Ce este pașaportul unui cetățean al lumii și ce putere are

06 Mai 2021, 11:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
06 Mai 2021, 11:22 // Au Bani //  Otilia Cotruța

„Pașaportul unui cetățean al lumii”  – astăzi acest document este unul dintre cele mai controversate. Problema este că nu toate țările îl recunosc, iar valoarea legală reală este, de asemenea, pusă în discuție. Mai jos vă spunem de ce este necesar un astfel de pașaport și ce avantaje oferă acesta.

Lux nerecunoscut

Acest document a fost creat pentru a permite cetățenilor să circule mai liber între țări. Cu toate acestea, nu este emis de niciun departament guvernamental, ci de o organizație obișnuită, al cărei birou principal este situat în capitala americană.

Documentul în sine este un pașaport obișnuit, format din 40 de pagini și tradus în 7 limbi. Acest document va fi valabil atât timp cât doriți. Deci, cu cât perioada dorită este mai lungă, cu atât va fi mai mare cuantumul taxei la emiterea acesteia.

Cel mai jignitor lucru este că aproape toate țările lumii, cu excepția a șase, nu consideră astfel de pașapoarte drept documente reale. Cu toate acestea, există și cei care sunt dispuși să vă accepte și cu un astfel de certificat, totuși, aproape toți aparțin statelor lumii a treia.

Forța juridică

În ciuda faptului că multe țări nu recunosc un astfel de pașaport, documentul oferă în continuare unele avantaje titularului său. Deci, conform acestui document, puteți obține o reducere atunci când vizitați muzee și instituții culturale, dacă cetățenilor din alte state li se percepe o sumă mai mare pentru intrare decât localnicilor. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a efectua tranzacții bancare și pentru a arăta documentul reprezentanților poliției.

Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, un astfel de pașaport este încă un document destul de dubios: prea puține țări îl recunosc. Este adevărat, acest lucru nu schimbă faptul că unele personalități influente îl au, de exemplu, Barack Obama.

În ciuda informațiilor oficiale, unii turiști spun că au fost în continuare capabili să viziteze cu ajutorul unor astfel de documente țări care nu se află în lista celor care recunosc valabilitatea documentului. Bineînțeles, astfel de cazuri sunt foarte puține, dar acest lucru nu interferează cu speranța că într-o zi „Pașapoartele cetățeanului lumii” vor dobândi o forță mare.

Realitatea Live

21 Sept. 2021, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Sept. 2021, 17:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reorganizarea circulației rutiere pe anumite porțiuni de drum (spre exemplu cum a fost reorganizată strada București), amenajarea cu iluminare și semafoare inteligente a sensurilor giratorii cu risc sporit de ambuteiaje dar și a trecerilor pietonale (în special cele care înregistrează un număr mare de accidente cu implicarea pietonilor), sunt doar câteva din propunerile angajaților INSP către reprezentanții Primăriei și MAI pentru a scăpa de ambuteiajele infernale din Capitală, scrie Realitatea.md.

De asemenea, INSP mai propune Primăriei Chișinău efectuarea calitativă și întreținerea marcajelor rutiere, instalarea în locuri vizibile a indicatoarelor rutiere, dar și amenajarea locurilor de parcare și a stațiilor de oprire pentru transportul public.

Despre aceste propuneri s-a discutat astăzi în cadrul primei ședințe de la MAI a grupului de lucru format din specialiștii în domeniul circulației și siguranței rutiere din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică și reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău.

„În cadrul ședinței a fost analizată situația actuală de pe străzile Capitalei, fiind evidențiate principalele cauze care creează impedimente în traficul rutier, în special la sensurile giratorii și la trecerile de pietoni. Reprezentanții INSP au prezentat misiunile de care sunt responsabile echipajele poliției și și-au arătat disponibilitatea de a conlucra cu reprezentanții primăriei pentru soluționarea cât mai urgentă a tuturor problemelor existente”, anunță MAI.

De asemenea conducerea MAI a reiterat inițiativa unui proiect de lege care va permite agenților constatatori din cadrul primăriei să documenteze conducătorii auto pentru parcarea neregulamentară.

„Un alt subiect discutat astăzi se referă la cursele ilegale care au loc la ieșirile din municipiu sau chiar pe bulevardele principale din oraș, acestea fiind un risc major de accidente în traficul rutier. În context, vor fi realizate operațiuni speciale pentru identificarea acestor curse și documentarea șoferilor implicați. La finalul ședinței a fost întocmit un plan concret de acțiuni, care urmează a fi realizate în următoarea lună precum și monitorizarea implementării acestora prin implicarea directă în teren, la fața locului, a grupului comun de lucru”, mai precizează MAI.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală