BREAKING NEWS | Accesul în Business Lounge de la aeroport a fost reluat pentru cei cu Mastercard și Visa Premium

08 Apr. 2025, 09:45
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
08 Apr. 2025, 09:45 // Bani și Afaceri //  bani.md

Vești excelente pentru pasagerii care zboară din capitală! Accesul în Business Lounge-ul de la Aeroportul Internațional Chișinău a fost relansat oficial pentru deținătorii de carduri premium Mastercard și Visa, în urma finalizării acordurilor cu partenerii DragonPass și Collinson.

Acces contra este cost: preț: 35 EUR/persoană, plata se poate efectua în numerar sau cu cardul, direct la agentul Business Lounge, copiii sub 2 ani beneficiază de acces gratuit; cei peste 2 ani achită tariful standard.

Accesul cu carduri Mastercard & Visa se face prin rețelele DragonPass și Collinson, conform beneficiilor stabilite de banca emitentă, iar numărul de vizite gratuite rămâne neschimbat.

Într-un comunicat de presă reprezentaanții aeroportului susțien că Business Lounge-ul se află într-un proces de reconfigurare, odată cu schimbarea furnizorului de servicii. Se lucrează la extinderea și îmbunătățirea ofertei de mâncare și băuturi, cu scopul de a livra o experiență modernizată și mai confortabilă pentru toți pasagerii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Apr. 2025, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Apr. 2025, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Rusiei a anunțat vineri, 25 aprilie, că păstrează neschimbată rata-cheie de dobândă la nivelul record de 21%, unde se află deja de jumătate de an, din octombrie 2024. Este a patra decizie consecutivă de acest fel, iar autoritatea monetară avertizează că nu se întrevede o reducere a dobânzii în viitorul apropiat.

În prognoza sa actualizată, banca a restrâns intervalul estimat pentru rata medie din 2025 la 19,5–21,5%, de la 19–22%, semnalând că o reducere este posibilă, dar nu garantată. De altfel, instituția a evitat să vorbească explicit despre orice ajustare viitoare a ratei și a subliniat că va menține o politică monetară severă pentru a readuce inflația la ținta dorită abia în 2026.

„Aceasta înseamnă un perioadă îndelungată de politică monetară restrictivă. Deciziile viitoare vor depinde de ritmul și durabilitatea scăderii inflației și a așteptărilor inflaționiste”, a explicat banca centrală.

Inflația anuală a fost estimată la 10,3% la 21 aprilie, în ușoară scădere față de trimestrele anterioare. În primul trimestru din 2025, prețurile au crescut cu o medie anualizată de 8,3%, în scădere de la 12,9% în ultimul trimestru al lui 2024 – o dinamică atribuită politicii monetare dure.

Totuși, așteptările inflaționiste ale populației, mediului de afaceri și investitorilor rămân ridicate și stabile, ceea ce împiedică relaxarea rapidă a politicii monetare. Banca a precizat că, în evaluarea politicii sale, se concentrează mai degrabă pe așteptări decât pe rata efectivă a inflației – astfel, doar o scădere a acestor așteptări ar permite reducerea dobânzilor fără a relaxa în realitate condițiile monetare.

În ciuda unei ușoare scăderi a dobânzilor la depozite, economisirea rămâne ridicată, iar creditarea începe să se tempereze – ceea ce ar putea contribui la reducerea presiunii inflaționiste. Cu toate acestea, Banca Centrală își menține prognoza de inflație între 7–8% pentru finalul anului 2025.

Economia rusă continuă să fie supraîncălzită, cu un consum intern stimulat de creșterea veniturilor și cheltuielile bugetare, în timp ce oferta rămâne constrânsă. Analize recente indică faptul că cererea depășește oferta cu 13–14%, ceea ce sporește riscul de inflație suplimentară, în ciuda încetinirii economiei și a unei tentative de revenire la o creștere mai echilibrată.