Cariera în IT începe la USM! De ce să depui dosarul la facultățile Matematică și Informatică, Fizică și Inginerie

27 Iul. 2021, 09:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Iul. 2021, 09:07 // Actual //  MD Bani

Pentru a avea o carieră de succes în IT, Universitatea de Stat din Moldova – cel mai mare centru universitar din Republica Moldova – te invită să depui dosarul la concursul de Admitere 2021 la Facultatea de Matematică și Informatică, și la Facultatea de Fizică și Inginerie. 

IT la Facultatea de Matematică și Informatică, USM

Fiind student la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității de Stat din Moldova, studenții au acces la 10 laboratoare de ultimă generație pentru seminare, laboratoare și lucrări practice. De asemenea, studenții au acces la circa 170 de calculatoare puse la dispoziție, care pot fi utilizate în procesul instructiv-educațional, inclusiv de cercetare.

Totodată, pe lângă activitățile didactice desfășurate de către studenți, cadrele didactice ale facultății dezvoltă mereu o activitate de cercetare.

Astfel, în cadrul facultății cu regularitate își desfășoară lucrările multiple seminare științifice de profil:  Analiză matematică; Ecuații diferențiale; Matematica de calcul; Cibernetică matematică și cercetări operaționale; Programarea calculatoarelor; Modelare, metode matematice, produse program; Tehnologii, produse ți sisteme informaționale.

IT la Facultatea de Fizică și Inginerie, USM

O altă facultate din cadrul USM care generează profesioniști în domeniul IT, doctori în științe, doctori habilitați, este Facultatea de Fizică și Inginerie. Aceasta este unica din Republica Moldova care pregătește specialiști în domeniul fizicii generale.

În cadrul facultății, viitorii studenți au posibilitatea de a studia Tehnologii informaționale; Fizică; Energetică netradițională; Calculatoare și rețele; Automatică și informatică; Ingineria și managementul calității; Hidrologie și Meteorologie. Toate specializările enumerate au loc în laboratoare performante atât pentru instruire teoretică, cât și practică.

Facultatea de Fizică și Inginerie acoperă tot domeniul fizicii generale și a domeniului de specializare. În cadrul celor trei cicluri de studiu – licență, masterat și doctorat, studenții au posibilitatea să efectueze cercetări în domeniile Fizicii teoretice și experimentale, Calculatoare și rețele, Automatică și informatică, dar și domenii ce țin de diferite materiale și structuri, chiar din primul an de licență.

Specialiștii pregătiți la facultate activează cu succes în diverse ramuri ale economiei naționale, fiind promotori ai progresului în domeniul fizicii computaționale.

Studenții USM beneficiază de o bază tehnico-materială modernă, care corespunde standardelor internaționale. Universitatea pune la dispoziția studenților 6 blocuri de învățământ, 10 cămine, o bibliotecă universitară dotată cu săli de lectură, un Palat al Sporturilor, o Casă de Cultură, cantine, baze de practică și de agrement.

Cum poți obține o carieră de succes în domeniul IT

Dacă îți dorești o carieră de succes în domeniul IT, cu cel mai mare salariu pe economie, urmează-ți studiile la Facultatea de Matematică și Informatică și Facultatea de Fizică și Inginerie a Universității de Stat din Moldova. Pentru a facilita depunerea dosarelor la concursul de Admitere, USM a creat platforma EADMITERE. De menționat că oferta educațională cu privire la toate facultățile poate fi consultată aici: Broșurile facultăților USM sau pe site, selectând compartimentul Licență-specialități și respectiv Masterat-specialități.

Universitatea de Stat din Moldova este recunoscută în arealul învățământului universitar internațional și este integrată într-o puternică rețea de cooperare internațională, fiind membră a Asociaţiei Internaționale a Universităților (IAU), Agenției Universitare a Francofoniei(AUF) și a Asociaţiei Eurasiatice a Universităților (AEU).

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu sprijinul Proiectului TEKWILL, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanțatorilor.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău