahel al Fundației Konrad Adenauer din Germania.

Compania Nordgold, care a înregistrat venituri de 1,437 miliarde de dolari în 2023, este controlată de membrii familiei lui Alexei Mordashov — oligarh aflat sub sancțiuni internaționale. Mordashov, soția și fiii săi dețin participații în companie. Burkina Faso este, din 2015, unul dintre cei mai importanți producători de aur din Africa, iar conform organizației Swissaid, în 2023 a extras peste 57 de tone de aur.

Implicarea oamenilor de afaceri ruși în proiecte strategice în Burkina Faso reflectă consolidarea relațiilor dintre Moscova și junta militară instalată la putere după lovitura de stat din 2022. Președintele Ibrahim Traoré a acceptat invitația lui Vladimir Putin de a vizita Moscova pe 9 mai și a participat anterior, în 2023, la Forumul Rusia-Africa. În octombrie 2024, Rusia a anunțat suplimentarea numărului de instructori militari în Burkina Faso, iar ministrul apărării Kassoum Coulibaly a confirmat achiziții de armament rusesc „la prețuri avantajoase”.

Conform unei anchete publicate de Vedomosti, Alexei Mordashov, vizat de sancțiunile occidentale, ar fi contribuit la finanțarea proiectelor personale ale lui Vladimir Putin. Compania sa Severstal a donat 14,9 milioane de dolari către fondul Rosinvest, creat de apropiați ai liderului de la Kremlin, fond utilizat pentru construirea celebrului „palat al lui Putin” de la Gelendjik, evaluat la un miliard de dolari. Complexul includea un palat în stil italian, un centru de sănătate, un domeniu viticol, un patinoar și un heliport.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi