Scandalul Magnitsky a prins viață în Emirate! Cine s-a îmbogățit din banii furați

23 Iul. 2025, 15:31
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Iul. 2025, 15:31 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

O companie de tip offshore controlată de Dmitri Kliuev, presupusul arhitect al uriașei fraude fiscale ruse cunoscută sub numele de „Dosarul Magnitsky”, a investit cel puțin 15 milioane de dolari în proprietăți de lux în Dubai, exact în perioada în care ancheta privind deturnarea a 230 de milioane de dolari din bugetul Rusiei era în plină desfășurare, iar avocatul Sergei Magnitsky — cel care a expus schema — murea în condiții suspecte într-o închisoare din Moscova.

Compania Virginia Invest & Finance, înregistrată în Insulele Virgine Britanice și deținută de Kliuev între 2006 și 2011, a achiziționat în 2009 o vilă și patru apartamente de lux în complexele Kempinski Hotel & Residences și Emerald Palace (astăzi Raffles The Palm) de pe insula artificială Palm Jumeirah. Tranzacțiile au avut loc chiar în ziua în care Sergei Magnitsky depunea o plângere la CEDO privind tratamentele inumane la care era supus în detenție.

Potrivit datelor din Dubai, toate cele șapte proprietăți confirmate au fost vândute până în 2016, unele cu pierderi semnificative. De exemplu, vila de 8,4 milioane de dolari a fost revândută pentru doar 5 milioane. Două apartamente cumpărate în 2012 cu 4 milioane de dolari au fost vândute câteva luni mai târziu cu 2,3 milioane.

Datele bancare analizate de OCCRP arată că Virginia Invest & Finance a primit milioane de dolari de la două companii implicate în procesarea fondurilor din frauda Magnitsky. Transferurile s-au suprapus cu achizițiile imobiliare din Dubai, ridicând semne de întrebare cu privire la posibila spălare de bani prin investiții imobiliare de lux.

În timp ce Magnitsky murea în închisoare în noiembrie 2009, Kliuev a transferat oficial compania în 2011 către un fost ministru regional rus, Serghei Smorodin, identificat de OCCRP ca fiind un interpus al lui Kliuev. Sub controlul acestuia, compania a achiziționat încă două apartamente în Dubai în 2012, în valoare de 4 milioane USD. În 2016, compania a fost lichidată.

Deși SUA au impus sancțiuni împotriva lui Kliuev în 2014, Rusia nu l-a inculpat niciodată. Ancheta penală oficială din Rusia a acuzat doi infractori de drept comun, care au primit pedepse reduse. În schimb, Statele Unite și mai multe state europene au adoptat legislație sancționatorie sub numele „Magnitsky Act”, inspirată de cazul avocatului ucis.

🇨🇭 În Elveția, o investigație de 10 ani a dus la înghețarea a 19 milioane USD asociate cu Kliuev și alții, dar cazul a fost închis în 2021 din lipsă de probe. Marea majoritate a fondurilor înghețate au fost ulterior eliberate.

OCCRP subliniază că Dubai a devenit în ultimii ani un refugiu pentru capitalurile de proveniență dubioasă, oferind secrecy corporativă, fiscalitate redusă și piață imobiliară de elită. Investigația face parte din proiectul „Dubai Unlocked”, în cadrul căruia au fost analizate mii de documente privind tranzacții suspecte din emirat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2025, 17:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Iul. 2025, 17:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Miliardarul rus Vadim Moșkovici, aflat în arest din martie sub acuzații de fraudă și dare de mită, a început din izolatorul de detenție negocieri privind transferul activelor sale în administrarea statului, relatează Vedomosti, citând surse apropiate cazului, scrie Vedomosti.

Moșkovici, proprietarul unuia dintre cele mai mari conglomerate agroindustriale din Rusia, Rusagro, este gata să cedeze o parte dintre activele sale către Rosselhozbank – banca agricolă de stat. Același Rosselhozbank a preluat anterior companii strategice precum producătorul de paste Makfa și grupul Ariant, cel mai mare deținător de podgorii din regiunea Krasnodar.

Surse din industrie afirmă că afacerile lui Moșkovici au atras și atenția Demetra-Holding, un jucător important din domeniul cerealier, anterior deținut de banca de stat VTB și controlat în prezent de investitori anonimi din Oman. Grupul ar fi interesat de businessul cu cereale și uleiuri vegetale al lui Moșkovici, completând portofoliul său care include deja terminale de cereale în portul Novorossiisk, operatorul feroviar Rusagrotrans și complexul portuar Taman.

Toate subdiviziunile Rusagro – lider în producția de zahăr, locul doi la producția de carne și deținător a peste 700.000 de hectare de teren agricol – ar putea fi vândute cu o reducere substanțială, spun sursele Vedomosti.

Moșkovici controlează grupul printr-o companie cipriotă, însă, în contextul dosarelor penale și al tendinței autorităților ruse de a confisca activele oligarhilor anchetați, este tot mai probabil ca averea acestuia să fie pur și simplu naționalizată prin decizie judecătorească. Ulterior, statul ar putea scoate activele la privatizare, a explicat avocata Natalia Dorofeeva.

În vârstă de 57 de ani, Vadim Moșkovici era, potrivit Forbes, unul dintre cei mai bogați 60 de oameni din Rusia, cu o avere estimată la 2,7 miliarde de dolari. A fost arestat pe 26 martie la Moscova, împreună cu directorul general al Rusagro, Timur Lipatov. Procurorii i-au acuzat de delapidare în sumă de 1 miliard de ruble. Ulterior, Moșkovici a fost inculpat și pentru mită – ar fi oferit în 2019 un carabină de vânătoare Blaser R8, evaluat la 2,6 milioane de ruble, fostului viceguvernator al regiunii Tambov, în schimbul „protecției generale”.

Potrivit Novaia Gazeta Europa, Rusagro se afla de multă vreme în vizorul autorităților. După ce compania a fost inclusă pe lista întreprinderilor strategice, iar Moșkovici a fost amenințat cu desemnarea drept „agent străin”, acesta a fost forțat să-și aducă afacerile din Cipru înapoi în Rusia, printr-o procedură de redomiciliere. „Mai întâi l-au forțat să redomicilieze afacerea, acum i-o iau cu forța. N-a vrut de bunăvoie, o va face cu forța”, a comentat un apropiat al oligarhului.

Surse din presă susțin că în spatele operațiunii s-ar afla influentul clan Patrușev, care urmărește să preia active strategice din sectorul agroalimentar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA