Moldova intră într-o eră de reforme financiare. Băncile vor fi evaluate de FMI și Banca Mondială

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Feb. 2025, 09:58
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
11 Feb. 2025, 09:58 // Uncategorized //  Ursu Victor

Președintele american Donald Trump a semnat un decret prin care impune taxe de 25% pentru toate tipurile de oțel și aluminiu importate în Statele Unite. „Este important pentru țara noastră să avem oțel și aluminiu produse pe teritoriul nostru. Vorbim de taxe de 25%, fără excepții, indiferent de țara de proveniență. […] Este un lucru mare. Înseamnă că vom fi din nou bogați”, a declarat Trump.

În plus, președintele american a semnat un decret privind introducerea „standardului nord-american”, conform căruia tot oțelul importat trebuie să fie „topit și turnat”, iar aluminiul „topit și turnat” în această regiune. Astfel, se limitează importul de oțel minim prelucrat din China în SUA. Trump a mai adăugat că ar putea introduce taxe suplimentare pentru importurile de medicamente și cipuri pentru computere în perioada următoare. El a subliniat că „nu este împotriva” măsurilor de răspuns din partea altor țări.

Consilierul comercial al președintelui, Peter Navarro, a afirmat că taxele pe oțel și aluminiu „vor pune capăt dumpingului străin, vor crește producția internă și vor face industria noastră de oțel și aluminiu un pilon al securității economice și naționale a Americii”. El a mai spus că SUA nu vor mai fi nevoite să se bazeze pe state străine „în industrii atât de importante, cum ar fi cele de oțel și aluminiu”.

Canadă este cel mai mare furnizor de oțel al SUA, urmată de Brazilia, Mexic, Coreea de Sud și Vietnam. În primul său mandat, Trump a impus și alte taxe pentru importul de metale. În 2018, a stabilit taxe de 25% pentru importul de oțel și de 10% pentru aluminiu din toate țările, cu excepția Canadei și Mexicului. Ulterior, taxele au fost aplicate și pentru aceste țări, dar în 2019 au fost anulate.

Televiziunea NBC a remarcat că atunci Trump a explicat impunerea taxelor „din motive de securitate națională”, iar acum subliniază necesitatea creării de locuri de muncă și reducerea deficitului comercial al SUA.

La începutul lunii februarie, președintele american a impus taxe de 10% pe produsele din China și de 25% pe cele din Mexic și Canada, explicând aceste măsuri prin lupta împotriva migrației ilegale și a comerțului cu fentanyl. Ottawa și Mexicul au ajuns să negocieze o amânare a intrării în vigoare a taxelor, convenind să adopte măsuri suplimentare pentru combaterea acestor probleme. China, la rândul său, a dat în judecată Statele Unite la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și a introdus taxe de 10-15% pe importurile din SUA, inclusiv pe petrol, cărbune și GNL.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală