Bikini, costumul de baie care a revoluţionat moda anilor 50, a împlinit 75 de ani. A devenit un simbol al eliberării

06 Iul. 2021, 14:30
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
06 Iul. 2021, 14:30 // Au Bani //  MD Bani

În 1946, inginerul Louis Réard a prezentat primul costum de baie din două piese: bikini. Lumea modei era consternată. Nici măcar Vogue nu l-a prezentat atunci pe copertă, arată Deutsche Welle într-o analiză.

Inginerul specializat în construcţii de maşini, Louis Réard, a fost nevoit să angajeze o dansatoare de striptease, pe Micheline Bernardini, pentru a prezenta în premieră bikini, pe 5 iulie 1946, întrucât nu a putut convinge o manechină profesionistă. Momentul nu fusese ales întâmplător. Armata SUA tocmai realizase un test nuclear pe atolul Bikini, din Pacificul de Sud, şi toată lumea era agitată. La fel de explozivă urma să fie descoperirea din lumea modei pentru plajă. Réard nu se înşelase. La acea vreme, atât de multă piele (corp dezgolit) întrecea limitele. Apărătorii moralei erau pe baricade: femeia trebuia, imediat după război, să se îmbrace cu rochii şi şorţuri şi să nu se dezbrace fără jenă, scrie g4media.

Semi-acoperită către un nou viitor

Ani la rând, bikini a fost exclus din spaţiul public, chiar şi faimosa revistă de modă „Vogue” l-a respins. Vedetele marelui ecran, precum Marilyn Monroe şi Brigitte Bardot, nu au renunţat însă la costumul de baie din două piese, cu care se lăsau fotografiate în mod constant.

Cel târziu după lansarea filmului „James Bond îl vânează pe Dr. No”, în anul 1962, revoluţia era înfăptuită. Modelul purtat de Ursula Andress în această peliculă a intrat în istorie drept „Bikini- Dr. No”. În anii ’60, avântul noii piese de rezistenţă din garderoba feminină nu a mai putut fi oprit. A cunoscut multipe şi diferite forme, incluzând varianta autocolantă „Trikini” sau modelul cu bustul gol, „Monokini” – acesta nereuşind însă să se impună. Revoluţionarea modei costumelor de baie a coincis cu consolidarea drepturilor femeilor. Apărea pilula anticoncepţională, ca şi minijupul, iar establishmentul era respins în acţiunile stundenţeşti din anii ’60. Bikini devenea, pentru multe femei, un simbol al eliberării.

Bikini se impune în faţa rochiei de mireasă

Bikini nu şi-a pierdut nimic din fascinaţia pe care continuă să o exercite. Între timp nu mai este nevoie de insistenţe pentru ca manechinele să poarte cele mai noi modele pe podiumul de prezentare. În anii 80 şi 90, punctul culminant al anumitor prezentări de modă nu îl mai marcau rochiile de mireasă, ci costumele de baie în două piese. Supermodele, precum Claudia Schiffer, Linda Evanghelista sau Naomi Campbel, abia aşteptau astfel de prezentări.

Bikini este o piesă de rezistenţă, aproape fiecare femeie poartă costumul de baie din două piese, indiferent că este vorba despre adolescente cu măsuri de manechin sau femei de toate vârstele, între care nu toate atât de suple. Tocmai acestora din urmă li se adresează în fiecare primăvară revistele de modă, care propun noi diete pentru „silueta de bikini”.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ