Avantaje, dezavantaje, proiectare: cum să aranjezi o fereastră-golf într-un apartament (FOTO)

07 Iul. 2021, 11:59
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 11:59 // Slider //  MD Bani

Ferestrele de golf sunt numite părți ale spațiilor care ies din planul fațadei, fiind parțial sau complet vitrate. Pot fi semicirculare, dreptunghiulare, triunghiulare sau poliedrice.

RBK, împreună cu un proiectant, au realizat o serie de sfaturi despre cum să amenajați o fereastră de tip golf într-un apartament, ce avantaje și dezavantaje are această formă arhitecturală.

De ce ai nevoie de o fereastră de tip golf

Încă nu există un răspuns clar cu privire la motivul pentru care a fost creat inițial acest element arhitectural al clădirii. „Se știe că astfel de structuri au servit ca altar al bisericii, structură defensivă de observație pentru arcași și chiar toaletă în Europa medievală”, explică Inna Kaminskaya, proiectantă și fondatoare a studioului Grande Familia (iRoomproject).

Există două motive principale pentru care arhitecții proiectează ferestre de golf în clădiri rezidențiale, notează designerul. În primul rând, acest lucru se face de dragul aspectului original al fațadelor. În al doilea rând, datorită acestei tehnici arhitecturale, camera devine mult mai luminoasă și mai spațioasă.

Acest tip de ferestre au, de asemenea, dezavantaje: deoarece structura iese dincolo de planul peretelui, vântul o suflă constant – și devine frig în apartament. Prin urmare, în apartamentele cu ferestre de tip golf, este deosebit de important să instalați ferestre de înaltă calitate, cu izolație. În plus, este important să istalați corect fereastra din interior, astfel încât să nu pară străină.

În rezumat, se poate observa că fereastra de golf are următoarele avantaje:

  • suprafața mare;
  • abundența soarelui;
  • design original.

Dezavantajele ferestrelor de tip golf includ:

  • pierderi semnificative de căldură;
  • costuri pentru profilele de ferestre mari;
  • proiect de proiectare non-standard.

Tipuri de ferestre de tip golf

Designul ferestrei de tip golf depinde direct de forma pervazului, de tipul camerei, de suprafața acesteia, de înălțimea plafoanelor și de designul ferestrelor.

„Geometria poate fi unghiulară, semicirculară, dreptunghiulară, triunghiulară, trapezoidală, poligonală. O abordare creativă a decorării vitrinei ar trebui să respecte regula „nu face rău, nu supraîncărca sau strica”. Fereastra de golf nu trebuie aglomerată. Fiți atenți, evaluați avantajele și dezavantajele ferestrei de tip golf, geometria și dimensiunile sale ”, sfătuiește Inna Kaminska.

O fereastră semicirculară – adesea numită venețiană – face fațadele caselor mai fine și mai moi, a remarcat designerul. În tipul trapezoidal, o fereastră mare este situată în centru, iar două mai mici sunt pe laterale, adiacente fațadei. Cea mai puțin comună este forma triunghiulară a ferestrei – dar arată mai interesant decât celelalte, spune Kaminska.

Cum să amenajați spațiul

Amenajarea spațiului cu fereastră tip golf depinde de dimensiunea camerei, de forma ferestrei în sine, de înălțimea plafoanelor și de aspectul general al apartamentului.

Dacă zona camerei este mică, nu ar trebui să așezați mobilier în nișa de pe pervaz, este suficient doar să o decorați cu accesorii frumoase pentru ferestre, perdele sau ecrane pentru calorifer, subliniază designerul.

Și dacă zona permite, va fi posibil să amenajați mobilierul în vitrina în conformitate cu nevoile gospodăriilor.

„Cadrele sau mulajele din jurul ferestrei, extinzându-se până la pragurile ferestrei sau până la podea și cuprinzând radiatorul, este una dintre cele mai interesante tehnici decorative pentru ferestrele de tip golf. Ele pot fi albe sau în culoarea pereților, precum și culori cu accente contrastante. Finalizarea pantelor cu vopsea lucioasă creează o expansiune vizuală a deschiderii ferestrei și conferă camerei o solemnitate.”, recomandă Kaminska.

Culoarea profilului ferestrei poate fi realizată în orice culoare, precum și textura. Nu vă fie teamă să experimentați: dacă interiorul dvs. are culori de bază, puteți vopsi profilul ferestrei în verde mlaștină, în culoarea vinului profund sau în culoarea ocru auriu strălucitor, recomandă expertul.

„Și culorile negru sau grafit sunt câștigătoare atemporale. Sunt perfecte atât pentru interioare în stil clasic, cât și pentru soluții moderne. Perimetrul pantei ferestrelor poate fi tăiat cu oglinzi. Apoi vă puteți bucura de sute de nuanțe de lumină reflectate în oglinzi. Alături de oglinzi, puteți utiliza mozaicuri de smalt, sticlă și oglindă, piatră lustruită și sidef natural ”, a subliniat designerul.

 

 

Alegerea perdelelor potrivite va face ca acest spațiu mic să fie și mai confortabil – pot fi luminoase, întunecate, moderne, tradiționale, scurte sau lungi. Principalul lucru este să le potriviți stilistic cu interiorul și culoarea generală a camerei.

„Așezați calorifere de încălzire sub o fereastră din spate, în spatele frumoaselor ecrane decorative sau mobilier situat în această zonă, amintiți-vă doar regulile de bază ale convecției. Puteți adăuga rafturi pe părțile laterale ale ferestrei pentru cărțile dvs., puteți pune o mică lampă pe fereastră care se va amesteca cu vederea din afara ferestrei și vă va permite să citiți noaptea ”, recomandă designerul.

Mobilier

Zona de machiaj

Amenajarea mobilierului în zona dată este determinată de nevoile proprietarilor de apartamente. Una dintre opțiuni este plasarea mesei de toaletă în nișa vitrinei, recomandă Kaminskaya: lumina naturală va face procesul de machiaj și îngrijire de sine mai convenabil pentru gazda apartamentului. În acest caz, o masă antică va arăta spectaculos în fereastra de golf.

 

Zona de relaxare

Rareori cumpărăm șezlonguri acasă – acest mobilier este destul de voluminos, iar funcționalitatea sa este auxiliară.

„Secțiunea lungă a șezlongului ocupă mult spațiu, dar dacă glisați partea din spate a șezlongului în nișa ferestrei, reduceți spațiul irosit în cameră. Pe fundalul ferestrelor, liniile șezlongului vor arăta obișnuit. În orice moment, vă puteți întinde pentru a vă relaxa sau a citi o carte în lumină naturală, care va fi amplasată în spatele dvs. și va preveni oboseala excesivă a ochilor ”, recomandă designerul.

Zona de masă

Micul dejun, prânzul sau cina în zona vitrinei cu vedere la oraș vă va înveseli, vă va reîncărca bateriile sau vă va relaxa după o zi plină.

„Bucurați-vă de mâncare în timp ce priviți prin ferestrele frumoase. Dacă zona este suficientă, plasați un grup de mese confortabile în această zonă, va da o senzație de confort și va face și mai plăcute întâlnirile de familie și întâlnirile cu prietenii „, a explicat expertul, menționând că o masă rotundă și fotolii confortabile ar fi arata bine într-o astfel de zonă în jurul lui.

Zona de joc

Ferestrele de tip golf este potrivită și ca zonă de joacă pentru copii. Aici puteți așeza un covor, puteți pune rafturi joase cu jucării și cărți sau un leagăn, spune designerul.

O altă opțiune pentru a juca într-o fereastră de golf este o zonă de studiu unde puteți așeza o masă și o bibliotecă pentru manuale.

Cel mai luminos loc din apartament este perfect pentru a dobândi cunoștințe, subliniază Kaminska.

Realitatea Live

01 Mai 2024, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 12:44 // Actual //  Lupu Eduard

Țările G7 reunite în Italia au decis marți să elimine treptat până în 2035 centralele pe cărbune fără dispozitive de captare a carbonului, o etapă importantă către încetarea utilizării combustibililor fosili, scrie France24.

Toate tunurile pe cărbune

Cărbunele este considerat cel mai poluant combustibil fosil, iar militanții pentru mediu au îndemnat G7 – care include Italia, Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA – să dea un exemplu.

Prin urmare, G7 a convenit să „elimine treptat generarea curentă de energie electrică pe bază de cărbune în sistemele (sale) energetice în prima jumătate a anilor 2030 sau într-un calendar compatibil cu menținerea unei limite a creșterii temperaturii la 1,5°C, în conformitate cu traiectoriile de neutralitate de carbon”, au anunțat țările membre într-un comunicat de presă, la finalul unei reuniuni a miniștrilor mediului și energiei din G7 de la Torino (nord).

Unele țări, precum Franța, militau pentru ca G7 să renunţe la cărbunele până în 2030, dar Japonia în special, unde o treime din electricitate provine din cărbune, a fost reticentă în a stabili un termen limită.

Reuniunea de la Torino a fost prima întâlnire politică majoră pe tema climei de la COP28, desfășurată în decembrie anul trecut în Dubai, unde lumea s-a angajat să se îndepărteze treptat de cărbune, gaz și petrol.

Țările G7 au mai declarat marți că „aspiră” la reducerea producției globale de plastic pentru a aborda frontal poluarea globală cauzată de acest material, prezent peste tot în mediu, de la vârfurile munților până la fundul oceanelor, precum și în sângele ființelor umane.

„Ne angajăm să luăm măsuri ambițioase pe tot parcursul ciclului de viață al materialelor plastice pentru a pune capăt poluării cu plastic și facem apel la comunitatea mondială să facă la fel”, au spus aceștia, fără a da detalii.

Ottawa, Parisul, Berlinul și Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluării cu plastic, în timp ce Washingtonul și Tokyo sunt mai reticente.

Miniștrii au declarat, de asemenea, că eforturile de a strânge fonduri pentru a ajuta țările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice ar trebui să includă toate „țările în măsură să contribuie”.

Conform unei convenții ONU privind clima din 1992, doar o mică parte din țările cu venituri mari, care dominau economia globală la acea vreme, s-au angajat să finanțeze lupta împotriva încălzirii globale. Lista nu a inclus China, care a devenit acum țara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

Obiectivele G7

În Dubai, țările au convenit să tripleze capacitatea globală de energie regenerabilă și să se îndepărteze de combustibilii fosili, dar finanțarea acestei tranziții pune probleme, în special țărilor celor mai sărace.

Luni, la deschiderea reuniunii de la Torino, șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, a îndemnat țările G7 să-și folosească ponderea politică, bogăția și tehnologia pentru a renunţa la combustibilii fosili, în special făcând presiuni asupra omologilor lor din fi

Ottawa, Parisul, Berlinul și Londra fac presiuni pentru adoptarea unui tratat de reducere a poluării cu plastic, în timp ce Washingtonul și Tokyo sunt mai reticente.

Miniștrii au declarat, de asemenea, că eforturile de a strânge fonduri pentru a ajuta țările mai sărace să lupte împotriva schimbărilor climatice ar trebui să includă toate „țările în măsură să contribuie”.

Conform unei convenții ONU privind clima din 1992, doar o mică parte din țările cu venituri mari, care dominau economia globală la acea vreme, s-au angajat să finanțeze lupta împotriva încălzirii globale. Lista nu a inclus China, care a devenit acum țara cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră.

Obiectivele G7

În Dubai, țările au convenit să tripleze capacitatea globală de energie regenerabilă și să se îndepărteze de combustibilii fosili, dar finanțarea acestei tranziții pune probleme, în special țărilor celor mai sărace.

Luni, la deschiderea reuniunii de la Torino, șeful ONU pentru Climă, Simon Stiell, a îndemnat țările G7 să-și folosească ponderea politică, bogăția și tehnologia pentru a renunţa la combustibilii fosili, în special făcând presiuni asupra omologilor lor din finanţe pentru a realiza un „salt înainte”.

Împreună, țările G7 reprezintă 38% din economia globală și sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform cifrelor pe 2021 ale Institutului de Analiză Climatică.

nanţe pentru a realiza un „salt înainte”.

Împreună, țările G7 reprezintă 38% din economia globală și sunt responsabile pentru 21% din emisiile de gaze cu efect de seră, conform cifrelor pe 2021 ale Institutului de Analiză Climatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău