USM – cel mai mare centru universitar din Republica Moldova te invită să depui dosarul la concursul de Admitere – 2021

23 Iul. 2021, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 12:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Universitate de Stat din Moldova scrie istorie an de an începând din 1 octombrie 1946. Astfel, iată că de 75 de ani, la începutul anului de învățământ, USM își deschide larg ușile pentru a-i întâlni pe cei care își doresc să studieze în cel mai mare centru universitar din țară.

Fiind prima universitate din țară care a fost acreditată la nivel național, USM a reușit să construiască în timp un mediu academic propice pentru dezvoltarea a zeci de mii de tineri și personalități din țară. De asemenea, prestigiul și spectrul larg de oportunități la angajare reprezintă unul dintre elementele de bază de care se bucură absolvenții USM.

În prezent, Universitatea de Stat din Moldova oferă tinerilor posibilitatea de a studia în cadrul a 11 facultăți atât pentru ciclul de licență, cât și pentru cel de masterat, dar și patru școli doctorale. Pentru a facilita depunerea dosarelor la concursul de Admitere, USM a creat platforma EADMITERE. Informațiile despre oferta educațională pot fi consultate aici: Broșurile facultăților USM sau pe site, selectând compartimetul Licență-specialitati, respectiv, Masterat-specialitati.

Referitor la procesul de admitere, dosarele pot fi depuse atât cu prezență fizică (str. Al. Mateevici, 60), cât și online. Răspunsul la orice întrebare, îl poți obține AICI.

Viitori studenți ai USM vor avea posibilitatea de a beneficia de o bază tehnico-materială modernă, ce corespunde standardelor internaționale. Universitatea pune la dispoziția studenților 6 blocuri de învățământ, 10 cămine, o bibliotecă universitară dotată cu săli de lectură, un Palat al Sporturilor, o Casă de Cultură, cantine, baze de practică și de agrement.

Scopul primordial al Universității de Stat din Moldova este de a pregăti specialiști în diverse domenii şi formarea ansamblului de competenţe necesare integrării socio-profesionale; dezvoltarea potenţialului ştiinţific în domeniile de formare a specialiştilor; dezvoltarea şi promovarea ideilor, teoriilor, concepţiilor ştiinţifice prin activitatea de cercetare desfăşurată de personalul didactic şi studenţi; promovarea valorilor/reperelor axiologice general-umane şi naţionale; formarea profilului etic şi civic al tineretului studios; asigurarea calităţii învăţământului superior şi a serviciilor educaţionale prestate; participarea la elaborarea politicilor şi strategiilor educaţionale , dar şi la implementarea acestora în învăţământul superior; integrarea în spaţiul european al învăţământului superior şi de cercetare.

Universitatea de Stat din Moldova este recunoscută în arealul învăţământului universitar internaţional şi este integrată într-o puternică reţea de cooperare internaţională fiind membră a Asociaţiei Internaţionale a Universităţilor (IAU), Agenţiei Universitare a Francofoniei(AUF) și a Asociaţiei Euroasiatice a Universităţilor (AEU).

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală