Game over pentru Moldovagaz! Riscă să piardă licența de furnizare, dacă nu se separă 

08 Apr. 2025, 15:36
 // Categoria: Slider // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 15:36 // Slider //  Ursu Victor

La data de 8 aprilie 2025, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a adoptat o decizie de modificare privind certificarea operatorului sistemului de transport al gazelor SRL „Vestmoldtransgaz”. Prin această decizie, autoritatea de reglementare adaptează termenul de implementare a cerințelor europene la condițiile reale ale pieței gazelor naturale din Republica Moldova.

Modificarea survine în contextul angajamentelor asumate de Republica Moldova față de Uniunea Europeană, în baza strategiei comune semnate la 4 februarie 2025 privind independența și reziliența energetică. Această strategie prevede, între altele, eliminarea completă a dependenței de gazele naturale din Federația Rusă și accelerarea integrării în piața energetică europeană.

ANRE, în calitate de garant al echilibrului între cadrul legal și interesul public, a efectuat o analiză detaliată a riscurilor de securitate energetică, în special privind aprovizionarea consumatorilor din regiunea transnistreană. Decizia a fost luată în urma unor consultări extinse cu Ministerul Energiei, Secretariatul Comunității Energetice și alți actori din sectorul energetic.

O decizie-cheie a ANRE prevede că, în cazul în care SA „Moldovagaz” nu finalizează procesul de separare funcțională și juridică a activităților sale, conform prevederilor Legii gazelor naturale, până la data de 31 iulie 2025, autoritatea va retrage licența de furnizare de gaze și va desemna un alt furnizor licențiat, care să asigure aprovizionarea la prețuri reglementate.

În acest sens, ANRE va lansa, începând cu trimestrul II al anului curent, proceduri competitive de selectare a furnizorilor alternativi.

Contextul deciziei ANRE:

  • Prin Hotărârea nr. 513 din 23 august 2024, ANRE a certificat provizoriu operatorul SRL „Vestmoldtransgaz”, cu condiția separării activităților de transport ale SA „Moldovagaz” și SRL „Moldovatransgaz”.
  • Între timp, compania rusă Gazprom a stopat unilateral livrările de gaze către Republica Moldova.
  • Ministerul Energiei a fost nevoit să reanalizeze condițiile de securitate pentru alimentarea regiunii transnistrene, fapt care a influențat și actuala decizie de ajustare a termenelor pentru Vestmoldtransgaz.

 

Realitatea Live

14 Apr. 2025, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Apr. 2025, 17:31 // Actual //  Ursu Victor
Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat / Foto: Profimedia Images

Grupul american Apple a avut cele mai mari vânzări de smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, graţie lansării modelului iPhone 16e şi a cererii puternice în ţări precum Japonia şi India, arată datele publicate luni de firma de cercetare de piaţă Counterpoint Research, relatează Reuters, potrivit Agerpres, citat de antena3.ro.

„În conformitate cu estimările noastre actuale, anunţul tarifelor nu a dus la o creştere majoră a cererii din cauza incertitudinilor cu privire la tarife şi politici. În condiţiile în care tarifele au fost anunţate în aprilie, nu au avut un impact asupra cererii de iPhone în primul trimestru din 2025”, a declarat analistul şef de la Counterpoint, Ankit Malhotra.

În primele trei luni ale acestui an, piaţa mondială de smartphone a crescut cu 3% în ritm anual. Scăderile de pe pieţele dezvoltate au fost contracarate de creşterea din China şi continuarea revenirii vânzărilor pe pieţele emergente cheie din America Latină, Asia-Pacific, Orientul Mijlociu şi Africa.

Lider al pieţei a fost grupul american Apple, cu o cotă de 19%, în pofida provocărilor cu care s-a confruntat pe o serie de pieţe importante. Vânzările Apple în SUA, Europa şi China fie au stagnat, fie au scăzut. Însă Apple a înregistrat o creştere de două cifre a vânzărilor în Japonia, India, Orientul Mijlociu, Africa şi Asia de Sud-Est.

Pe locul secund s-a situat grupul sud-coreean Samsung, cu o cotă de 18%. Cercetătorii subliniază că Samsung a avut un început lent de an, din cauza lansării târzii a seriei S25, dar vânzările şi-au revenit după lansarea modelului principal S25 şi a noilor versiuni de telefoane seria A.

Topul primilor cinci producători este completat de producătorii chinezi Xiaomi (14%), vivo (8%) şi OPPO (8%).

În pofida creşterii de 3% din primul trimestru, analiştii de la Apple Counterpoint Research se aşteaptă ca, pe ansamblul anului 2025, piaţa de smartphone să se contracte uşor comparativ cu 2024, din cauza incertitudinilor economice şi tarifelor vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU