„Schema Dubai” – cum se pregătește Tiraspolul să sfideze Chișinăul cu gaz rusesc finanțat prin interpuși

07 Feb. 2025, 14:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Feb. 2025, 14:55 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a dezvăluit într-o postare pe Facebook detalii despre o posibilă schemă de tranzit a gazului către regiunea transnistreană. Potrivit surselor sale, o companie maghiară, asociată cu apropiații premierului ungar Viktor Orban, testează tranzitul gazului cu mai mulți operatori.

Slusari a precizat că regimul de la Tiraspol refuză să accepte oferta Uniunii Europene și a Chișinăului, preferând să mențină regiunea în „zona gri”. Finanțarea gazului ar urma să fie realizată printr-un credit din partea Federației Ruse, însă achitările vor fi efectuate de o companie din Dubai. Schema juridică exactă nu este încă clară, dar contractul prevede livrarea zilnică a până la 5 milioane de metri cubi de gaz.

Această formulă ar putea permite regimului transnistrean să șantajeze Chișinăul, în special după finalizarea sezonului rece, când cheltuielile sunt mai mari. Slusari sugerează că această situație ar putea duce la reluarea achiziției de energie electrică de la Centrala Electrică de la Cuciurgan (MGRES).

Slusari consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să efectueze verificări minuțioase privind legalitatea acestei scheme, dar și să impună, pentru prima dată, condiționări clare regimului de la Tiraspol. Acestea ar putea include eliminarea tarifelor simbolice la gaz și energie electrică pentru industria transnistreană, care sunt de cinci ori mai mici decât cele de pe malul drept al Nistrului, eliberarea deținuților politici din regiune și asigurarea accesului locuitorilor din Transnistria la mass-media din Chișinău.

„Transnistria este parte componentă a Republicii Moldova, iar autoritățile noastre sunt obligate să asigure concurența loială pentru toți agenții economici,” a subliniat Alexandr Slusari.

Regiunea stângă a Nistrului a rămas fără gaze de la începutul acestui an urmare a suspendării livărilor de către Gazprom. În rezultat, locutorii au rămas fără căldură și apă caldă, iar energia electrică era livrată pe ore. Or, compania mixtă moldo-rusă Moldovagaz a livrat sâmbătă primul volum de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria, prima de la oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina. UE a acordat Chișinăului un ajutor de financiar de 60 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2025, 15:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Feb. 2025, 15:38 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare reamintește crescătorilor de animale că identificarea și înregistrarea acestora este obligatorie, gratuită și esențială pentru protejarea sănătății animalelor și siguranța alimentară. Procesul este realizat de medicii veterinari din localitate și se aplică speciilor bovine, ovine, caprine, porcine și cabaline.

Identificarea ajută la urmărirea originii animalelor și permite intervenții rapide în caz de boli, prevenind răspândirea acestora. De asemenea, proprietarii animalelor înregistrate pot beneficia de despăgubiri financiare din partea statului în caz de boli precum Pesta Porcină Africană, Gripa Aviară sau Rabia.

Înregistrarea se face prin aplicarea de crotalii de către medicii veterinari, la solicitarea proprietarilor. Termenul de înregistrare este de 20 de zile de la naștere pentru bovine, cabaline, ovine și caprine, iar pentru porcine, miei și iezi, termenul este de 60 de zile.

Crescătorii care nu își înregistrează animalele nu vor putea beneficia de despăgubiri financiare, nu vor putea transporta sau comercializa legal animalele și riscă să primească sancțiuni sau restricții.

Ministerul atrage atenția și asupra necesității legalizării activităților de creștere și sacrificare a animalelor. Identificarea animalelor este considerată o responsabilitate comună, iar respectarea acestei obligații contribuie la protejarea fermierilor, a consumatorilor și a economiei locale. Crescătorii sunt îndemnați să acționeze responsabil și să se asigure că animalele lor sunt înregistrate la timp.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală