Al patrulea val? Tursimul european din nou „pe muchie de cuțit” din cauza COVID-19

22 Iul. 2021, 18:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 18:39 // Actual //  MD Bani

De când a început pandemia de Covid-19, probabil că nicio altă industrie nu a fost mai afectată decât sectorul global al turismului și al călătoriilor, cu zboruri anulate, cu stațiuni închise și vacanțele, o amintire îndepărtată pentru majoritatea dintre noi.

Unele țări din Europa , precum Grecia, Spania și Portugalia se bazează pe turism pentru a stimula creșterea economică cu prosperitatea a mii de afaceri, mijloace de trai și comunități legate de succesul sau eșecul sezonului.

Pe măsură ce vaccinurile Covid s-au desfășurat în toată Europa, speranțele au fost mari pentru o revenire în turismul de vară. În schimb, sezonul pare extrem de incert, deoarece varianta Delta crește în Europa, ceea ce determină o mulțime de reguli și restricții variate, cerințe de vaccinare și plasare în carantină.

Al patrulea val?

Călătoriile în Europa în aceste zile nu sunt cu siguranță pentru cei slabi, în mai multe moduri. Rata infecției Covid a crescut în întreaga regiune, deoarece varianta Delta extrem de infecțioasă a ajuns, practic, în toate țările.

În ciuda eforturilor pe continent de a reține varianta, răspândirea inevitabilă a avut loc, tulpina reprezentând acum majoritatea noilor infecții de la țară la țară.

Olanda și Spania au înregistrat creșterea cazurilor, în mare parte atribuite sectorului nocturn după ce ambele țări și-au redeschis cluburile de noapte la sfârșitul lunii iunie, doar pentru a inversa cursul două săptămâni mai târziu. Franța a declarat că intră într-un al patrulea val al pandemiei la începutul acestei săptămâni.

La începutul săptămânii, când piețele globale au scăzut brusc au apărut temeri noi privind redresarea globală. Companiile aeriene europene low-cost EasyJet și Ryanair au fost printre stocurile care au înregistrat scăderi pronunțate. Acțiunile easyJet, de exemplu, se tranzacționau vineri la 842,20 pence, dar au scăzut la 758,20 pence până luni după-amiaza devreme.

CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, a declarat marți pentru CNBC că sectorul turismului se confruntă cu o situație „extraordinar de provocatoare”, dar că programele de vaccinare din Europa sunt cheia redeschiderii. Datele arată că două doze de Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei Delta și scad riscul de spitalizare și deces.

„Am știut întotdeauna că [recuperarea] nu va fi o linie dreaptă”, a declarat Lundgren pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC. „Dar vedem că restricțiile sunt anulate. Dar este absolut adevărat că atunci când deschizi societăți și comunități, cresc și infecțiile. Întrebarea este să ne asigurăm că vaccinările rup legătura dintre [infecție și] spitalizarea severă și deces și, din fericire, se pare că așa este. ”

Călătorii cu dificultăți

Oricine face planuri de ultimă oră pentru o vacanță europeană în acest an ar trebui să se pregătească pentru o experiență adesea confuză, complexă și destul de stresantă – și asta înainte chiar să fi ieșit din avion.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală