Obiceiuri pe care le practici în fiecare zi și te fac să arăți mai bătrân! Renunță la ele chiar acum

12 Iul. 2021, 16:38
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
12 Iul. 2021, 16:38 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Când vine vorba de îmbătrânire, cu toții ne-ar plăcea să întoarcem ceasul înapoi sau cel puțin vrem să rămânem așa cum am fost. Dar acest lucru este mai mult legat de domeniul fantasticului. Din ce în ce mai mult se constatează că există lucruri pe care le facem în fiecare zi și care contribuie la îmbătrânirea prematură, și dimpotrivă, există lucruri pe care le putem face pentru a ne simți mai tineri și pentru a prelungi tinerețea.

Obiceiuri cotidiene care te fac să arăți mai în vârstă:

1. Stresul

În zilele noastre, cercetătorii trag un semnal de alarmă cu privire la cât de distructiv este stresul constant pentru corpul nostru: crește riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și alte boli cronice. Mai mult, stresul ne poate îmbătrâni la nivel celular. Școala de medicină Harvard raportează că stresul cronic pare să scurteze telomerii, structurile din interiorul fiecăreia dintre celulele noastre care adăpostesc ADN-ul. Cu cât telomerii sunt mai scurți cu atât scade durata de viață a celulei, iar într-un final moare.

2. Consumul frecvent de carne roșie

Consumul frecvent de care roșie vă face să arătați mult mai în vârstă. Burgerul sau friptura suculentă s-ar putea să pară un pic mai puțin sărate când considerați că consumul regulat de carne roșie vă poate scurta viața. Un studiu publicat în BMJ a constatat că consumul de mai multă carne roșie este asociat cu un risc crescut de a muri din cauza a opt boli frecvente, inclusiv cancer, diabet și boli de inimă sau pentru orice cauză. Anumite ingrediente din carnea roșie – cum ar fi nitrații și fierul hemului – pot fi de vină.

3. Nu purtați protecție solară

Purtarea regulată de protecție solară nu vă va proteja doar de cancerul de piele potențial mortal; te va face să arăți și mai tânăr. În timp, expunerea la lumină UV poate deteriora pielea, provocând modificări pe termen lung, cum ar fi fotoîmbătrânirea sau îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii la soare, spune Harvard Medical School. Fotoimaginarea provoacă modificări ale colagenului în adâncul pielii, ducând la formarea ridurilor și a liniilor fine. Pentru a o evita, experții recomandă purtarea consecventă a unei protecții solare de cel puțin 30 SPF, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor UVA și UVB.

4. Consumați prea mult alcool

Alcoolul reprezintă o scurtătură către îmbătrânire. Odată consumat, alcoolul deshidratează și inflamează pielea, ceea ce poate provoca înroșirea feței, umflături și capilare rupte, toate care te fac să arăți mai în vârstă decât ești. Într-un studiu multinațional realizat în 2019 cu peste 3.200 de femei, cercetătorii au descoperit că cei care au băut mai mult de opt băuturi pe săptămână au avut mai multe „linii superioare ale feței, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului la fața medie și vase de sânge” decât femeile care au băut moderat sau abținut.

5. Consumați prea mult zahăr

Nimic apetisant în legătură cu această veste: a consuma prea mult zahăr te poate îmbătrâni. Când mâncăm zahăr, acesta interacționează cu proteinele din organism și are loc un proces numit glicație. Mai exact, zahărul se leagă de colagen și elastină, cei doi compuși din piele, care îl păstrează plin și tânăr, producând produse finale avansate de glicație sau AGE. Acest lucru provoacă daune sub formă de cădere și riduri. Reducerea alimentelor îndulcite și prelucrate cu zahăr este o idee bună generală – vă poate ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă și să vă reduceți riscul de boli precum boli de inimă și diabet, ajutându-vă să rămâneți tineri în interior și în exterior.

 

 

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală