Recunoaștere europeană pentru rezultatul excelent al evaluării calității auditurilor Curții de Conturi

24 Mai 2021, 13:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
24 Mai 2021, 13:48 // Actual //  Otilia Cotruța

Președintele Organizației Internaționale a Instituțiilor Supreme de Audit EUROSAI, Miloslav Kala, a felicitat Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) cu rezultatele excelente ale evaluării calității auditurilor realizate de CCRM, efectuată de Banca Mondială.

Președintele EUROSAI a remarcat, că este important că un astfel de rezultat a fost posibil și datorită calității de membru al EUROSAI, pe care î-l deține CCRM. Acesta este un exemplu minunat de cât de benefic poate fi schimbul de cunoștințe și experiență în cadrul unei organizații internaționale, a concluzionat Miloslav Kala. De asemenea, dl Kala a exprimat disponibilitatea EUROSAI de a oferi și pe viitor asistență Curții de Conturi.

Menționăm, că recent Banca Mondială a publicat raportul de evaluare „Calitatea auditurilor Curții de Conturi a Republicii Moldova: o revizuire a conformității cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit”. Scopul revizuirii a fost de a evalua calitatea auditurilor realizate de către ISA asupra proiectelor finanțate de Banca Mondială, prin obiectivul de conformitate a auditului cu Standardele Internaționale ale Instituțiilor Supreme de Audit (ISSAI), pentru a confirma încrederea BM în constatările formulate de ISA în cadrul auditării operațiunilor finanțate de către BM.

Astfel, capacitățile instituționale și organizaționale ale instituțiilor supreme de audit au fost evaluate în următoarele domenii de evaluare: independența ISA, controlul calității, planificarea, realizarea și raportarea auditurilor. În concluzie, Banca Mondială menționează că, metodologia de audit a CCRM corespunde standardelor INTOSAI, subliniind că, corespunderea cu standardele internaționale de audit este o componentă importantă a calității auditului și este absolut necesară în menținerea credibilității ISA.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 12:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
23 Iun. 2021, 12:04 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

În aceste zile producătorii autohtoni au început recoltarea zmeurei. Fiind abia la început de campanie, aceștia spun că așteaptă recolte mai bune decât anul trecut, scrie Agrobiznes.

Totuși, și în cazul zmeurei ploile constituie un factor important în reușita recoltării.

Ploile înregistrate la începutul sezonului au favorizat restabilirea plantelor după un an secetos, însă transportabilitatea fructelor este pusă la îndoială tot din cauza precipitațiilor.

Prețul angro de comercializare a zmeurei este de 35-45 de lei per kilogram, în funcție de zonă.

Producătorii speră că situația ce ține de precipitații se va ameliora, iar aceștia vor putea realiza recoltarea fără pierderi.