Mai multă lumină și mai ieftină în comuna Tohatin. Un sistem autonom a fost instalat cu suportul AEE

07 Iul. 2021, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
07 Iul. 2021, 13:16 // Actual //  Otilia Cotruța

Un Sistem autonom de iluminat dotat cu corpuri de iluminat LED și panouri fotovoltaice a fost instalat în comuna Tohatin, municipiul Chișinău.

Proiectul „Creşterea siguranţei rutiere pe drumurile de importanţă naţională prin modernizarea sistemului de iluminare a trecerilor pietonale” este realizat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative și are drept obiectiv îmbunătăţirea siguranţei traficului rutier și circulaţia pietonilor în zona comunei Tohatin.

Acest sistem funcţionează după principiul în care energia solară captată de panoul fotovoltaic, este transformată în energie electrică, care ulterior, esteconsumată de corpul de iluminat pentru iluminarea zonei din perimetrul trecerii pietonale.

Sistemul autonom de iluminat este compus dintr-un panou solar pentru producerea energiei din surse regenerabile cu o putere de 150 W, un corp de iluminat de tip LED de 36 W, baterie pentru stocarea energiei și asigurarea funcționării autonome, un soft pentru gestionarea functionării sistemului și senzori pentru detectarea prezenței pietonilor sau automobilelor în aria de funcționalitate.

Caracteristicile sale, oferă posibilitatea de a fi integrat cu sistemul de gestionare la distanță, deține un detector de prezență care este inclus în fiecare felinar, ducând la detectarea pietonilor în momentul în care aceștea traversează strada. Acest sistem funcționează în regim de Stand by la 20 % din luminozitatea sa totală și se activează la 100 %,  la detectarea mișcării pietonilor.

Această instalație, mai deține un sistem de măsurare a temperaturii, de reglare automată a orei de vară/iarnă și o platformă online pentru gestionarea și monitorizarea sistemului solar de iluminat stradal care permite controlul total al parametrilor necesari privind optimizarea resurselor energetice pentru a maximiza durabilitatea sistemului.

Acest sistem de iluminare este o soluție ideală în iluminatul solar inteligent pentru trecerile de pietoni, care duce la creșterea vizibilității, siguranței și reducerea riscurilor de accidente.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală