Atacul cibernetic de la CCRM, după ce firma unui consilier socialist a încasat 1.621.125 lei timp de 5 ani

20 Iul. 2021, 11:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Iul. 2021, 11:01 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Curtea de Conturi a cheltuit 630.170 de lei pentru procurarea unui sistem de securitate informaţională, cu două luni înainte de a fi supusă atacului cibernetic. Firma de la care a fost procurat sistemul se numeşte Daac System Integrator SRL şi aparţine în proporţie de 50 la sută omului de afaceri Vasili Kirtoka, consilier socialist în Consiliul Municipal Chişinău, scrie Anticorupție.md.

Contractul privind „Achiziționarea sistemului de securitate informațională și a licenței” a fost semnat la data de 21 mai 2021, în urma unui proceduri de achiziţie la care a participat doar Daac System Integrator SRL.

Începând cu anul 2017, firma lui Vasili Chirtoka a câştigat toate licitaţiile anunţate de Curtea de Conturi privind procurarea sistemelor de securitate cibernitică. Cu excepţia unei licitaţii din 2018, la care au concurat doi agenţi economici, Daac System Integrator SRL a fost singurul participant la restul licitaţiilor. Pe parcursul ultimilor cinci ani, Curtea de Conturi a procurat de la Daac System Integrator SRL sisteme de securitate informaţională în sumă de 1.621.125 lei.

La solicitarea portalului Anticorupţie.md, Direcţia Tehnologii Informaţionale a Curţii de Conturi a declarat că nu are pretenţii la compania câștigătoare a licitației şi că aceasta și-a executat obligațiile contractuale. „Direcția Tehnologii Informaţionale a precizează că, Curtea de Conturi, pentru controlul (minimizarea) riscurilor de securitate asociate cu pericolele din exterior (viruși, atacuri cibernetice, etc.) are implementată o soluție complexă de securitate, echipament și software. Această soluție este configurată pentru scanarea și monitorizarea fluxurilor de date și a activităților între infrastructura internă și resursele externe, accesibile prin Internet.

În legătură cu licitația și contractul încheiat de CCRM în anul curent, vă informăm că, este vorba de achiziționarea unui paravan de protecție (Firewall). Soluțiile de antivirus, Firewall, filtrare poștă electronică și parametrii de securitate la nivel de posturi de lucru au permis evitarea infectării cu viruși, inclusiv în perioadele de vârf semnalate la nivel internațional și național (ex: WannaCry, Petya & NotPetya, etc).

Concomitent accentuăm că, datorită bunei funcționalități și implementării unui Firewall performant, urmare a atacului întreprins a fost afectat doar site-ul instituției, paravanul de protecție reușind să protejeze cu succes datele și informațiile critice utilizate de instituția noastră, acestea rămânând intacte și sigure”, se arată într-un răspuns la solicitarea portalului Anticorupţie.md.

Sergiu Ghincu, administratorul firmei Daac System Integrator, a refuzat să facă declaraţii. „Vă recomand să vă adresaţi beneficiarului. Noi nu comentăm”, a declarat Ghincu.

Conform informaţiei de pe pagina web a Daac System Integrator, printre clienţii săi se regăsesc mai multe instituţii ale statului, cum ar fi Preşedenţia, Parlamentul, Centrul de telecomunicaţii speciale, Centrul de guvernare electronică. ministere şi întreprinderi de stat, precum şi Primăria municipiului Chişinău.

Amintim că, săptămâna trecută pagina web a Curţii de Conturi a fost supusă unui atac cibernetic. La moment, pagina instituţiei încă nu a fost reabilitată.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău