Ariana Trofim: Eticheta la dineurile oficiale, poziţia tacâmurilor şi greşeli de evitat

22 Iul. 2025, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2025, 08:06 // Actual //  bani.md

Despre eticheta la masa oficială, poziţia tacâmurilor şi greşeli de evitat, e rubrica Arta Protocolului în viaţă, de la RLIVE TV, realizată de Ariana Trofim, consultant certificat internaţional în etichetă şi protocol.

 

Poziţia tacâmurilor

Utilizarea corectă a tacâmurilor este esențială pentru un dineu elegant și respectuos. Există două stiluri principale de utilizare: Continental style şi American style.

În stilul continental, furculița este ținută în mâna stângă, cu dinții orientați în jos, iar cuțitul – în mâna dreaptă, cu lama orientată în jos. După tăiere, furculița nu este schimbată în mâna dreaptă, ci rămâne în stânga pentru a aduce mâncarea la gură. În cel american, tacâmurile sunt ținute la fel ca în stilul continental, însă după ce alimentele sunt tăiate, furculița este mutată în mâna dreaptă pentru a mânca.

Mesajul tacâmurilor

Să ştiţi că tacâmurile transmit mesaje nonverbale ospătarilor. În stilul continental, furculița și cuțitul așezate în forma literei V inversat pe farfurie semnifică o pauză, iar în cel american, spuneţi că veţi continua masa mai târziu atunci când plasaţi cuţitul pe marginea farfuriei, iar furculița rămâne pe farfurie.

Aranjarea tacâmurilor

Tacâmurile trebuie plasate în ordinea utilizării, din exterior spre interior, astfel: furculițele sunt așezate în stânga farfuriei, cuțitele și lingurile sunt așezate în dreapta, iar tacâmurile pentru desert sunt plasate deasupra farfuriei. Excepție însă. Dacă un fel de mâncare este servit mai târziu, tacâmurile pot fi aduse odată cu el. Reţineţi aceste reguli: Nu folosiţi tacâmurile pentru a indica sau a gesticula. Nu puneţi tacâmurile folosite pe fața de masă. Nu folosiţi cuțitul pentru a duce mâncarea la gură.

Realitatea Live

22 Iul. 2025, 16:36
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
22 Iul. 2025, 16:36 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un nou cadru legislativ menit să protejeze investitorii de retail de riscurile asociate instrumentelor financiare speculative. Modificările aduse legii privind piața de capital prevăd interzicerea opțiunilor binare și impun restricții stricte asupra contractelor pentru diferențe (CFD), cu efect de levier.

Noile reglementări vizează în special interzicerea promovării și vânzării agresive a acestor produse către persoane fizice care nu sunt investitori profesioniști. Astfel, devin ilegale: publicitatea înșelătoare și promisiunile de câștiguri rapide, utilizarea bonusurilor condiționate, atragerea de clienți prin call-centere, social media, radio și TV și modelele de business în care furnizorii câștigă din pierderile clienților.

Opțiunile binare – comparate de autorități cu pariurile – sunt complet interzise, iar în cazul CFD-urilor este limitată promovarea produselor care implică efect de levier ridicat, adesea prezentate drept oportunități rapide de îmbogățire.

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) are acum competența de a bloca publicitatea înșelătoare și de a emite alerte publice, iar încălcarea noilor prevederi constituie infracțiune penală.

Măsurile nu afectează accesul investitorilor la instrumente derivate tranzacționate pe piețe reglementate sau platforme MTF, însă CNPF avertizează populația să verifice dacă furnizorii sunt autorizați, fie de CNPF, fie de autorități internaționale, înainte de a investi.

Republica Moldova se aliniază astfel practicii europene de protecție a investitorilor individuali, punând capăt promovării agresive a produselor speculative care au generat pierderi masive pentru mii de persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA