UE, dependentă de floarea-soarelui din Moldova, dar fermierii locali suferă din cauza prețurilor mici

13 Mart. 2025, 13:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Mart. 2025, 13:14 // Actual //  Ursu Victor

Luna martie a adus o scădere a prețurilor la cereale pe piața internațională, iar această tendință s-a resimțit și în Republica Moldova, potrivit directorului executiv al Asociației Agrocereale, Iurie Rija.

La începutul lunii martie, prețul grâului alimentar a scăzut la 4,10 lei/kg în zona portului Giurgiulești, iar grâul furajer a ajuns la 4,00 lei/kg. În centrul țării, prețurile sunt și mai reduse, situându-se între 3,50 și 3,60 lei/kg.

Printre cauze se numără tensiunile geopolitice, care au dus la o ofertă excesivă de cereale pe piața globală și deprecierea dolarului față de euro, influențând negativ prețurile la export.

Raportul USDA, care a majorat prognoza recoltei Ucrainei cu 0,5 milioane de tone, punând presiune suplimentară asupra pieței din regiunea Mării Negre. În Ucraina, prețul grâului pentru export a scăzut cu 10 dolari/tonă, iar în portul Constanța, scăderea a fost și mai accentuată, atingând 219 euro/tonă.

În ceea ce privește porumbul, acesta a rezistat mai bine decât grâul, însă și aici tendința este de scădere. În Republica Moldova, prețul porumbului este de 4,00 lei/kg la Giurgiulești și 3,50 lei/kg în centrul țării. Pe plan internațional, porumbul din porturile ucrainene Odessa a fost tranzacționat la 218–222 USD/tonă DAP.

Un factor major care a împiedicat creșterea prețului porumbului în Republica Moldova a fost exportul masiv din Ucraina. În luna februarie, Ucraina a exportat 2,16 milioane de tone de porumb, ceea ce a menținut presiunea asupra prețurilor în regiune.

În ciuda unei scăderi globale a producției de semințe de floarea-soarelui, prețurile nu au înregistrat o creștere semnificativă. În Ucraina, prețurile la floarea-soarelui au scăzut cu 300-400 UAH/tonă la începutul lunii martie, în principal din cauza diminuării cererii pentru uleiul de floarea-soarelui pe piețele internaționale.

În ceea ce privește uleiul de floarea-soarelui, acesta a cunoscut o scurtă revigorare la începutul lunii martie, dar apoi a început să scadă, ajungând la 1.145 USD/tonă FOB Ucraina. Dacă prețul uleiului de soia va continua să scadă, este posibil ca și uleiul de floarea-soarelui să sufere o corecție negativă de aproximativ 10 USD/tonă.

În primele șase luni ale sezonului 2024/25, exporturile ucrainene de ulei de floarea-soarelui au totalizat 2,4 milioane de tone, înregistrând o scădere de 24% față de aceeași perioadă a sezonului precedent, marcând cel mai mic volum exportat din ultimii opt ani.

„În Republica Moldova, prețul floarea-soarelui a înregistrat o scădere bruscă de 6% pe 12 martie, coborând de la 11,30-11,45 lei/kg în zona Giurgiulești la 10,80 lei/kg. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se vinde la prețuri cuprinse între 10,40 și 10,50 lei/kg. Maximul prețurilor a fost atins în luna februarie, iar fermierii au fost avertizați că odată cu începutul lucrărilor agricole de primăvară, oferta va crește, generând presiuni asupra prețurilor. În plus, deprecierea monedei euro față de dolar a contribuit la această scădere”, constată Rija.

O altă tendință interesantă este creșterea exporturilor de floarea-soarelui din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Dacă în sezonul precedent țara a fost lider la exporturile de rapiță, în acest sezon 60,5% din importurile UE de floarea-soarelui provin din Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi