Top 5! Destinații de vis – Cele mai inedite cabane la munte în Europa

18 Aug. 2021, 17:59
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 17:59 // Au Bani //  MD Bani

Cu toate că, în perioada caldă, majoritatea preferă vacanțele la mare, sunt și din cei care adoră timpul mai răcoros și pleacă la munte. Fie că îți place muntele iarna, fie vara, iată câteva dintre cele mai impresionante cabane la munte în Europa pe care nu ar trebui să le ratezi în următoarea ta vacanță, potrivit CNN.

Franța

Situat pe drumul către lanțul muntos Mont Blanc, refugiul Grands Mulets oferă vederi spectaculoase ale Alpilor.
Amplasată la o altitudine de 3.051 metri, prima „reîncarnare” a cabanei a fost construită în 1853 pentru a deservi alpiniștii care explorează vârfurile alpine.

Astăzi este una dintre cele mai populare colibe montane din țară datorită poziției sale strategice și a împrejurimilor minunate.
Vizitatorii pot rezerva cazarea pe site-ul oficial. Are 68 de paturi și este deschis de la sfârșitul lunii martie până la sfârșitul lunii iulie.

Italia

Rifugio Re Alberto este locul potrivit pentru o vacanță uimitoare, departe de viața aglomerată din oraș. Refugiul este deschis din luna iune până în octombrie. Poți vedea aici lista întreagă cu prețuri.

Situată la cota 2,000, turiștii vor putea vedea frumoasele împrejurimi, inclusiv Turnurile Vajolet, una dintre cele mai cunoscute formațiuni de rocă din Dolomiți care au devenit un simbol iconic pentru alpinism în regiune.

Elveția

Monte Rosa poate fi una dintre cele mai bine proiectate și futuriste colibe de munte din lume. Inaugurată în 2009 în locul unui vechi refugiu îmbrăcat în piatră, acesta a fost preferatul călătorilor de atunci, datorită confortului, aspectului elegan și locației sale remarcabile.

Este un loc uimitor pentru a petrece o noapte deasupra ghețarilor, admirând vederea magnifică la munte. Cabana are 120 de camere și este deschisă până pe 18 septembrie.

Austria

Situat chiar în inima celui mai mare sistem de ghețari din Alpii de Est, casa Brandenburger oferă o priveliște ireală. Un mic punct cenușiu devorat de peisajele superbe cu zăpadă, a fost construit în 1909 pentru a servi Clubului Alpin German.

În prezent, turiștii se pot bucura de un loc izolat, fiind printre cele mai uimitoare refugii din Alpi. Pasionații de alpinism se pot aventura și face excursii până pe vârful muntelui Dahmannspitze.

Noua Zeelandă

Cu vederi fantastice asupra Munților Kepler și a lacului Te Anau, cabana Luxmore este una dintre atracțiile Parcului Național Fiordland și este o vizită obligatorie pentru oricine în turismul sălbatic.
Configurarea sa este destul de simplă: 54 de paturi, alimentare cu apă, combustibil pentru încălzire și unele facilități de gătit. Perfect pentru o detoxifiere digitală.
O excursie în Parcul Național Fiordland oferă, de asemenea, șansa de a vedea Kepler Mire, care a înlocuit misterioasele Mlaștini Moarte din trilogia de filme „Lord of the Rings”.

Site-ul web al Parcurilor Naționale din Noua Zeelandă conține detalii despre vizitarea acestei colibe.

 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei anunță că, în luna aprilie 2025, volumul total al depozitelor noi atrase la termen a crescut cu 9,4%, atingând valoarea de 4,44 miliarde lei, comparativ cu luna martie. Evoluția a fost impulsionată în special de creșterea spectaculoasă a depozitelor în valută, care s-au majorat cu 81,3%, până la 1,95 miliarde lei.

În schimb, depozitele atrase în moneda națională au scăzut cu 16,5%, coborând la 2,49 miliarde lei, ceea ce a redus ponderea acestora în total la doar 56,2%.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în lei a crescut cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 4,83%, în timp ce dobânda la depozitele în valută a crescut ușor la 1,33%.

Cele mai populare termene de constituire a depozitelor au fost între 2 și 5 ani (61,2% din total), urmate de cele cu termen între 6 și 12 luni (16,1%).

Depozitele atrase de la populație au totalizat 2,97 miliarde lei, în scădere cu 3,1% față de luna martie. Totuși, comparativ cu aprilie 2024, depozitele persoanelor fizice în moneda națională s-au dublat aproape (+80,6%), iar cele în valută au crescut cu 36,6%.

Dobânda medie oferită pentru depozitele în lei ale persoanelor fizice a crescut la 5,16% (+0,46 p.p.), iar pentru cele în valută la 1,35% (+0,17 p.p.).

Depozitele firmelor în moneda națională au scăzut cu 25,4%, ajungând la 537 milioane lei, în timp ce cele în valută s-au majorat de 3,4 ori, până la 924,4 milioane lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, depozitele în valută ale companiilor sunt de 3,5 ori mai mari, ceea ce sugerează o mutare clară a economiilor către valute străine.

Dobânda medie la depozitele companiilor în lei a scăzut semnificativ cu 0,50 p.p., la 3,65%, iar la cele în valută a coborât la 1,30% (-0,24 p.p.).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO