BREAKING GÂNDAC! Larvele de făină intră oficial în pâine, porridge și batoane! Bon appétit, Moldova

09 Iun. 2025, 15:32
 // Categoria: Homepage // Autor:  Ursu Victor
09 Iun. 2025, 15:32 // Homepage //  Ursu Victor

Republica Moldova intră în liga mare a gusturilor… alternative. Ministerul Agriculturii a publicat pentru consultări publice lista de „alimente noi” care ar putea deveni noua normă în farfuriile noastre. Iar în topul preferințelor? Nimeni alții decât larvele de Alphitobius diaperinus, alias gândacul de făină mic. Congelate, uscate, făcute pastă sau pulbere — exact cum preferați!

Conform noilor reglementări, acest ingredient cu aspect… provocator, va putea fi adăugat cu generozitate în: batoane din cereale (până la 25g larve la 100g baton – un sfert de gândac pe fiecare mușcătură!), pâine și chifle (20g de pulbere larvară per 100g de pâine – da, și franzela va crocni ușor), cereale pentru micul dejun și porridge (10-15g – pentru un start de zi mai proteinic ca niciodată), și, desigur, preamestecuri de panificație și ca să nu mai spunem că plăcinta cu brânză s-ar putea să aibă un gust… „mai complex”.

Nu vă speriați, nu vor apărea larvele întregi în chiflă. Pe etichetă veți găsi formulări liniștitoare de genul: „Larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină), sub formă uscată”.

Sună aproape gourmet, nu? Pentru cei cu alergii la crustacee sau acarieni, se recomandă totuși o pauză… digestivă. Eticheta va preciza clar că aceste larve pot provoca reacții adverse. Iar copiii sub 18 ani – dezamăgire totală – nu au voie să consume suplimentele alimentare cu gândaci. Probabil pentru că adolescenții nu știu încă să aprecieze subtilitatea gustului entomologic.

Ministerul a lansat proiectul spre consultare publică, dar pare că direcția e clară: gândacii devin oficial „autohtoni”. Cândva ferecați sub dulapurile de la moară, acum vor deveni vedetele blatului de pizza și ale cornului de la școală.

Așadar, Moldova nu mai „importă” trenduri culinare, ci le înghite direct. Și dacă totul merge conform planului, peste câteva luni vom putea spune cu mândrie: Suntem ceea ce mâncăm… și se mișcă!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Iul. 2025, 16:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
25 Iul. 2025, 16:42 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Centrală a Federației Ruse (CBR) a decis vineri, 25 iulie, să reducă rata cheie de politică monetară de la 20% la 18%, atingând astfel cel mai scăzut nivel din ultimul an. Decizia vine după o perioadă de presiuni intense din partea mediului de afaceri și a elitelor economice, pe fondul încetinirii semnificative a economiei.

Instituția justifică măsura prin scăderea mai rapidă decât era anticipată a presiunilor inflaționiste, inclusiv a celor persistente, dar și prin semnele clare că economia rusă începe să se răcească. Ca urmare, prognoza oficială de inflație pentru 2025 a fost ajustată în jos, de la 7–8% la 6–7%.

Totuși, Banca Centrală avertizează că nu este momentul pentru relaxare. În comunicatul său, instituția precizează că următoarele decizii privind rata dobânzii vor depinde de evoluția inflației și de stabilitatea așteptărilor inflaționiste. Politica monetară va rămâne restrictivă până când inflația va reveni la ținta fixată pentru 2026.

Reducerea era larg anticipată, singura necunoscută fiind amploarea scăderii – estimările experților variind între 1 și 3 puncte procentuale. CBR a ales varianta de mijloc, considerată un compromis între cerințele pieței și riscurile macroeconomice.

Potrivit datelor oficiale, inflația anualizată a scăzut la 9,2% în iulie, iar inflația de bază a coborât la 4,5%, față de 8,8% în primul trimestru. În același timp, inflația sezonier ajustată a scăzut semnificativ în trimestrul al doilea – un semn că măsurile restrictive ale Băncii Centrale încep să dea roade. Cu toate acestea, așteptările inflaționiste în rândul populației și companiilor rămân ridicate, ceea ce îngrijorează instituția.

CBR remarcă o atenuare a supraîncălzirii economice, dar consideră că scăderea activității în sectoarele civile nu este un semn de criză, ci reflectă o încetinire a cererii interne, în timp ce economia generală continuă să crească moderat.

Piața muncii începe, de asemenea, să se echilibreze. Proporția companiilor care acuză lipsa forței de muncă este în scădere, cererea pentru angajați scade în anumite sectoare, iar salariile cresc într-un ritm mai lent decât în 2024 – deși încă mai rapid decât productivitatea, ceea ce continuă să alimenteze presiunile inflaționiste.

Printre riscurile identificate de Banca Centrală se numără: supraîncălzirea economiei, inflația ridicată, scăderea prețurilor la petrol, tensiunile geopolitice și eventualele devieri de la parametrii bugetari anunțați. Instituția avertizează că va reacționa dacă autoritățile fiscale vor crește cheltuielile peste nivelul planificat.

Singurul risc de natură dezinflaționistă recunoscut de CBR este acela ca politica monetară dură să „răcească” excesiv economia. Cu toate acestea, prognoza de creștere economică a fost menținută neschimbată, estimându-se un avans al PIB-ului între 1% și 2% în 2025.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA