Compania Aquatir, parte a holdingului Sheriff, deținut de oligarhul transnistrean Victor Gușan, a exportat în perioada 2022-2024 un total de 1.210 kilograme de caviar către Uniunea Europeană. La un preț mediu de 1.000 de dolari per kilogram, veniturile generate de această afacere se ridică la aproximativ 1,2 milioane de dolari.
Aquatir este singura companie din Republica Moldova care deține certificare pentru exportul de caviar în UE, făcând din această activitate una dintre cele mai profitabile din cadrul imperiului Sheriff, notează TVR Moldova.
Exporturile au crescut constant în ultimii trei ani:
- 2022: 218 kilograme
- 2023: 381 kilograme
- 2024: 611 kilograme
În ciuda succesului financiar, autoritățile vamale moldovenești au refuzat să dezvăluie detalii despre valoarea exactă a exporturilor din ultimii cinci ani, confirmând doar că un singur agent economic din stânga Nistrului a exportat caviar în UE între 2019 și 2024.
Aquatir a fost fondată în 2005, cu sprijinul specialistului german în sturioni Dietmar Firzlaff, care a pus bazele unui complex avansat pentru creșterea și reproducerea peștelui. În 2009, compania a început vânzările de caviar, iar până în 2013 ajunsese să producă o tonă anual.
Complexul Aquatir, situat în Tiraspol, se întinde pe o suprafață de șapte hectare, incluzând hale pentru reciclarea apei, bazine cu capacități de 30–100 de tone și laboratoare moderne. Capacitatea maximă de producție anuală este de cinci tone de caviar și 50 de tone de carne de sturion.
Caviarul produs la Tiraspol este exportat în toată lumea, fiind deosebit de apreciat pe piața europeană. În Germania, distribuția este gestionată de firma Aquatir GmbH, deschisă în 2014 și condusă de cetățeanul moldovean Serghei Lainer.
Holdingul Sheriff, cel mai mare jucător economic din regiunea separatistă transnistreană, include companii din diverse domenii: comerț, producție de alcool, telecomunicații, energie, bănci și criptomonede. Veniturile generate de Sheriff depășesc bugetul regiunii, consolidând astfel influența lui Victor Gușan.
În ciuda succesului economic, multe dintre activitățile holdingului sunt criticate pentru opacitate și legături cu surse de finanțare dubioase, inclusiv cu regimul de la Tiraspol.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!