Ratele de dobândă la obligațiunile de stat au crescut puternic în piața secundară în debutul ședinței de joi, scadențele scurte ajungând la maximele ultimilor 3 ani, în timp ce rata pe 10 ani (RO10Y) a sărit la un moment dat la 8,6%. La ora 11:40, RO10Y era la 8,36%, potrivit cursdeguvernare.ro.

De menționat că piața secundară nu este extraordinar de lichidă, iar dacă mulți vânzători (dobânzile cresc la vânzarea titlurilor de stat) încearcă să iasă pe o ușă foarte îngustă există mișcări foarte volatile.
Dobânzile pe 2 ani, 3 ani și 5 ani au ajuns joi dimineață la 8,4-8,5%, peste rata de dobândă pe 10 ani.

Creșterea față de ultima lună este de aproape 250 de puncte de bază (2,5%), iar ea este explicată inclusiv de faptul că BNR reduce lichiditatea din piață și bănci, fapt văzut inclusiv din evoluția în salturi a ROBOR la 3 luni, care a ajuns joi la 7,25%, de la 6,47% miercuri și 6,08% marți. Reducerea lichidității din piață reduce o posibilă sursă de cerere pentru a ajusta vânzările, care ar putea fi operate inclusiv de bănci având în vedere scăderea prețurilor la obligațiuni.

Evoluția dobânzilor și eforturile de a descuraja pozițiile short (care pariază pe depreciere) pe leu cresc șansele unei intervenții a BNR în piață, cu o intrare la cumpărare de obligațiuni pentru a detensiona situația (fiind singura entitate destul de mare să intervină), cum s-a întâmplat în perioada martie-aprilie 2020, când piața locală a înghețat.
Orice intervenție pe piața de obligațiuni ar putea însă să invite și mai multe capitaluri speculative împotriva leului, care ar putea fi descurajate de majorarea dobânzilor la ședința BNR de miercurea viitoare.