Mafia uleiului din Moldova! Trans Oil, acuzată de crearea unui deficit artificial pentru a majora prețurile

08 Mart. 2025, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Mart. 2025, 10:50 // Actual //  Ursu Victor

Fostul director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, critică autoritățile pentru lipsa de reacție în fața scumpirii  uleiului vegetal, un produs alimentar esențial pentru populația Republicii Moldova. Într-o postare recentă, acesta și-a exprimat dezamăgirea că Guvernul nu a convocat o ședință de urgență pentru a analiza situația și pentru a lua măsuri concrete.

Slusari a evidențiat că industria producției de ulei din Moldova este dominată de holdingul Trans Oil, deținut de omul de afaceri Vaja Jhashi, care, potrivit acestuia, ar fi contribuit la crearea unui deficit artificial pe piață. „Fabricile din Moldova, care aparțin acestui holding cu interese străine țării noastre, practic nu au lucrat din septembrie 2024. În loc să proceseze materia primă, acestea au transformat uzinele în elevatoare pentru depozitare, iar o mare parte din semințele de floarea-soarelui au fost exportate în alte țări, inclusiv în România, unde Trans Oil are propriile capacități de procesare”, a declarat Slusari.

Acesta a mai subliniat că din cauza opririi activității fabricilor, majoritatea angajaților din acest sector se află în șomaj tehnic, iar supermarketurile au fost invadate de ulei importat din Ucraina. „Atunci când se creează un deficit, după legile economiei de piață, prețurile cresc inevitabil”, a avertizat Slusari.

În postarea sa, fostul deputat a criticat-o și pe ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, pentru declarațiile sale ezitante privind situația. Totodată, el a acuzat fostul ministru al Agriculturii, Vladimir Bolea, că a fost conștient de această situație, dar nu a intervenit, permițând astfel distrugerea industriei alimentare autohtone și creșterea dependenței de importuri.

Slusari a propus o nouă abordare legislativă pentru securitatea alimentară a țării, prin adoptarea unei legi privind suveranitatea agroalimentară. „Moldova trebuie să stabilească prin lege lista produselor la care trebuie să fie autosuficientă 100%, fără importuri. În același timp, trebuie să oferim sprijin prioritar producătorilor mici și mijlocii, cei care sunt cu adevărat legați de această țară și pot contribui la salvarea economiei naționale”, a concluzionat el.

Miercuri, ministra Agricculturii, Ludmila Catlabuga declara: „Creșterea a fost influențată de mai mulți factori, începând cu materia primă – semințele de floarea-soarelui. Seceta din 2024 a redus productivitatea, iar fermierii sunt reticenți să vândă materia primă, în așteptarea unor prețuri mai mari”, a declarat Catlabuga.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO