Obiceiuri pe care le practici în fiecare zi și te fac să arăți mai bătrân! Renunță la ele chiar acum

12 Iul. 2021, 16:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 16:38 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Când vine vorba de îmbătrânire, cu toții ne-ar plăcea să întoarcem ceasul înapoi sau cel puțin vrem să rămânem așa cum am fost. Dar acest lucru este mai mult legat de domeniul fantasticului. Din ce în ce mai mult se constatează că există lucruri pe care le facem în fiecare zi și care contribuie la îmbătrânirea prematură, și dimpotrivă, există lucruri pe care le putem face pentru a ne simți mai tineri și pentru a prelungi tinerețea.

Obiceiuri cotidiene care te fac să arăți mai în vârstă:

1. Stresul

În zilele noastre, cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la cât de distructiv este stresul constant pentru corpul nostru: crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și alte boli cronice. Mai mult, stresul ne poate îmbătrâni la nivel celular. Școala de medicină Harvard raportează că stresul cronic pare să scurteze telomerii, structurile din interiorul fiecăreia dintre celulele noastre care adăpostesc ADN-ul. Cu cât telomerii sunt mai scurți cu atât scade durata de viață a celulei, iar într-un final moare.

2. Consumul frecvent de carne roșie

Consumul frecvent de care roșie vă face să arătați mult mai în vârstă. Burgerul sau friptura suculentă s-ar putea să pară un pic mai puțin sărate când considerați că consumul regulat de carne roșie vă poate scurta viața. Un studiu publicat în BMJ a constatat că consumul de mai multă carne roșie este asociat cu un risc crescut de a muri din cauza a opt boli frecvente, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă sau pentru orice cauză. Anumite ingrediente din carnea roșie – cum ar fi nitrații și fierul hemului – pot fi de vină.

3. Nu purtați protecție solară

Purtarea regulată de protecție solară nu vă va proteja doar de cancerul de piele potențial mortal; te va face să arăți și mai tânăr. În timp, expunerea la lumină UV poate deteriora pielea, provocând modificări pe termen lung, cum ar fi fotoîmbătrânirea sau îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii la soare, spune Harvard Medical School. Fotoimaginarea provoacă modificări ale colagenului în adâncul pielii, ducând la formarea ridurilor și a liniilor fine. Pentru a o evita, experții recomandă purtarea consecventă a unei protecții solare de cel puțin 30 SPF, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor UVA și UVB.

4. Consumați prea mult alcool

Alcoolul reprezintă o scurtătură către îmbătrânire. Odată consumat, alcoolul deshidratează și inflamează pielea, ceea ce poate provoca înroșirea feței, umflături și capilare rupte, toate care te fac să arăți mai în vârstă decât ești. Într-un studiu multinațional realizat în 2019 cu peste 3.200 de femei, cercetătorii au descoperit că cei care au băut mai mult de opt băuturi pe săptămână au avut mai multe „linii superioare ale feței, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului la fața medie și vase de sânge” decât femeile care au băut moderat sau abținut.

5. Consumați prea mult zahăr

Nimic apetisant în legătură cu această veste: a consuma prea mult zahăr te poate îmbătrâni. Când mâncăm zahăr, acesta interacționează cu proteinele din organism și are loc un proces numit glicație. Mai exact, zahărul se leagă de colagen și elastină, cei doi compuși din piele, care îl păstrează plin și tânăr, producând produse finale avansate de glicație sau AGE. Acest lucru provoacă daune sub formă de cădere și riduri. Reducerea alimentelor îndulcite și prelucrate cu zahăr este o idee bună generală – vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți riscul de boli precum boli de inimă și diabet, ajutându-vă să rămâneți tineri în interior și în exterior.

 

 

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău