Prejudicii de milioane! Schema: TIR-uri cu benzină și motorină care nu ajung în Ucraina, ci pe piața neagră de la noi

12 Aug. 2021, 14:19
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
12 Aug. 2021, 14:19 // Actual //  MD Bani

TIR-uri pline cu benzină și motorină, care ar fi intrat anul trecut în Republica Moldova ca reexporturi către Ucraina, nu ar mai fi ajuns la vecini. Adică produsele petroliere ar fi fost comercializate în țară, fără achitarea impozitelor aferente la bugetul de stat. Despre asta spune expertul Veaceslav Ioniță, pe blogul său, care descrie cum are loc o schemă de fraudare.

„În ultimii ani de zile ia amploare un fenomen mai nou pentru Moldova, exportul de produse petroliere în Ucraina. Astfel, în 2020 exporturile au constituit 6,9 milioane USD sau 16,8 mii tone de produse petroliere, de 4 ori mai mult decât acum 5 ani. Dacă sumăm exporturile pentru 5 ani obținem un volum de 60 mii tone de produse petroliere. Iar asta de bine, de rău sunt două mii de TIR-uri cu benzină. Ar fi un motiv de bucurie, doar că Ucraina nu a importat nimic de la noi. Cum adică: noi exportăm, iar Ucraina nu importă? Simplu. E o nouă schemă de fraudare a bugetului de stat. Exporturi fictive în Ucraina. Benzina și Motorina intră în Moldova și sunt declarate ca re-exporturi în Ucraina, doar că ele nici odată nu mai ajung în Ucraina. În ultimii 5 ani peste 2.000 de TIR-uri cu cisterne au intrat în Moldova și au dispărut”, a scris Veaceslav Ioniță.

Astfel, potrivit expertului, exporturi fictive de produse petroliere în Ucraina și vânzarea lor pe piața neagră din Moldova, anual, prejudiciază bugetul de stat cu peste 100 milioane lei. „Toate aceste TIR-uri au ajuns pe piața tenebră din Moldova, care a înflorit în ultimii ani. Doar anul trecut și doar prin această schemă, bugetul de stat a fost fraudat cu circa 100 milioane lei. La ziua de azi am descris deja 3 scheme de fraudare a bugetului de stat pe piața tenebră a produselor petroliere: vânzări fictive către agricultori și transportatori pentru consum propriu; vânzări fictive în Transnistria; exporturi fictive”.

În această ordine de idei, Veaceslav Ioniță a reiterat că „toate problemele de pe piața produselor petroliere pot fi rezumate în 3 probleme de bază”:

  1. Monopolul instituit prin lege. Drept rezultat numai trei companii au dreptul de import și impun tuturor regulile lor.
  2. Economia tenebră, prin care anual bugetul de stat este fraudat cu sute de milioane de lei.
  3. Haosul în reglementare

„În prezent prin culoarele Parlamentului circulă un proiect de lege, care evident nu rezolvă nici una din problemele enunțate mai sus. Din simplu motiv că acest proiect a fost scris de ANRE în interesul monopoliștilor. De ce ANRE promovează interesul unui grup restrâns de monopoliști mai mult sau mai puțin mii clar. Sunt sigur că Președintele țării, dacă va solicita informații de la Serviciul de Informații și Securitate va primi un raport amplu la acest subiect. Ce nu mii clar, de ce unii deputați tineri își pătează reputația cu acest proiect dubios”, a conchis acesta.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău