Facturile usturătoare reduc consumul de gaze! Consum de gaze mai mic cu 12% față de anul trecut

10 Feb. 2025, 10:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 10:01 // Actual //  Ursu Victor

Consumul de gaze naturale în ianuarie 2025 a scăzut cu 12,3% față de anul trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna ianuarie 2025 a fost de 135,5 milioane de metri cubi, înregistrând o scădere de 12,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2024, potrivit unui comunicat emis de SA „Moldovagaz”. De asemenea, față de luna decembrie 2024, consumul a scăzut cu 7,8 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o diminuare de 5,4%.

Consumatorii casnici au achitat 97,9% din sumele facturate până la 31 ianuarie 2025, o ușoară scădere de 0,1 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2024. În cazul consumatorilor non-casnici, gradul de achitare a crescut cu 0,5 puncte procentuale, ajungând la 98,5%. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au înregistrat o rată de achitare de 100%, cu 2,3 puncte procentuale mai mult față de anul trecut.

În ianuarie 2025, din rețeaua de distribuție au fost deconectate 317 unități de consum din cauza datoriilor, acestea însumând aproximativ 1,254 milioane de lei. Totodată, pentru 109 consumatori a fost impusă condiția plății preventive, ca urmare a sistării anterioare a furnizării gazelor din cauza neachitării la timp a facturilor.

Nivelul de achitare pentru gazele naturale furnizate în 2024 a ajuns la 98,8% până la data de 31 ianuarie 2025, o creștere de 0,8 puncte procentuale față de anul 2023. Valoarea absolută a plăților efectuate a fost de 10,517 miliarde de lei, incluzând revizuirea tarifelor aplicate în perioada respectivă.

Facturile pentru gazele consumate în ianuarie 2025 urmează să fie achitate în luna februarie, acestea fiind deja expediate către consumatori.

SA „Moldovagaz” subliniază importanța achitării la timp a facturilor pentru asigurarea continuității furnizării gazelor naturale și evitarea aplicării măsurilor restrictive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Luni, prețurile gazelor naturale au înregistrat o majorare semnificativă pe piața din România, atingând niveluri record pe Bursa Română de Mărfuri (BRM). Prețul gazelor pentru livrare în ziua următoare a depășit 450 lei/MWh, un nivel nemaîntâlnit din decembrie 2022. Creșterea prețurilor a fost determinată de o serie de factori, printre care vremea rece, care a dus la o majorare a consumului intern, cererea suplimentară din Republica Moldova și gradul scăzut de umplere a depozitelor de gaz.

În aceeași zi, prețul mediu al energiei pentru livrare marți a crescut cu 22,8% față de ziua precedentă, ajungând la 414,48 lei/MWh (aproximativ 83 euro/MWh), ceea ce reprezintă o diferență de peste 20 de euro/MWh față de cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH.

Acesta este cel mai mare preț înregistrat pentru gazele naturale pe BRM în ultimele 26 de luni, având în vedere că ultima dată când prețul a fost mai mare a fost în 22 decembrie 2022. Volumele tranzacționate au fost, de asemenea, record, atingând 161 GWh, ceea ce reprezintă aproape două treimi din producția internă zilnică de 255 GWh, notează profit.ro.

Cererea regională a fost influențată și de repornirea unui combinat de îngrășăminte chimice în Bulgaria, dar și de importurile efectuate de Ucraina. În același timp, România a importat luni 14,8 milioane de metri cubi de gaze pentru a acoperi consumul intern, care nu putea fi susținut doar din producția internă și extragerile din depozite.

Oferta de gaz este limitată atât intern, cât și extern. Terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandropolis se află în revizie, iar producția internă este la capacitate maximă. De asemenea, Depogaz a redus cu 20% capacitatea de extracție zilnică până la finalul acestei ierni.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intervenit, asigurând publicul că România are 1,35 miliarde de metri cubi de gaz în depozite, cu un grad de umplere de 43,4%, și că țara nu va rămâne fără gaz pentru consumatorii interni. Totodată, el a menționat că sursele de import sunt limitate, iar gazul din Ungaria este scump și provine, probabil, din depozitele rusești, cu tarife de transport și depozitare incluse.

În ciuda asigurărilor autorităților, situația gazelor din România reflectă o tendință regională, iar un eventual val de frig pe termen mediu ar putea duce la o criză energetică. Pe piața internațională, prețurile de referință la gaze au crescut luni cu 5,4%, ajungând la 58,75 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat preț din februarie 2023, în condițiile în care cotațiile futures au crescut timp de patru săptămâni consecutive.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală