Osmochescu: Neutralitatea a fost inclusă în Constituție pentru ca Moldova să nu fie aliată cu Rusia în conflicte

28 Iul. 2025, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Iul. 2025, 09:38 // Actual //  MD Bani

Neutralitatea a fost inclusă în Constituția Moldovei, pentru ca țara noastră să nu poată fi inclusă în blocul de apărare al Comunității Statelor Independente (CSI) și să nu devină aliată cu Federația Rusă în anumite conflicte, își amintește profesorul în drept Nicolae Osmochescu. Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău s-au bazat pe actele supreme rusești, încercând astfel să impulsioneze retragerea trupele Kremlinului din stânga Nistrului.

Osmochescu a relatat la RLIVE TV că după 1992 delegația Chișinăului insistat la întrevederile cu Igor Smirnov pe retragerea armatei a 14-a de pe teritoriul Republicii Moldova. Conform lui, ideea neutralității Moldovei a venit de la Rusia, care nici până astăzi nu o respectă.

„Încă nu era discuție despre forțele pacificatoare. Am pornit de la ideea bunei-credințe. În actele constituționale ale Rusiei sunt incluse cele 10 principii ale dreptului internațional, inclusiv neamestecul în drepturile interne ale altor state. Neutralitatea ne servea ca scut de protecția, să nu ne atragă în blocuri militare, în primul rând în Tratatul Securității Colective a CSI. (…)

Să se retragă armata a 14-a, pentru că principiul fundamental pentru a recunoaște neutralitatea permanentă a statului este interzicerea și neadmiterea dislocării trupelor străine pe teritoriul unui stat. Noi ne-am gândit, cu bună credință, că dacă o să respecte aceste reguli, o să se retragă”, a povestit Osmochescu.

Profesorul în drept a menționat că au existat cinci documente în care erau stipulate posibile date până când Rusia se obliga să își retragă militarii, însă Kremlinul nu le-a respectat nici la 31 de ani de la adoptarea Constituției.

Constituția Republicii Moldova a început să fie redactată încă în 1990, însă a fost aprobată abia în 1994. Textul Legii supreme s-a bazat pe principiile democrației, transparenței și pluralismului. Autorii au studiat Pravilele lui Vasile Lupu, pledoariile lui Gheorghe Asachi pentru o monarhie constituțională și proiectul de republică din 1822 a lui Dumitru Sturza.

Legea Supremă s-a bazat pe șase principii de bază: statul trebuie să fie constituțional, nu socialist sau capitalist, poporul, prin puterea reprezentativă, este autoritate supremă, pluralismul politic reprezintă garanția democrației, puterea legislativă, cea executivă și cea judiciară sunt separate, statul asigură dreptul la proprietate privată și publică, iar drepturile omului reprezintă valoare supremă și trebuie respectate deplin.

Realitatea Live

28 Iul. 2025, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Iul. 2025, 17:30 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, fostul director executiv al Asociației Forța Fermierilor, a răspuns acid deputatului PAS Radu Marian, în contextul discuțiilor privind sprijinul guvernamental acordat întreprinderilor mici și mijlocii și fermierilor.

„Eu folosesc doar cifrele oficiale, nu fantezii triumfaliste”, a declarat Slusari. El a precizat că datele privind cele „800 de întreprinderi susținute” provin din surse oficiale, iar cifra totală de aproximativ 68.000 de IMM-uri este oferită de Biroul Național de Statistică. „Câte dintre ele au beneficiat și în ce mod – asta e deja imaginația lui Radu Marian”, a adăugat ironic Slusari.

În ceea ce privește domeniul agricol, Slusari acuză guvernarea PAS de eșec total în sprijinirea fermierilor mici și mijlocii: „După patru ani de secetă cruntă, Radu Marian mai bine ar tăcea. Sau să meargă acum la Căușeni și Ștefan Vodă, unde zeci de fermieri au falimentat și sute sunt în pragul colapsului”, a spus Slusari.

El a cerut explicații în privința Fondului de solidaritate promis de ministrul Bolea, al compensațiilor neacordate pentru înghețuri și al accizelor care nu au mai fost restituite de doi ani:
„În niciun stat UE fermierii nu plătesc accize pentru motorină. La noi au promis și au uitat”, a acuzat Slusari.

Slusari susține că politica agricolă a guvernării PAS a fost „catastrofală pentru fermierii mici de la sate” și favorabilă doar marilor holdinguri. „Nu întâmplător PAS nu a inclus niciun mic sau mijlociu fermier cu terenuri agricole în listele electorale. Au ignorat total vocea satului”, a încheiat Slusari.

Deputatul PAS Radu Marian l-a acuzat pe Alexandr Slusari de propagarea unei afirmații false, potrivit căreia doar 1% dintre IMM-uri ar fi beneficiat de sprijin guvernamental în ultimii doi ani.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA