O rețea de benzinării din țară, amenințată să-și sisteze activitatea. Și alții ar fi în aceeași poziție

18 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
18 Iun. 2021, 13:59 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania Bemol nu exclude că după introducerea noii metodologii de calcul a prețurilor la combustibil în Moldova, va fi nevoită să-și suspende activitatea. Reprezentanții Bemol consideră că și alți jucători de pe piața petrolieră pot face același lucru, iar acest fapt ar putea duce la o lipsă de benzină și motorină în țară, scrie Newsmaker.md

„Pentru noi, perspectiva nu este deloc una bună (după introducerea noii metodologii), ori ieșim din business-ul petrolier, ori dăm în chirie afacerea unei companii mai mari. Poate că cineva își poate permite astfel de pierderi, dar nu compania noastră, nu avem o astfel de posibilitate”, a declarat BEMOL pentru Newsmaker, comentând noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în energie (ANRE).

Reprezentanții companiei au mai adăugat că într-o situație similară s-ar putea pomeni și cei de pe piața angro. „Furnizorii spun că este posibil să nu își poată îndeplini obligațiile de furnizare și vor înceta importul. Cu siguranță există piețe cu condiții mai favorabile și vor vinde acolo. Am prevăzut de la bun început că cineva vrea cu adevărat să creeze un deficit de combustibil în Moldova„, spun petroliștii.

Amintim că, potrivit deciziei ANRE, începând cu 1 iulie, companiile care comercializează carburanți vor stabili prețurile angro și cu amănuntul pentru benzină, motorină și gaz, în baza unei noi metodologii. Prețurile vor fi calculate pe baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Marja maximă pentru un litru de benzină și motorină în vânzările cu amănuntul a fost stabilită de ANRE la 2.33 lei, iar pentru un litru de gaz lichefiat – 1.98 lei. Pentru vânzările angro, marja maximă pentru o tonă de benzină și motorină este de 1.142 lei și 18 bani, iar pentru o tonă de gaz lichefiat — 451 lei și 58 bani. Marja de comercializare a produselor petroliere angro include costul livrării și depozitării combustibilului, în timp ce marja cu amănuntul include și costul întreținerii unei benzinării.

În același timp, BEMOL declară că, dacă prețurile actuale ale carburanților vor rămâne neschimbate pe piețele mondiale, prețurile cu amănuntul în Moldova ar putea scădea ușor după 1 iulie. „Acum lucrăm la zero. Cu noua metodologie, va fi necesar să se reducem prețul cu circa 80-90 de bani„, a menționat compania, adăugând că autoritățile se gândesc aparent să rezolve problema prețurilor carburanților ”din contul pierderilor” companiilor petroliere.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău