Moldindconbank, cea mai eficientă bancă din Moldova, și-a consolidat pozițiile pe piață

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

Realitatea Live

23 Iul. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

O vulnerabilitate critică în serverele Microsoft SharePoint este exploatată intens de hackeri din întreaga lume, iar China se află în prim-planul atacurilor, potrivit unei investigații realizate de Axios. În ciuda actualizărilor de securitate lansate de Microsoft, multe sisteme rămân în continuare expuse, în special dacă atacatorii au reușit deja să pătrundă și să își asigure acces permanent în rețelele compromise.

SharePoint, un instrument-cheie pentru stocarea și partajarea documentelor în companii, instituții publice și organizații guvernamentale, este utilizat pe scară largă de școli, spitale și agenții ale statului, multe dintre ele fiind acum în alertă maximă și încercând să stabilească dacă infrastructura le-a fost compromisă.

Luni, Microsoft a confirmat că cel puțin trei grupuri de hackeri chinezi – dintre care două au legături directe cu guvernul de la Beijing – exploatează vulnerabilitatea încă din 7 iulie. Atacul este clasificat ca fiind de tip „zero-day”, adică exploatat înainte ca Microsoft să fi avut cunoștință și să poată furniza un remediu.

Potrivit Agenției americane pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA), atacatorii pot obține acces deplin la fișiere sensibile sau pot executa cod malițios de la distanță. Estimările arată că aproximativ 100 de organizații au fost deja compromise, printre care se numără instituții guvernamentale, universități, o companie energetică și o firmă de telecomunicații din Asia.

„Nu mai este vorba doar de un singur grup de hackeri. Toți profită acum,” avertizează Michael Sikorski, director tehnic la Unit 42, divizia de securitate a Palo Alto Networks. Charles Carmakal, CTO la Mandiant, confirmă că multiple grupuri se grăbesc să exploateze breșa, într-o cursă contra-cronometru pentru a fura date și a instala backdoor-uri.

Deși Microsoft a lansat patch-uri de securitate pentru toate versiunile afectate, realitatea este că sistemele deja compromise rămân vulnerabile. Hackerii au furat chei de acces și au instalat mecanisme care le permit să reintre oricând, chiar dacă sistemele par a fi protejate. „Atacul se amestecă cu activitatea normală a sistemului, ceea ce face extrem de greu de detectat anomaliile,” explică Kayne McGladrey, expert în securitate cibernetică.

Sute de victime pot rămâne neinformate cu privire la compromiterea serverelor. „Organizațiile care nu au echipe specializate în detectarea amenințărilor nu au nici vizibilitatea necesară pentru a înțelege ce li se întâmplă,” avertizează McGladrey.

Cele mai afectate sunt entitățile publice cu infrastructură tehnică învechită: școli, spitale și agenții de stat care folosesc servere SharePoint mai vechi și care nu dispun de resurse pentru răspuns rapid sau instrumente avansate de detecție. „Este îngrijorător că multe dintre aceste organizații nu au capacitatea de a reacționa eficient,” adaugă Sikorski.

Experții estimează că vor urma valuri succesive de atacuri. Hackerii oportuniști vor căuta să exploateze rapid serverele pentru a instala ransomware sau a fura baze de date. În paralel, grupurile de atacatori afiliate statelor vor desfășura campanii discrete, pe termen lung, cu scopul de a extrage informații sensibile și de a-și păstra accesul în rețele compromise, uneori luni sau chiar ani, fără a fi detectați.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA