Ambasadorul danez, Søren Jensen, la RLIVE TV: Danemarca ar putea învăța de la Moldova cum sa lupte cu dezinformarea

03 Iun. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Iun. 2025, 17:41 // Actual //  bani.md

Danemarca susține lupta cu dezinformarea în Republica Moldova, susține ambasadorul Søren Jensen. Autoritățile de la Copenhaga implementează proiecte în țara noastră și ajută funcționarii de la Chișinău să ajusteze legislația țării noastre la cea europeană.

Diplomatul a menționat că Danemarca are ce învăța de la Republica Moldova, deoarece țara noastră este în prim-plan, în ceea ce privește campaniile de dezinformare din țara noastră. În opinia lui Søren Jensen ultimii ani au fost foarte duri pentru presa de la noi, iar piața s-a schimbat semnificativ, fiind afectată instituțiile credibile.

Oficialul mai consideră că este necesară consolidarea instituțiilor din presă, pentru a deveni mai puternice. În același timp, conform lui, în Danemarca ar fi o normalitate ca acestea să se unească în cadrul unei singure entități.

„S-ar putea să existe anumite beneficii de consolidare a acestor instituții media, ca să devină mai puternice, să aibă multe fililae, și TV, și presă, în cadrul unei instituții media. Asta ar fi o normalitate în Danemarca. Noi avem mai puține instituții media. În Danemarca, Guvernul oferă asistență mas-mediei și este un lucru foarte important”, a explicat Søren Jensen.

În același timp, oficialul s-a referit la parteneriat în domeniul guvernanței și societății civile. Colaborările se mai referă la egalitate de gen și schimbări climatice, a precizat oficialul danez.

 

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 09:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 09:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Rusia a înregistrat o scădere a producției de gaze naturale în prima jumătate a anului 2025, în condițiile în care creșterea exporturilor către China și cererea internă sporită nu au reușit să compenseze pierderea livrărilor către Europa prin Ucraina, informează Bloomberg, citând datele oficiale ale Rosstat.

Potrivit calculelor agenției, Rusia a produs 334,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale și gaze asociate în perioada ianuarie–iunie, ceea ce reprezintă o scădere de 3,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape două treimi din această cantitate au fost extrase de gigantul energetic Gazprom.

Scăderea vine pe fondul încetării tranzitului de gaze prin Ucraina începând cu ianuarie 2025, după ce autoritățile de la Kiev au refuzat prelungirea acordului de tranzit semnat în urmă cu cinci ani. Acest coridor era unul dintre ultimele două canale prin care Rusia mai putea furniza gaze Europei după ce alte conducte-cheie au fost închise sau avariate. În 2024, prin Ucraina au fost livrate peste 15 miliarde de metri cubi de gaz.

China a devenit între timp principala piață de desfacere pentru Gazprom. Exporturile către această țară prin conducta „Puterea Siberiei” sunt estimate să crească cu peste 20% în 2025, apropiindu-se de capacitatea maximă de 38 miliarde metri cubi pe an. În prima jumătate a anului, au fost zile în care volumele exportate au depășit obligațiile contractuale ale Moscovei.

În paralel, Gazprom a intensificat și livrările către Slovacia prin „TurkStream”, singura rută rămasă deschisă către Europa. Din aprilie, volumul livrărilor către Slovacia a crescut semnificativ, țara declarând că dorește să își asigure întreaga necesitate de gaz din Rusia în 2026. De asemenea, Rusia a început să exporte gaze către unele state din Asia Centrală, în baza unor contracte pe 15 ani.

Pe plan intern, consumul de gaze a crescut datorită extinderii rețelelor naționale și a unei primăveri neobișnuit de reci, care a stimulat cererea în unele regiuni.

Totuși, în lipsa unor acorduri majore noi de export, perspectivele pentru o redresare semnificativă a producției rămân limitate. Gazprom nu va putea extinde semnificativ livrările către China până în 2027, când este estimată finalizarea rutei din Extremul Orient. Între timp, negocierile privind proiectul „Puterea Siberiei 2”, care ar putea dubla exporturile de gaz spre China, sunt în impas.

Producția de gaz natural lichefiat (GNL) a scăzut și ea cu 5,1%, ajungând la 16,5 milioane de tone în primul semestru. Capacitatea de extindere a producției GNL este blocată de sancțiunile occidentale impuse proiectului „Arctic LNG-2”, condus de compania rusă Novatek.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA