Cele mai puternice pașapoarte ale lumii în 2021. Moldovenescul și lista țărilor unde putem călători fără viză

07 Iul. 2021, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 13:46 // Actual //  MD Bani

Dacă ar exista o olimpiadă de pașapoarte, Japonia nu doar că ar fi găzduit-o, dar ar fi câștigat întreaga competiție.

Indicele Henley Passport, care monitorizează în mod regulat cele mai prietenoase pașapoarte din lume din 2006, și-a publicat ultimele clasamente și analize.

Deoarece indexul nu ia în considerare restricțiile temporare, Japonia este din nou în fruntea clasamentului, pașaportul său oferind acces fără viză sau viză la sosire în 193 de destinații din întreaga lume.

Cu toate acestea, raportul Henley & Partners spune că, în primul trimestru al anului 2021, mobilitatea internațională era încă doar 12% din nivelurile sale pre-pandemice, ceea ce înseamnă „abaterea dintre accesul teoretic și efectiv la călătorii oferite chiar de pașapoarte de rang înalt rămâne semnificativ”.

În lumea reală, deținătorii de pașapoarte japoneze au, teoretic,  au acum la mai puțin de 80 de destinații – aproximativ la fel cu clasamentul indexului al Arabiei Saudite, care se află pe locul 71 (în timp ce saudiții au în prezent acces efectiv la călătorii la doar 58 de destinații ).

Topul pașaportului 10 rămâne practic neschimbat pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului, Singapore rămânând pe locul doi (cu un scor de 192) și Coreea de Sud egalând cu Germania pe locul trei (cu un scor de 191).

Din nou, în termeni reali, este puțin diferit. Deținătorii de pașapoarte din Singapore pot accesa acum mai puțin de 75 de destinații (echivalent cu clasamentul index al Kazahstanului, care este în jos pe locul 74).

Cele mai mari creșteri – China și EAU

Chiar și țările cu succes de lansare a vaccinului Covid-19 sunt încă obligate să repecte restricții de călătorie. SUA și Marea Britanie se află pe locul al șaptelea pe index, alături de Elveția, Belgia și Noua Zeelandă – ambele grupuri având o scădere constantă a puterii de pașapoarte de când au ocupat locul cel mai înalt în 2014.

În teorie, deținătorii de pașapoarte din SUA și Marea Britanie pot accesa 187 de destinații din întreaga lume, dar realitatea este că ușile sunt deschise doar călătorilor din Marea Britanie în mai puțin de 60 de destinații, în timp ce SUA sunt doar în față la 61.

Acest lucru le pune pe un egal cu clasamentul pe indici al Uzebkistanului și, respectiv, al Ruandei.

Ca de obicei, primele 10 locuri sunt deținute în mare parte de țările UE.

Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania se află pe locul patru; Austria, Danemarca sunt pe locul cinci; în timp ce Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia și Suedia sunt împreună la numărul șase. În ceea ce privește libertatea de călătorie, marile povești de succes din ultimul deceniu au fost China și Emiratele Arabe Unite.

Din 2011, China a urcat 22 de locuri – de la poziția 90 la poziția 68 – în timp ce Emiratele Arabe Unite au parcurs tot drumul de la numărul 65 la numărul 15. Munca de consolidare a legăturilor diplomatice din întreaga lume înseamnă acum că cetățenii săi sunt autorizați acces facil la 174 de destinații, comparativ cu cele 67 de destinații de acum un deceniu.

Cele mai bune pașapoarte deținute în 2021 sunt:

1. Japonia (193 destinații)

2. Singapore (192)

3. Germania, Coreea de Sud (191)

4. Finlanda, Italia, Luxemburg, Spania (190)

5. Austria, Danemarca (189)

6. Franța, Irlanda, Olanda, Portugalia, Suedia (188)

7. Belgia, Noua Zeelandă, Elveția, Regatul Unit, Statele Unite (187)

8. Republica Cehă, Grecia, Malta, Norvegia (186)

9. Australia, Canada (185)

10. Ungaria (184)

Cele mai proaste pașapoarte deținute

Mai multe țări din întreaga lume au acces fără viză sau viză la sosire în mai puțin de 40 de țări. Acestea includ:

108. Coreea de Nord (39 de destinații)

109. Nepal (38)

110. Teritorii palestiniene (37)

111. Somalia (34)

112. Yemen (33)

113. Pakistan (32)

114. Siria (29)

115. Irak (28)

116. Afganistan (26)

Pașaportul Moldovei

Pașaportul Modovei se situează pe locul 49. Cu ajutorul acestuia, în mod teoretic, avem acces în 121 de țări ale lumii, fără viză.

Aceste destinații sunt:

OCEANIA

ORIENTUL MIJLOCIU

EUROPA

CARAIBE

ASIA

AMERICA

AFRICA

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală