Valorile familiei Trofim şi istoria creării vinului de suflet al familiei – Fraţi de la Castel Mimi

11 Apr. 2025, 17:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2025, 17:03 // Actual //  bani.md

Într-un film al familiei, publicat de Castel Mimi, aflăm povestea vinului Fraţi, inspirat de relaţia dintre Cristina şi Adrian Trofim, proprietarii vinăriei. Soiurile Malbec şi Merlot au fost cupajate în proporţie de 50 la 50, iar vinul nou obţinut a fost numit Fraţi, povesteşte Adrian Trofim, CEO Castel Mimi.

“Eram în laborator cu echipa de vinificatori şi cele şapte vinuri roşii ale noastre, pregăteam produse noi. Îi spun Cristinei: gustă unul dintre vinuri şi alege-l pe cel preferat. Mi-a spus că îi place Merlot. Le-am pus împreună zi zic: noi suntem fraţi, tu ai ales Merlot, eu am ales Malbec, ăsta e vinul nostru şi o să-l numim Fraţi”, îşi aminteşte Adrian Trofim.

 

Şi simbolul vinului de pe etichetă nu a fost ales întâmplător – două romburi care se completează şi sprijină reciproc. Cele patru laturi ale figurii geometrice reprezintă ziua naşterii fiecăruia dintre fraţi. Cristina e născută pe 4 ianuarie, iar Adrian pe 4 August.

“Rombul are mai mult semnificații – un tot întreg, este asociat și cu Dumnezeu, cu Divinitatea, energii care împreună creează ceva unic și puternic. Frați mai are o simbolistică importantă – una dintre cele mai importante piețe pe care o avem noi este piața românească. Am zis că o să fie frumos și simbolic”, afirmă Cristina Frolov, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi, în trecut Director de Producere al Castel Mimi.

Atât vinul Fraţi, cât şi întreaga activitate şi afacerea de familie pe care au construit-o şi o administrează împreună cu părinţii, are la bază principii de care se ghidează.

“Părinții noștri întotdeauna ne-au învățat că indiferent de orice, trebuie să rămânem oameni. Afacerea este o continuare a acestui principiu. Trebuie să ne ajutăm, să fim oameni și mai buni, să ne creștem copiii în dragoste, inclusiv în dragoste față de alți oameni și față Dumnezeu. Părinţii ne-au învățat că frăția aceasta trebuie să fie în capul mesei și ea nu ne face nouă bine făcând rău altora”, susţine Cristina Frolov.

“Crearea moștenirii e un principiu al familiei noastre. Să rămână ceva frumos în spatele nostru. Tot ce avem noi azi e pentru a lăsa copiilor noștri ca ei să înmulțească și să transmită următoarelor generaţii”, afirmă Adrian Trofim.

Sărbătorile sunt o parte importantă din valorile şi tradiţiile familiei, pe care fraţii Trofim le promovează şi în rândul marii familii Castel Mimi de la Bulboaca.

“Chiar dacă sunt cereri mari și de Paști, și de Revelion, și de Crăciun, noi încercăm să oferim această posibilitate tuturor, să stea în sânul familiei, cu un pahar de vin de la noi, ceea ce facem și noi, ne strângem cu toți la părinți acasă”, susţine Adrian.

“Încercăm să fim prezenți la slujba de Înviere și să mergem cu bucate gătite acasă, tradiționale, să sfințim un vin roșu. Neapărat o să mergem la părinți duminică”, spune Cristina.

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 14:02
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 14:02 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul a adoptat recent, în lectură finală, un proiect de lege care întărește drepturile consumatorilor de servicii financiare și sporește responsabilitatea furnizorilor din acest sector. Actul normativ marchează începutul procesului de modernizare a cadrului legal, în perspectiva armonizării cu legislația Uniunii Europene.

Conform noilor reglementări, colectarea datoriilor aferente contractelor de credit de consum va intra sub supravegherea Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), care va controla respectarea limitelor privind dobânda, comisioanele și costul total al creditului, acesta neputând depăși suma debursată.

CNPF va monitoriza și activitatea intermediarilor – inclusiv brokeri și agenți de credite – pentru a combate practicile comerciale incorecte și abuzurile în procesul de vânzare a bunurilor în rate. Totodată, beneficiarii de credite de la Asociațiile de Economii și Împrumut vor beneficia de același regim de protecție ca ceilalți consumatori financiari, iar fidejusorii vor fi acoperiți de Legea privind contractele de credit de consum, la fel ca debitorii principali.

Noua lege introduce și obligația creditorilor de a adopta politici interne privind restructurarea datoriilor pentru debitorii aflați în dificultate, măsură ce va consolida protecția în perioade de criză economică. În plus, sunt clarificate aspecte legate de aplicarea dobânzii de întârziere și este impusă obligativitatea includerii graficului de rambursare în informația precontractuală.

O modificare importantă vizează calcularea perioadei de trei ani pentru reparația cu piese originale a vehiculelor asigurate, care va începe de la data primei înmatriculări, nu de la anul fabricației. Aceasta corectează o practică defavorabilă pentru posesorii de mașini înmatriculate cu întârziere.

Pentru contractele de asigurare, furnizorii vor fi obligați să analizeze necesitățile fiecărui consumator și să ofere documente de informare înainte de semnare. În plus, constatarea amiabilă va putea fi completată și în format electronic, facilitând procedura în caz de accident.

Pentru produsele financiare combinate, cum ar fi vânzările în rate cu polițe de asigurare incluse, consumatorii vor primi informații separate pentru fiecare componentă și vor avea posibilitatea de a le achiziționa distinct. Publicitatea la aceste servicii va fi supusă unor reglementări mai stricte pentru a preveni inducerea în eroare.

Legea prevede și o procedură standard de soluționare a reclamațiilor la nivelul furnizorilor, cu termen de răspuns de maximum 15 zile lucrătoare. Dacă răspunsul nu este satisfăcător, consumatorii pot sesiza CNPF sau instanțele de judecată.

Pentru creșterea eficienței controlului, CNPF va avea dreptul să efectueze „cumpărături de control” – metode anonime de testare a conformității furnizorilor, utile în depistarea neregulilor ascunse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA