Se scumpește cafeaua! La nivel internațional a ajuns la cel mai ridicat nivel din anul 1997

04 Feb. 2025, 11:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 11:43 // Actual //  Ursu Victor

Cafeaua, a doua marfă din lume ca volum comercializat după petrol, se va scumpi cu 30-35% în următoarele 2-3 luni, din cauza creșterii cotațiilor internaționale și a unei serii de factori externi. Potrivit unei analize realizate de Frames pe baza datelor Eurostat, această tendință vine pe fondul costurilor operaționale crescute și a condițiilor meteorologice nefavorabile din țările producătoare, care au afectat recoltele de cafea.

De la începutul acestui an, prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din 1997, iar boabele de cafea Arabica, care constituie majoritatea producției mondiale, au depășit 3,84 dolari pe livră, cu o creștere de 80% în 2024. Aceasta a fost determinată de temerile legate de aprovizionare, fiind influențată de seceta extremă și ploile abundente din Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, și din Vietnam.

Analiștii estimează că efectele acestei creșteri vor deveni vizibile în magazine în următoarele două-trei luni, pe măsură ce stocurile de cafea existente se vor epuiza. În plus, prețurile mari ale boabelor de cafea Arabica sunt determinate de seceta extremă din Brazilia și de ploi neobișnuite care au afectat plantațiile. De asemenea, anunțul președintelui american Donald Trump privind taxe suplimentare de 25% pe importurile din Columbia, un alt mare exportator de cafea, a amplificat situația.

Aceste scumpiri vor impacta nu doar piața globală, ci și pe cea europeană, unde importurile de cafea au crescut semnificativ în ultima perioadă. România, de exemplu, a înregistrat un consum mai mare de cafea în ultimii ani, iar estimările arată că această tendință va continua, chiar dacă prețurile vor înregistra creșteri semnificative.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Feb. 2025, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Feb. 2025, 15:53 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile ucrainene au declarat că sunt pregătite să colaboreze cu Statele Unite pentru exploatarea metalelor rare și să ofere „condiții speciale”, cu garanția că aceste resurse nu vor ajunge în mâinile Rusiei sau Iranului. Informația a fost publicată de New York Times (NYT) și Financial Times (FT), citând oficiali de rang înalt din Ucraina. Declarațiile vin ca răspuns la afirmațiile fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a menționat că intenționează să negocieze o înțelegere cu Ucraina pentru continuarea ajutorului militar.

„Investim sute de miliarde de dolari, iar ei au resurse excelente de metale rare. (…) Vreau ca Ucraina să ne furnizeze aceste metale rare”, a spus Trump.

Conform unei surse citate de FT, propunerea lui Trump „pare să se alinieze” planului de cooperare prezentat de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în toamna anului 2024. Planul includea dezvoltarea comună a zăcămintelor de litiu și uraniu, un subiect care, potrivit FT, a atras atenția fostului lider american. „Desigur, suntem gata să lucrăm cu America”, a declarat o sursă guvernamentală de la Kiev.

La Moscova, oferta Ucrainei a fost catalogată drept o „achiziție” a ajutorului militar, sugerând că acesta nu va mai fi acordat gratuit, ci pe baze comerciale. „Mai bine să nu se acorde deloc acest ajutor, contribuind astfel la încheierea conflictului”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

Ucraina dispune de resurse naturale valoroase, evaluate în 2023 la 15 trilioane de dolari, conform Forbes Ucraina. Totuși, 70% dintre zăcăminte sunt localizate în regiunile Lugansk, Donețk și Dnipropetrovsk, dintre care două sunt parțial ocupate de armata rusă și afectate de război. Zăcămintele de litiu ale Ucrainei sunt printre cele mai mari din Europa, fiind estimate la 500.000 de tone. Litiul este un element-cheie în producția de electronică, armament, drone, avioane de luptă și sisteme de rachete.

În prezent, China domină piața globală a metalelor rare, asigurând peste 60% din extracție și aproape 85% din procesarea acestor resurse strategice. SUA, deși reprezintă 12-15% din extracția globală, depind de China pentru procesare, 80% din minereurile americane fiind prelucrate acolo până în 2020. Interesul lui Trump pentru metalele rare din Ucraina ar putea reflecta dorința de a reduce această dependență critică de importurile din China.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală