Despre eticheta la masa oficială, poziţia tacâmurilor şi greşeli de evitat, e rubrica Arta Protocolului în viaţă, de la RLIVE TV, realizată de Ariana Trofim, consultant certificat internaţional în etichetă şi protocol.
Poziţia tacâmurilor
Utilizarea corectă a tacâmurilor este esențială pentru un dineu elegant și respectuos. Există două stiluri principale de utilizare: Continental style şi American style.
În stilul continental, furculița este ținută în mâna stângă, cu dinții orientați în jos, iar cuțitul – în mâna dreaptă, cu lama orientată în jos. După tăiere, furculița nu este schimbată în mâna dreaptă, ci rămâne în stânga pentru a aduce mâncarea la gură. În cel american, tacâmurile sunt ținute la fel ca în stilul continental, însă după ce alimentele sunt tăiate, furculița este mutată în mâna dreaptă pentru a mânca.
Mesajul tacâmurilor
Să ştiţi că tacâmurile transmit mesaje nonverbale ospătarilor. În stilul continental, furculița și cuțitul așezate în forma literei V inversat pe farfurie semnifică o pauză, iar în cel american, spuneţi că veţi continua masa mai târziu atunci când plasaţi cuţitul pe marginea farfuriei, iar furculița rămâne pe farfurie.
Aranjarea tacâmurilor
Tacâmurile trebuie plasate în ordinea utilizării, din exterior spre interior, astfel: furculițele sunt așezate în stânga farfuriei, cuțitele și lingurile sunt așezate în dreapta, iar tacâmurile pentru desert sunt plasate deasupra farfuriei. Excepție însă. Dacă un fel de mâncare este servit mai târziu, tacâmurile pot fi aduse odată cu el. Reţineţi aceste reguli: Nu folosiţi tacâmurile pentru a indica sau a gesticula. Nu puneţi tacâmurile folosite pe fața de masă. Nu folosiţi cuțitul pentru a duce mâncarea la gură.