Al patrulea val? Tursimul european din nou „pe muchie de cuțit” din cauza COVID-19

22 Iul. 2021, 18:39
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
22 Iul. 2021, 18:39 // Actual //  MD Bani

De când a început pandemia de Covid-19, probabil că nicio altă industrie nu a fost mai afectată decât sectorul global al turismului și al călătoriilor, cu zboruri anulate, cu stațiuni închise și vacanțele, o amintire îndepărtată pentru majoritatea dintre noi.

Unele țări din Europa , precum Grecia, Spania și Portugalia se bazează pe turism pentru a stimula creșterea economică cu prosperitatea a mii de afaceri, mijloace de trai și comunități legate de succesul sau eșecul sezonului.

Pe măsură ce vaccinurile Covid s-au desfășurat în toată Europa, speranțele au fost mari pentru o revenire în turismul de vară. În schimb, sezonul pare extrem de incert, deoarece varianta Delta crește în Europa, ceea ce determină o mulțime de reguli și restricții variate, cerințe de vaccinare și plasare în carantină.

Al patrulea val?

Călătoriile în Europa în aceste zile nu sunt cu siguranță pentru cei slabi, în mai multe moduri. Rata infecției Covid a crescut în întreaga regiune, deoarece varianta Delta extrem de infecțioasă a ajuns, practic, în toate țările.

În ciuda eforturilor pe continent de a reține varianta, răspândirea inevitabilă a avut loc, tulpina reprezentând acum majoritatea noilor infecții de la țară la țară.

Olanda și Spania au înregistrat creșterea cazurilor, în mare parte atribuite sectorului nocturn după ce ambele țări și-au redeschis cluburile de noapte la sfârșitul lunii iunie, doar pentru a inversa cursul două săptămâni mai târziu. Franța a declarat că intră într-un al patrulea val al pandemiei la începutul acestei săptămâni.

La începutul săptămânii, când piețele globale au scăzut brusc au apărut temeri noi privind redresarea globală. Companiile aeriene europene low-cost EasyJet și Ryanair au fost printre stocurile care au înregistrat scăderi pronunțate. Acțiunile easyJet, de exemplu, se tranzacționau vineri la 842,20 pence, dar au scăzut la 758,20 pence până luni după-amiaza devreme.

CEO-ul EasyJet, Johan Lundgren, a declarat marți pentru CNBC că sectorul turismului se confruntă cu o situație „extraordinar de provocatoare”, dar că programele de vaccinare din Europa sunt cheia redeschiderii. Datele arată că două doze de Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei Delta și scad riscul de spitalizare și deces.

„Am știut întotdeauna că [recuperarea] nu va fi o linie dreaptă”, a declarat Lundgren pentru „Squawk Box Europe” de la CNBC. „Dar vedem că restricțiile sunt anulate. Dar este absolut adevărat că atunci când deschizi societăți și comunități, cresc și infecțiile. Întrebarea este să ne asigurăm că vaccinările rup legătura dintre [infecție și] spitalizarea severă și deces și, din fericire, se pare că așa este. ”

Călătorii cu dificultăți

Oricine face planuri de ultimă oră pentru o vacanță europeană în acest an ar trebui să se pregătească pentru o experiență adesea confuză, complexă și destul de stresantă – și asta înainte chiar să fi ieșit din avion.

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău