Producătorii autohtoni au început exportul caiselor. Spring Blush este unul dintre primele soiuri recoltate

25 Iun. 2021, 15:08
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Iun. 2021, 15:08 // Actual //  MD Bani

Producătorii autohtoni au început exportul caiselor. Din cauza timpului răcoros și ploilor din acest an, perioada de maturare a fructelor a întârziat cu aproximativ 2 săptămâni, scrie Agrobiznes.

În acest an recolta de caise este mai redusă. Potrivit experților, cel mai mult au avut de suferit soiurile tardive.

Soiul Spring Blush este unul dintre primele soiuri recoltate de producătorii autohtoni. După acesta urmează recoltarea soiului Pinkcot.

Potrivit experților din sector, soiurile Kyoto, Faralia, Tsunami și Krasnosciokii au legat puternic în acest an, iar soiul Nadeja va oferi, în mare parte, recolte foarte slabe.

Republica Moldova este un exportator important de caise din regiune, iar în anul 2020 am devenit al 11-lea cel mai mare exportator mondial, livrând pe piața externă aproximativ 2 mii de tone de caise.

 

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 16:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 16:03 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) își intensifică acțiunile de combatere a activităților economice ilicite desfășurate de întreprinzători, un fenomen care afectează grav conformarea fiscală și creează dezechilibre în mediul de afaceri legal.

Activitatea economică ilicită este definită ca orice activitate desfășurată fără înregistrare oficială într-o formă organizatorico-juridică, fără acte permisive și cu caracter permanent, generând venituri nedeclarate.

Cele mai afectate domenii în luna martie 2025, inspectorii fiscali au documentat 270 de cazuri de activitate ilicită, aplicând sancțiuni în valoare totală de 447.550 lei. Cele mai frecvente abateri au fost identificate în comerțul cu bunuri (inclusiv online) – 158 cazuri (58,5%), amenzi de 269.750 lei, prestări de servicii – 38 cazuri (14,1%), amenzi de 58.800 lei și transportul de pasageri în regim taxi – 74 cazuri (27,4%) și amenzi de 119.000 lei.

SFS încurajează toate persoanele care desfășoară activități economice să se înregistreze legal, pentru a beneficia de drepturi sociale, protecție juridică și stabilitate financiară. Ignorarea legislației poate atrage sancțiuni serioase și pierderea accesului la sistemul de pensii sau alte forme de sprijin.

Serviciul Fiscal de Stat reiterează apelul la conformare voluntară, avertizând că eforturile de combatere a economiei subterane vor continua într-un ritm susținut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!