Trump amenință Rusia cu sancțiuni devastatoare după refuzul lui Putin de a negocia pacea

07 Mart. 2025, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Mart. 2025, 17:21 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va impune noi sancțiuni economice severe împotriva Rusiei, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu cu Ucraina și nu se angajează într-un proces real de pace.

„Având în vedere că Rusia zdrobește Ucraina pe câmpul de luptă, iau în considerare impunerea unor sancțiuni bancare masive, precum și tarife comerciale împotriva Rusiei, până când va fi atins un armistițiu și un acord de pace definitiv”, a scris Trump pe Truth Social, rețeaua sa de socializare.

Trump a subliniat că atât Moscova, cât și Kievul trebuie să accepte negocieri imediate, înainte ca situația să escaladeze și mai mult.

Declarația liderului american vine la o zi după ce Vladimir Putin a afirmat că Rusia nu va face niciun compromis în procesul de reglementare a conflictului din Ucraina. În timpul unei întâlniri cu reprezentanți ai fundației „Apărătorii Patriei”, Putin a declarat că Rusia „trebuie să aleagă o variantă de pace care să îi asigure securitatea pe termen lung”.

„Nu avem nevoie de nimic străin, dar nici ce este al nostru nu vom ceda”, a spus liderul rus, sugerând că Moscova nu este dispusă să renunțe la teritoriile ocupate.

Potrivit Bloomberg, Kremlinul a cerut, în cadrul discuțiilor cu Washingtonul, ca Ucraina să accepte o reducere semnificativă a forțelor sale armate, să renunțe la aderarea la NATO și să recunoască controlul de facto al Rusiei asupra teritoriilor ocupate.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a prezentat la sfârșitul lunii februarie condiții și mai dure: cedarea totală a regiunilor Zaporojie, Lugansk, Donețk și Herson, inclusiv a zonelor aflate în prezent sub control ucrainean.

„Au existat idei de a trasa o linie de demarcație între Rusia și Ucraina. În primul rând, acest lucru nu se va întâmpla, avem o Constituție bazată pe voința poporului. În al doilea rând, ceea ce va rămâne din Ucraina trebuie să fie eliberat de legile rasiste”, a declarat Lavrov.

În prezent, trupele ruse controlează aproximativ 98,6% din Lugansk, 62,6% din Donețk, 71,9% din Zaporojie și 69,3% din Herson, conform surselor oficiale rusești.

Escaladarea declarațiilor de ambele părți sugerează că un compromis în conflictul ruso-ucrainean rămâne deocamdată improbabil, iar impunerea unor noi sancțiuni americane ar putea amplifica și mai mult tensiunile internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Apr. 2025, 10:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Apr. 2025, 10:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

O delegație oficială a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, participă, în perioada 21–26 aprilie 2025, la Reuniunile de primăvară ale Grupului Băncii Mondiale (GBM) și Fondului Monetar Internațional (FMI), organizate la Washington, SUA. Delegația include și alți oficiali de rang înalt din cadrul BNM, precum prim-viceguvernatorul Petru Rotaru și viceguvernatorul Mihnea Constantinescu, alături de ministrul Finanțelor, Victoria Belous.

În cadrul reuniunilor, reprezentanții BNM vor avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali de nivel înalt din cadrul FMI, Băncii Mondiale, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și din alte instituții internaționale relevante pentru dezvoltarea sectorului financiar al Republicii Moldova.

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a subliniat importanța sprijinului constant oferit de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova:
„Asistența financiară și tehnică oferită de instituții precum FMI și Banca Mondială joacă un rol esențial în avansarea reformelor economice și în construirea unui cadru sustenabil de dezvoltare, contribuind la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor noștri.”

Printre întâlnirile cheie de pe agenda guvernatoarei Dragu se numără cele cu Kenji Okamura, directorul general adjunct al FMI, Alfred Kammer, directorul Departamentului european al FMI, Jeroen Cliqc, directorul executiv pentru Moldova în cadrul FMI, și Alina Iancu, șefa misiunii FMI pentru Moldova. Discuțiile vor viza evoluțiile macroeconomice recente, implementarea programului cu FMI și reformele prioritare pentru integrarea Republicii Moldova în zona SEPA și în comunitatea europeană.

De asemenea, șefa BNM va purta discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale, inclusiv cu Eugene Rhuggenaath, director executiv pentru Moldova, și Antonella Bassani, vicepreședinte pentru Europa și Asia Centrală.

Reuniunile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale constituie un forum major de dialog și cooperare internațională, oferind țărilor participante oportunitatea de a contribui la definirea agendei globale privind stabilitatea financiară, dezvoltarea sustenabilă și soluționarea provocărilor economice emergente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009