(VIDEO) „Procuratura e în vacanță la propriu și la figurat”. Concluziile Maiei Sandu după ședința CSS

10 Aug. 2021, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Aug. 2021, 14:27 // Actual //  MD Bani

La ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) s-a discutat despre ce întreprinde Procuratura Generală pentru a preveni eventualele tentative a „corupților mari” care vor încerca să fugă din țară în moment ce sunt cercetați sau urmează să fie demarate proceduri de investigare pe numele lor, în contextul în care o parte din cei vizați au reușit deja să părăsească hotarele țării noastre. Anunțul a fost făcut astăzi de către șefa statului, Maia Sandu, după ședința CSS, precizând că „Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat”, scrie Realitatea.md.

Maia Sandu a declarat că, deși a invitat la CSS toată conducerea celor trei Procuraturi (Procuratura Generală, PCCOCS și Procuratura Anticorupție), la ședință s-a prezentat un singur reprezentant din partea Procuraturii, unul din procurorii generali adjuncți, pentru că „toți ceilalți ar fi în vacanță”.

„Din păcate Procuratura este în vacanță la propriu și la figurat. Un singur reprezentant s-a prezentat la ședința CSS, deși au fost invitați toți reprezentanții celor trei instituții. Am avut o discuție cu referire la ce acțiuni întreprinde Procuratura pentru a nu admite ca „marii corupți”, lideri ai grupărilor criminale să fugă din țară până a fi condamnați definitiv, așa cum au făcut-o deja unii, cum ar fi Vlad Plahotniuc, Serghei Iaralov, Ilan Șor și Constantin Botnari în 2019, mai recent Vladimir Andronache, Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Am întrebat ce face Procuratura pentru a preveni fuga corupților mari din țară, care sunt anchetați, însă nu au interdicție de a părăsi țara. Nu am primit nici un răspuns clar de la reprezentanții Procuraturii”, a anunțat Maia Sandu.

Potrivit Maiei Sandu, reprezentantul Procuraturii s-a îndreptățit prin faptul că legislația nu le permite asemenea măsuri restrictive în procesul sau faza de investigare, deși, președinta s-a arătat nedumerită față de acest răspuns, întrucât în cazul unor persoane certate cu legea se aplică această măsură, dar în cazul „marilor corupți”, procurorii spun că nu au temei de a aplica asemenea restricții.

Totodată, șefa statului i-a îndemnat ca procurorii să înceapă a aplica asemenea măsurii pentru cei care încă nu au fugit din țară, dar urmează să fie investigați și condamnați pentru acte de corupție, precizând că: Nu am primit asigurări de la Procuratură că aceste persoane nu vor fugi din țară, iar autoritățile statului să le poată opri.

La final, președinta țării a declarat că, membrii CSS au formulat un set de recomandări pentru Procuratura Generală, antrenată în procesul de luptă cu „marii corupți” ai statului.

„Am formulat o serie de recomandări pentru Procuratură printre care evaluarea riscurilor, a procurorilor, care se ocupă de dosarele de rezonanță a corupției mari și evaluarea eficienței a acestora, ca să nu admitem cumva ca cineva din cei care trebuie să aplice legea să o facă selectiv în raport cu cei care au încălcat-o flagrant. O să revenim la acest subiect în termen scurt și sper că PG măcar atunci va avea răspuns plauzibil la întrebările noastre. De asemenea vom demara și modificarea cadrului legal, pentru a eficientiza activitatea Procuraturii”, a conchis Maia Sandu.

Concluzia Maiei Sandu a fost pe cât de scurtă pe atât de explicită referitor la activitatea Procuraturii Generale: Activitatea Procuraturii este anemică.

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ