Măsuri draconice! Prietenul lui Plahotniuc, în mijlocul unui scandal internațional, după sancțiunile impuse de Ucraina

13 Feb. 2025, 10:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
13 Feb. 2025, 10:14 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (SNBO) a impus sancțiuni împotriva fostului președinte al Ucrainei și actualului deputat în Parlamentul Ucrainei, Petro Poroșenko, au raportat surse informate pentru Forbes Ukraine și „Ukrainska Pravda”. Potrivit unor surse apropiate cercetului, sancțiunile ar putea fi legate de acuzația de „trădare a statului”. Unele voci din mass-media sugerează că Poroșenko ar fi fost inclus pe lista sancțiunilor datorită legăturilor sale cu afaceri mari, anterior denumite „oligarhii” în Ucraina.

Într-un discurs ținut pe 12 februarie 2025, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunțat că decizia SNBO va fi publicată oficial pe 13 februarie, fără a oferi detalii suplimentare. Zelenski a subliniat că fiecare persoană care a subminat securitatea națională a Ucrainei și a sprijinit Rusia trebuie să răspundă pentru faptele sale: „Apărăm statul nostru și restaurăm dreptatea: fiecare care a distrus securitatea națională a Ucrainei și a ajutat Rusia – fiecare trebuie să răspundă”, a declarat Zelenski. El a mai adăugat că „miliardele câștigate practic prin vânzarea Ucrainei trebuie să fie blocate pentru a lucra în apărarea țării.”

În reacția sa, Poroșenko a numit impunerea sancțiunilor drept „o provocare”, afirmând că a fost informat despre acest pas cu mult timp înainte. El a acuzat SNBO de luarea unei „decizii anticonstituționale și politice”, și a subliniat că „comandantul, executorul și semnatarul sunt unul singur – Zelenski însuși.” Poroșenko a adăugat că, în loc să se pregătească pentru negocierile importante de la Conferința de la Munchen cu lideri internaționali, președintele Zelenski și-a dedicat ziua „sancțiunilor împotriva persoanei mele”. Fostul președinte a anunțat și că i-a fost refuzat dreptul de a părăsi țara și că a primit 15 citații pentru audieri zilnice în perioada 14-28 februarie.

Începând cu 2019, după înfrângerea sa electorală în fața lui Zelenski, Poroșenko s-a confruntat cu peste 20 de dosare penale, inclusiv acuzația de trădare a statului în legătură cu livrările de cărbune din regiunile autoproclamate „DNR” și „LNR” în perioada 2014-2015. De asemenea, au fost confiscate acțiuni deținute de Poroșenko în 19 companii, iar firmele afiliate au primit amenzi considerabile de la Consiliul Antimonopol. Investigațiile au fost suspendate pe durata războiului. Poroșenko a fost președinte al Ucrainei între 2014 și 2019 și este liderul partidului „Solidaritatea Europeană”, care susține integrarea europeană și critică activ guvernul Zelenski.

Anterior, trimisul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat că Washingtonul va cere ca alegerile parlamentare și prezidențiale din Ucraina să se desfășoare până la finalul anului 2025, subliniind importanța acestora pentru democrația ucraineană, chiar și în timpul unui conflict armat.

Petro Poroșenko a fost partenere de afecri cu fostul lider PD, Vlad Plahotniuc. Fostu președinte ucrainean a deținut o participație la Gemenii, centrul comercial din centrul Chișinăului. Fugarul Veaceslav Platon l-a acuzat Pe Poroșenko că ar fi primit 3 milioane de euro de la Vlad Plahotniuc pentru al extrăda din Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Feb. 2025, 13:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Feb. 2025, 13:12 // Actual //  Ursu Victor

Compania să adopte măsuri suplimentare pentru redresarea situației financiare și să identifice noi oportunități de dezvoltare, a declarat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

„Am transmis clar că Calea Ferată din Moldova trebuie să continue să ia măsuri pentru redresarea situației financiare și să identifice noi clienți. Este esențial ca activele neutilizate să fie valorificate corespunzător”, a spus Radu Marian.

DEputatul a afirmat depsre o nouă linie feroviară ce va fi dată în exploatare la frontiera cu România, care deschide posibilități suplimentare de transport marfă.

„Aceasta va oferi mai multe oportunități de transport marfă către portul din Constanța și va atrage noi clienți pentru Calea Ferată din Moldova”, a adăugat președintele Comisiei.

În același timp, Radu Marian a menționat că autoritățile analizează posibilitatea alocării unor fonduri pentru infrastructura feroviară în cadrul următoarei rectificări bugetare. „Există un angajament în lege aprobat anterior, iar aceste fonduri vor fi destinate întreținerii infrastructurii feroviare”, a precizat el. De asemenea, Marian a subliniat că Calea Ferată, împreună cu măsurile de optimizare a cheltuielilor, trebuie să contribuie la acest proces de redresare financiară.

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a anunțat organizarea unor acțiuni de protest pe 14 februarie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova, pentru a atrage atenția asupra restanțelor salariale acumulate și a cere soluționarea imediată a acestei probleme. Este vorba de datorii la salarii în sumă de 190 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală